Αν ζείτε στην Ευρώπη και το πρόγραμμά σας βρίσκεται έξι λεπτά πίσω, το πρόβλημά σας ίσως πηγάζει…. από τη Σερβία και το Κόσοβο.

Το ευρωπαϊκό δίκτυο διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (ΕΔΔΣΜ-ηλ) κάλεσε τη Σερβία και το Κόσοβο να λύσουν επειγόντως διένεξη αναφορικά με το ενεργειακό τους δίκτυο, η οποία έχει επηρεάσει το ευρύτερο ευρωπαϊκό, προκαλώντας αποσυντονισμό σε ψηφιακά ρολόγια στην ήπειρο με αποτέλεσμα να χάνουν χρόνο.

Το δίκτυο που μοιράζονται η Σερβία και η πρώην επαρχία της, το Κόσοβο, συνδέεται με το συγχρονισμένο ηλεκτρικό δίκτυο υψηλής τάσης της Ευρώπης.

Η ΕΔΔΣΜ, εκπρόσωπος των ευρωπαϊκών δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ανέφερε ότι το ευρωπαϊκό δίκτυο έχει χάσει 113 γιγαβάτ-ώρα (GWh) από τα μέσα Ιανουαρίου, επειδή το Κόσοβο καταναλώνει περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από ό,τι παράγει.

Η απώλεια ενέργειας

Η Σερβία που είναι υπεύθυνη για την ισορροπία του δικτύου του Κοσόβου, έχει αποτύχει να διατηρήσει την ισορροπία αυτή, τόνισε η ΕΔΔΣΜ.

Η απώλεια της ενέργειας σημαίνει ότι ηλεκτρικά ρολόγια που κινούνται από τη συχνότητα του ηλεκτρικού δικτύου, και όχι χαλαζία κρυστάλλου, μένουν πίσω έξι λεπτά, σύμφωνα με την ΕΔΔΣΜ.

Πολλά ψηφιακά ρολόγια, όπως αυτά σε ξυπνητήρια, σε φούρνους ή φούρνους μικροκυμάτων, χρησιμοποιούν τη συχνότητα του ηλεκτρικού δικτύου για να κρατούν την ώρα. Το πρόβλημα προέκυψε όταν η συχνότητα έπεσε για σημαντικό χρονικό διάστημα.

Το ευρωπαϊκό δίκτυο διαχειριστών υπογράμμισε πως η συχνότητα του ευρωπαϊκού δικτύου παρέκκλινε από το επίπεδο των 50 Χερτζ (Hz) σε 49.996 Χερτζ από τα μέσα Ιανουαρίου, με αποτέλεσμα την απώλεια ενέργειας 113 γιγαβάτ-ώρα (GWh), αν και κατά τα φαινόμενα, επέστρεφε σε κανονικά επίπεδα χθες Τρίτη.

«Η παρέκκλιση σταμάτησε την Τρίτη αφού το Κόσοβο προέβη σε ορισμένα βήματα, αλλά θα χρειαστεί χρόνος για την ομαλοποίηση του συστήματος», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters η εκπρόσωπος του ΕΔΔΣΜ, Σουζάν Νις.

Πρόσθεσε ότι ο κίνδυνος μπορεί να παραμείνει, αν δεν υπάρξει πολιτική λύση στο πρόβλημα.

Το Βελιγράδι δεν αναγνωρίζει την Πρίστινα

Η πολιτική διαμάχη οφείλεται κατά κύριο λόγο σε ρυθµιστικά θέματα και στη διένεξη μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου σχετικά με τη λειτουργία του δικτύου, με την κατάσταση να περιπλέκεται περαιτέρω από το γεγονός ότι το Βελιγράδι δεν αναγνωρίζει το Κόσοβο.

«Θα προσπαθήσουμε να επιδιορθώσουμε τις τεχνικές λεπτομέρειες έως το τέλος αυτής της εβδομάδας, αλλά το ερώτημα ποιος θα αποζημιώσει για αυτή την απώλεια, θα πρέπει να απαντηθεί», πρόσθεσε η Νις.

Η ΕΔΔΣΜ ζήτησε από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να δράσουν γρήγορα και να ασκήσουν πίεση στο Κόσοβο και τη Σερβία να λύσουν το ζήτημα.

Ο πάροχος δικτύου ηλεκτροδότησης της Σερβίας EMS ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι έχει δεσμεύσει όλες τις πηγές της για την επίλυση του ζητήματος «με γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο». Ο πάροχος του Κοσόβου KOSTT δεν ήταν διαθέσιμος για σχόλιο.