Τον αποκαλούν «αγαπημένο φιλόσοφο» του Πούτιν. Ο Αλεξάντρ Ντούγκιν, ο ανεπίσημος γκουρού του Κρεμλίνου, μαζί με τον ρώσο αναλυτή Λεονίντ Σάβιν ήταν καλεσμένοι ενός μικρού φιλορωσικού κόμματος που έχει αρχίσει και δραστηριοποιείται στα Σκόπια –λέγεται Ενωμένη Μακεδονία, σε μια σαφή αναφορά στο κόμμα του Πούτιν Ενωμένη Ρωσία. Και παρ’ ότι ανεπίσημα, προώθησε την πολιτική της Μόσχας προτρέποντας τα Σκόπια να μην ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ ώστε να διατηρήσουν την ονομασία τους.

Ούτως ή άλλως ο Ντούγκιν, που έχει διατυπώσει την ιδέα της Ευρασίας την οποία προωθεί η Μόσχα, αντιτίθεται στις δυτικές αξίες και προωθεί μια πανσλαβική ένωση υπό την αιγίδα της Ευρασιατικής Οικονομικής Ενωσης. Μπροστά, λοιπόν, σε ένα ενθουσιώδες ακροατήριο περίπου 400 ατόμων στα Σκόπια, ο Ντούγκιν εξήγησε πως «η Δύση έχει αποτύχει μαζί με την ΕΕ» και αναφέρθηκε εκτενώς στην απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ καθώς και στην «άνοδο του ευρωσκεπτικισμού σε Πολωνία, Ελλάδα, Ιταλία και Ουγγαρία. Η Τουρκία ήδη έχει απορρίψει την ιδέα ένταξης στην ΕΕ», πρόσθεσε.

Και συνέχισε μπροστά στο κοινό που συχνά ξεσπούσε σε συνθήματα «Ρωσία, Ρωσία». «Οταν σας λένε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, αυτό αποτελεί εκβιασμό, ταπείνωση και αποικιοκρατία», ανέφερε προτρέποντας την Δύση να κοιτάει τη δουλειά της και να μην εξαπλώνει την «αποτυχημένη ιδεολογία» της. Προωθώντας την ιδέα μιας ενιαίας Ευρασίας –στην οποία σύμφωνα με την άποψή του πρέπει να ενταχθούν οι ευρωπαϊκές χώρες που δεν είναι ικανοποιημένες από την ΕΕ, κάτι που αποτελεί πλέον βασικό σημείο της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής –ο Ντούγκιν σχολίασε πως «η δημιουργία της ΕΕ βασίζεται στην ιδεολογία του φόβου». Ο Σάβιν δίπλα του πρόσθεσε πως η ΠΓΔΜ έχει την δυνατότητα να επιλέξει να ενταχθεί στην Ευρασιατική Οικονομική Ενωση προκειμένου «να διασωθούν οι παραδόσεις και η ταυτότητά της, κάτι που δεν θα συμβεί εάν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ», υπονοώντας μάλιστα ότι σε αυτή την περίπτωση θα μπορέσει να διατηρήσει το όνομά της ως έχει.