Το βρετανικό κοινό απόλαυσε την παράσταση για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων στο Ουέστ Εντ του Λονδίνου και τη λάτρεψε. «Μια τολμηρή προσέγγιση, γεμάτη καινοτομίες και δυνατές ερμηνείες». «Μια ευφυέστατη, σπαρακτική απόδοση του θεατρικού έργου του Γουίλιαμς… Αλησμόνητη», «Μια συναρπαστική αναβίωση με μια φλόγα τόσο δυνατή που απειλεί να κάνει στάχτη τα πάντα», ήταν λίγες μόνο από τις διθυραμβικές κριτικές στον αγγλικό Τύπο. Αυτήν τη σύγχρονη παραγωγή της «Λυσσασμένης γάτας», που σκηνοθέτησε ο Μπένεντικτ Αντριους, θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν και οι έλληνες θεατές σήμερα στο Μέγαρο Μουσικής χάρη σε μια μαγνητοσκοπημένη μετάδοσή της.

Στο πλαίσιο του κύκλου «Θέατρο στο Μέγαρο –National Theatre Live» και σε συνεργασία με την βρετανική πρεσβεία και το Βρετανικό Ινστιτούτο θα προβληθεί σε μαγνητοσκόπηση από το Apollo Theatre του Λονδίνου η επιτυχημένη παράσταση του σχήματος Γιανγκ Βικ που αναβίωσε φέτος από το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας. Πρωταγωνιστές της είναι τρεις εξαιρετικοί ηθοποιοί: η Σιένα Μίλερ («Αλφι», «Ελεύθερος σκοπευτής»), ο Τζακ Ο’ Κόνελ και ο Κολμ Μίνι. Και οι τρεις τους «βούτηξαν μέσα στην πνιγηρή ατμόσφαιρα» του έργου που υπέγραψε ο Τένεσι Ουίλιαμς το 1955 και του χάρισε το βραβείο Πούλιτζερ. Μοιράζονται τους ρόλους των μελών της οικογένειας Πόλιτ από τον αμερικανικό Νότο που συγκεντρώνονται στο σπίτι τους σε μια βαμβακοφυτεία του Μισισιπή για να γιορτάσουν τα γενέθλια του πατέρα. Και τότε έρχονται αντιμέτωπα με τις κρυμμένες δυνάμεις, τα τραύματα και τις ενοχές τους.

ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΣΚΗΝΙΚΟ. Ο αυστραλός σκηνοθέτης Μπένεντικτ Αντριους, δένοντας την ψυχολογική ένταση με το λυτρωτικό χιούμορ, μετέφερε τη «Λυσσασμένη γάτα» στο παρόν, σ’ ένα σκηνικό που θυμίζει χρυσαφένια φυλακή. Σ’ αυτό δεσπόζουν ένα κρεβάτι κι ένα ντους που χρησιμοποιείται εκτενώς από τον γυμνό Μπρικ (Ο’ Κόνελ) στην προσπάθειά του να καθαρίσει τον εαυτό του από τη βαθιά ριζωμένη ενοχή για την αυτοκτονία του φίλου του Σκίπερ (το έργο είναι ακατάλληλο για ανηλίκους κάτω των 15 ετών).

Μέσα στην αποπνικτική ζέστη της περιοχής η Μίλερ και ο Μίνι στροβιλίζονται σ’ έναν ξέφρενο χορό ψεμάτων, βγάζοντας κάθε φορά στην επιφάνεια μυστικά, σεξουαλικά απωθημένα και στιγμές υποκρισίας που απειλούν όχι μόνο να καταστρέψουν τον γάμο των συζύγων αλλά και το μέλλον της ίδιας της οικογένειας.

Ολοι τους καταλήγουν να αναζητούν την αλήθεια και παλεύουν για να επικρατήσει εκείνη η εκδοχή της που συμφέρει τον πιο ισχυρό.

INFO

«Λυσσασμένη γάτα», απόψε στις 21.00 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη – Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας και Κόκκαλη, τηλ. 210.7282.333, είσοδος 8-15 ευρώ)