Κανονικά προχωρά ο προγραμματισμός της ExxonMobil αναφορικά με τις εργασίες στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ σύμφωνα με την εκπρόσωπο του αμερικανικού κολοσσού, Suann Guthrie, παρά τις αντιδράσεις και προκλήσεις της Άγκυρας.

Ύψιστη προτεραιότητα -όπως ανέφερε η εκπρόσωπος της ExxonMobil στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων- είναι η ασφάλεια πληρωμάτων και πλοίων που θα εκπονήσουν τις έρευνες στην περιοχή, προσθέτοντας ότι «ο προγραμματισμός μας αφορά τη διενέργεια δυο ερευνητικών γεωτρήσεων, ξεκινώντας από το πρώτο εξάμηνο του 2018. Μέρος της προετοιμασίας είναι και η απόκτηση των σχετικών αδειών κι επιπλέον η συλλογή περιβαλλοντικών δεδομένων με τη χρήση ερευνητικών σκαφών. Αναμένουμε αυτές οι έρευνες να ολοκληρωθούν μέσα στους επόμενους δυο μήνες».

Ερωτηθείς σχετικά με την έναρξη των εργασιών του αμερικανικού κολοσσού, ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, απέφυγε να απαντήσει κατά πόσο τα ερευνητικά σκάφη της ExxonMobil έχουν αρχίσει προετοιμασία στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ.

Τον Απρίλιο του 2017 υπογράφηκε στη Λευκωσία το συμβόλαιο εξερεύνησης και καταμερισμού παραγωγής για το τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ με τις εταιρείες ExxonMobil και Qatar Petroleum.

Σημειώνεται ότι εκτός των ήδη γνωστών πλοίων που κινούνται στην ανατολική Μεσόγειο, προς άγνωστη κατεύθυνση αναχώρησε χθες βράδυ από τη Σούδα το USNS Carson City του αμερικανικού στόλου, γεγονός που γνωστοποίησε εξάλλου ο Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ στον λογαριασμό του στο Twitter.

Σύμφωνα με όσα έγραψε ο Πρέσβης, πρόκειται για πλοίο “αιχμή του δόρατος” της εκστρατευτικής μεταγωγικής δύναμης του αμερικανικού στόλου, το οποίο διεξάγει ασκήσεις για την προώθηση της ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή.