Μία ημέρα με νικητές, χαμένους, αλλά χωρίς κυβέρνηση αφού κανένα κόμμα ή συνασπισμός δεν κατέκτησε το 40% των ψήφων είναι αυτή που ξημέρωσε για την Ιταλία μετά τις χθεσινές εκλογές. Σύμφωνα με τα exit polls της ιταλικής τηλεόρασης που ανακοινώθηκαν μετά το κλείσιμο της κάλπης, στις 12 η ώρα Ελλάδας, το Κίνημα των 5 Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο αναμένεται να κινηθεί ανάμεσα στο 29% και το 32%, αφήνοντας στη δεύτερη θέση το Δημοκρατικό Κόμμα του Ματέο Ρέντσι με 20,5% έως 23,5% –ποσοστό που είναι σχεδόν το μισό από εκείνο που είχε αποσπάσει στις ευρωεκλογές του 2014.

Ο ρυθμιστής όμως είναι άλλος: ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, υπό τη «διεύθυνση» του οποίου ο συνασπισμός της Δεξιάς Φόρτσα Ιτάλια με μικρότερα δεξιά αλλά και ακροδεξιά κόμματα συγκέντρωσε το 33% με 36%. Για τον ίδιο τον Καβαλιέρε πάντως η επιστροφή δεν ήταν τόσο θριαμβευτική όσο θα ήθελε ο ίδιος. Τα exit polls έδειχναν το κόμμα του να κονταροχτυπιέται στήθος με στήθος με την ξενοφοβική Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος έχει ξεκαθαρίσει ότι σε περίπτωση που κόψει αυτός πρώτος το νήμα θα απαιτήσει να αναλάβει το αξίωμα του πρωθυπουργού.

Είναι ένα σενάριο που μόνο τρόμο προκαλεί στις Βρυξέλλες: για την Ευρωπαϊκή Ενωση ο Σαλβίνι δεν είναι παρά η ιταλική εκδοχή της Μαρίν Λεπέν του γαλλικού Εθνικού Μετώπου. Ο ίδιος έσπευσε να επιβεβαιώσει χθες τη φήμη του σκληρού αντιευρωπαϊστή που τον συνοδεύει: στον λογαριασμό του στο twitter δημοσίευσε μια φωτογραφία του Ματέο Ρέντσι με τη λεζάντα «Περισσότερη Ευρώπη» δίπλα σε μια δική του που έγραφε «Περισσότερη Ιταλία». «Ας τον στείλουμε σπίτι του για πάντα» ήταν η φράση που συνόδευσε τις δύο φωτογραφίες. «Πρώτα οι Ιταλοί, ας πάρουμε αυτή τη χώρα πίσω».

Ο Μπέπε Γκρίλο, ιδρυτής του Κινήματος των 5 Αστέρων, ποστάρισε στο μπλογκ του ένα μήνυμα στο οποίο ανέφερε ότι το κόμμα του είναι διαφορετικό απ’ όλα τα άλλα. «Αυτοί» έγραψε ακόμη «προσπαθούν να σωθούν με κάθε τρόπο, ακόμη και ρυπαίνοντας το πολιτικό σκηνικό». Το M5S έχει αποκλείσει οποιοδήποτε ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με οποιοδήποτε από τα «ρυπαρά» κόμματα.

Ο Μπερλουσκόνι πάντως ήταν, έστω και άθελά του, ο πρωταγωνιστής του «χάι λάιτ» της ημέρας: την ώρα που ασκούσε το εκλογικό του δικαίωμα, εμφανίστηκε ένα μέλος του φεμινιστικού κινήματος Femen χωρίς μπλούζα και με την επιγραφή στο στήθος «Μπερλουσκόνι, είσαι ληγμένος». Η γυναίκα απομακρύνθηκε από τους αστυνομικούς και εκεί κάπου έληξε το επεισόδιο μιας κατά τα άλλα επεισοδιακής ψηφοφορίας, κύριο χαρακτηριστικό της οποίας ήταν οι μεγάλες ουρές στα εκλογικά κέντρα.

Οι ουρές δεν οφείλονταν στη συμμετοχή, η οποία ήταν μειωμένη σε σχέση με τις εκλογές του 2013, αλλά υψηλότερη σε σχέση με το δημοψήφισμα του 2016 ειδικά στις περιφέρειες του Νότου. Η αναμονή οφειλόταν στην εισαγωγή ενός συστήματος ταυτοποίησης του ψηφοδελτίου που είχε παραδώσει ο δικαστικός αντιπρόσωπος, στόχος του οποίου ήταν να μην ψηφίζουν κάποιοι πολίτες, κυρίως ηλικιωμένοι, με ψηφοδέλτια εκ των προτέρων σταυροδοτημένα.

Το σχόλιο της ημέρας δεν ανήκει πάντως σε έναν Ιταλό, αλλά σε έναν Αμερικανό: τον Στιβ Μπάνον, πρώην γκουρού του Ντόναλντ Τραμπ: «Οι Ιταλοί αισθάνονται συχνά σαν φτωχοί συγγενείς στην παγκόσμια πολιτική σκηνή. Αλλά δεν είναι έτσι. Οι εκλογές αυτές είναι πολύ σημαντικές για το παγκόσμιο λαϊκιστικό κίνημα». Οπερ έδει δείξαι.