Θα μπορούσε να γράψει βιβλίο για αυτά που περνά τη φετινή σεζόν. Για τον τρόπο με τον οποίο η διαβόητη «εξυγίανση» τον έχει σημαδέψει από την αρχή του δρόμου και δεν τον έχει αφήσει σε ησυχία σε ολόκληρη τη διαδρομή μέχρι να τον εκτροχιάσει οριστικά. Ισως μάλιστα να τα κατάφερε πια, μιας και το χθεσινό μάλλον θα πρέπει να θεωρείται η «χαριστική βολή» του «συστήματος» στον Ολυμπιακό. Η υπόδειξη ενός πέναλτι εκτός περιοχής που αλλοίωσε το ντέρμπι των Αιωνίων και υποχρέωσε με το «έτσι θέλω» τους Ερυθρόλευκους στην απώλεια ακόμη δύο βαθμών. Η ιστορία του 1-1 με τον Παναθηναϊκό στο άδειο Γεώργιος Καραϊσκάκης…

Τι ακριβώς συνέβη; Φτάνει η αφήγηση της φάσης του 86′ για να εξηγήσει με τον πλέον πειστικό τρόπο. Ο Μπιορν Ενγκελς πέφτει με τάκλιν για να σταματήσει τον Εμανουέλ Ινσούα, ο διαιτητής Αγγελος Ευαγγέλου σφυρίζει και δείχνει το σημείο του πέναλτι. Ο Αντονι Μουνιέ εκτελεί εύστοχα και στο 87′, σε ένα χρονικό σημείο που επί της ουσίας δεν επιτρέπει καμία αντίδραση, γράφει το τελικό 1-1. Να το ξαναπούμε άλλη μία φορά για να το κατανοήσουμε: το τάκλιν του Ενγκελς στον μπακ του Παναθηναϊκού είναι ξεκάθαρα εκτός περιοχής. Φάουλ που θα έδινε και ένα μικρό παιδί. Πέναλτι είδε μόνο ο Ευαγγέλου. Ο άνθρωπος που αποφάσισε την καταδικαστική αυτή ισοπαλία, που δεν επέτρεψε στους Ερυθρόλευκους να πλησιάσουν το «δίδυμο» της κορυφής και να ξαναμπούν στη μάχη για την κατάκτηση του τίτλου! Πιο απλά δεν γίνεται να το περιγράψουμε.

Το αυτονόητο και το… όραμα

Ο,τι ο Ολυμπιακός έχτισε και κρατούσε ώς το παρά… τρία, του το στέρησε μία ακόμη καταδικαστική απόφαση της διαιτησίας. Ενα ακόμη λάθος από εκείνα που δεν δικαιολογούνται από την ίδια τη λογική. Με πέναλτι, βεβαίως, προηγήθηκε και ο πρωταθλητής (62′), με τον Κώστα Φορτούνη να σημαδεύει σωστά από την άσπρη βούλα. Σε αυτή την περίπτωση όμως η υπόδειξη ήταν 100% σωστή, όπως και η αποβολή του Οικονόμου. Ο στόπερ του Παναθηναϊκού τράβηξε από τη φανέλα τον Ανσαριφάρντ –που ήταν φάτσα με τον Βλαχοδήμο –και τον γκρέμισε. Ο Ευαγγέλου δεν έκανε τίποτα παραπάνω από το αυτονόητο. Στο 86′ είχε το… όραμα που έκρινε τα πάντα.

Πριν και ανάμεσα στα δύο πέναλτι; Στο πρώτο μέρος ήταν τόσο χαμηλός ο ρυθμός, που πέρασε βασανιστικά, κεκλεισμένων των θυρών. Ο Ολυμπιακός έχασε μια μεγάλη ευκαιρία με τον Μιραλάς (44′) και αυτό ήταν όλο. Στο δεύτερο μισό, όμως, και ο ρυθμός ανέβηκε και οι Ερυθρόλευκοι βελτιώθηκαν, με τον Μιραλάς να σπαταλά μία ακόμη τελική μέσα από την αντίπαλη περιοχή (49′) και στην αμέσως επόμενη φάση ο Ενγκελς να στέλνει την μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι του Βλαχοδήμου (50′). Ο Γκαρσία αντικατέστησε τον αρνητικό Οφόε με τον Φορτούνη (56′) και ο έλληνας άσος έδωσε και άλλη ώθηση. Η δική του κάθετη έβγαλε τον Ανσαριφάρντ σε τετ α τετ με τον Βλαχοδήμο στη φάση του πέναλτι για το 1-0.

Αντίδραση με αλλαγές

Ο Παναθηναϊκός στο σημείο που έμεινε με 10 παίκτες φάνηκε να βρίσκει τρόπο να λειτουργήσει καλύτερα. Ειδικά μετά τη διπλή αλλαγή του Ουζουνίδη (65′) με τον Αυλωνίτη και τον Μουνιέ αντί των Κάτσε και Δώνη. Οι Πράσινοι προσπάθησαν να πάρουν μέτρα στο γήπεδο και ο Ολυμπιακός θέλησε να το εκμεταλλευτεί για να βρει χώρους για το 2-0 που θα τελείωνε την αναμέτρηση. Η ομάδα του Ουζουνίδη πάτησε δύο φορές στην αντίπαλη περιοχή με τον Κουλιμπαλί (69′) και τον Λουντ (80′), αλλά και με τα ρίσκα που πήρε άνοιξε και τους διαδρόμους. Στο τελευταίο δεκάλεπτο ο Ολυμπιακός έχασε δύο… άχαστα με τον Ούρος Τζούρτζεβιτς. Στο 82′ ο Μιραλάς έτρεξε αριστερά, ο Φορτούνης άφησε την μπάλα να περάσει, αλλά ο σέρβος φορ πλάσαρε απογοητευτικά άουτ. Δύο λεπτά αργότερα, ο Τζούρτζεβιτς βρέθηκε ξανά σε θέση βολής στην αντεπίθεση, επέλεξε όμως να πασάρει στον Μιραλάς, το έκανε άσχημα και ο Ολυμπιακός δεν εκτέλεσε καν. Την τελευταία εκτέλεση την άφησε στον… Ευαγγέλου.

Ολυμπιακός: Προτό, Ελαμπντελαουί, Μποτία, Ενγκελς, Χατζισαφί, Ρομαό, Ταχτσίδης, Οτζίτζα – Οφόε, Πάρντο, Μιραλάς, Ανσαριφάρντ.

Παναθηναϊκός: Βλαχοδήμος, Γιόχανσον, Κουρμπέλης, Οικονόμου, Ινσούα, Τζανδάρης, Κάτσε, Λουντ, Κουλιμπαλί, Αλτμαν, Δώνης.