Θα μπορούσε να προληφθεί ο θάνατος του Ντάβιντε Αστόρι; Ή του Μαρκ-Βιβιέν Φοέ, του Μίκλος Φέχερ, του Ντάνιελ Ζάρκε, του «δικού» μας Αντόνιο ντε Νίγκρις και τόσων ακόμα ποδοσφαιριστών που έχασαν ξαφνικά τη ζωή τους;

Τα σύννεφα των ερωτηματικών συγκεντρώνονται απειλητικά πάνω από το ιταλικό ποδόσφαιρο μετά την είδηση του ξαφνικού θανάτου του αρχηγού της Φιορεντίνα, Ντάβιντε Αστόρι στα 31 του χρόνια, λίγες ώρες πριν την αναμέτρηση με την Ουντινέζε.

Ο άτυχος ποδοσφαιριστής που σήμερα θα υπέγραφε το νέο του συμβόλαιο με τη Φιορεντίνα βρέθηκε νεκρός στο δωμάτιο του ξενοδοχείου La di Moret του Ούντινε, χθες το πρωί από τον μασέρ των Βιόλα. Ο τελευταίος άνθρωπος που τον είδε ζωντανό ήταν ο τερματοφύλακας Μάρκο Σπορτιέλο το βράδυ του Σαββάτου.

Ο Αστόρι κοιμόταν μόνος στο δωμάτιο, όπως συμβαίνει και με αρκετούς άλλους ποδοσφαιριστές των Βιόλα. Οι συμπαίκτες του ανησύχησαν όταν δεν τον είδαν να εμφανίζεται στο πρωινό. Τελικά βρέθηκε στο κρεβάτι του και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, όπως τις μετέφερε ο εισαγγελέας του Ούντινε Αντόνιο ντε Νικόλο, ο θάνατός του οφείλεται σε ανακοπή καρδιάς από φυσικά αίτια.

Ο εισαγγελικός λειτουργός σημείωσε ωστόσο πως «είναι παράξενο να συμβεί κάτι τέτοιο σε έναν επαγγελματία που παρακολουθείται τόσο στενά και δεν έχει δείξει κάποια προειδοποιητικά σημάδια».

Ο Σπορτσιέλο και αξιωματούχοι της Φιορεντίνα έδωσαν κατάθεση στην αστυνομία, όπως προβλέπεται σε παρόμοιες περιπτώσεις, ενώ η σορός του άτυχου παίκτη μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Santa Maria della Miserocordia για να υποβληθεί σε νεκροψία-νεκροτομή. Ο πρόεδρος της ιταλικής ολυμπιακής επιτροπής Τζιοβάνι Μαλαγκό, που εκτελεί ταυτόχρονα χρέη επιτρόπου στην ακέφαλη ποδοσφαιρική ομοσπονδία, ανακοίνωσε την αναβολή των αγώνων των πρωταθλημάτων. Παράλληλα απηύθυνε έκκληση σε όλους να μην παρασυρθούν από τυχόν εικασίες για τα αίτια που προκάλεσαν τον θάνατο του Αστόρι –προφανώς για να προλάβει σενάρια περί χρήσης απαγορευμένων ουσιών.

Η Ιταλία είναι πρωτοπόρος στην έρευνα και την πρόληψη των ξαφνικών θανάτων στο ποδόσφαιρο. Ωστόσο, όπως αποδείχτηκε, δεν έχουν δοθεί απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα. «Δυστυχώς μπορεί να συμβεί και συνέβη. Ο θάνατός του Αστόρι θα δώσει ώθηση στην έρευνα για το πώς μπορούμε να εντοπίζουμε το πρόβλημα και να το προλαμβάνουμε στο μέλλoν» δήλωσε ο επικεφαλής του ιατρικού τιμ της Νάπολι Αλφόνσο Ντε Νικόλα.

Παγκόσμια θλίψη

Το ιταλικό και το παγκόσμιο ποδόσφαιρο συγκλονίστηκε από τον ξαφνικό θάνατο του Αστόρι. Ο Κώστας Μανωλάς με τον οποίον αγωνίστηκε μαζί στην άμυνα της Ρόμα τη σεζόν 2014/2015 έγραψε στο twitter: «Ακόμα δεν το πιστεύω. Σπουδαίος άνθρωπος και σπουδαίος παίκτης». Ο Χολέμπας εξέφρασε τη θλίψη του γράφοντας: «Εχω δάκρυα στα μάτια, είμαι σοκαρισμένος».

Ενας από τους πιο διάσημους οπαδούς των Βιόλα, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και νυν γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος Ματέο Ρέντσι εξέφρασε τη βαθιά λύπη του: «Μου μοιάζει αδύνατο. Κλαίω με την οικογένειά του και όλη τη Φιορεντίνα».

Ο Ντάβιντε Αστόρι έκλεισε τα 31 του χρόνια τον Ιανουάριο. Ξεκίνησε την καριέρα του από τη Μίλαν, χωρίς να παίξει σε αγώνα της Serie A. Μετακόμισε στη Σαρδηνία και την Κάλιαρι όπου αγωνίστηκε για έξι χρόνια. Στη συνέχεια πήγε δανεικός στη Ρόμα το 2014. Την επόμενη σεζόν εντάχθηκε επίσης ως δανεικός στη Φιορεντίνα στην οποία φέτος έγινε αρχηγός. Ονειρό του ήταν να ολοκληρώσει την καριέρα του στους Βιόλα και να γίνει μέλος της νέας ομάδας της Σκουάντρα Ατζούρα με την οποία είχε ήδη 14 συμμετοχές. Αφήνει πίσω του τη σύζυγο και τη δίχρονη κόρη του.

– Στα παιχνίδια που προηγήθηκαν το Σάββατο: Σπαλ-Μπολόνια 1-0, Λάτσιο-Γιουβέντους 0-1, Νάπολι-Ρόμα 2-4.