Την ελπίδα ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ θα παραβρεθεί στα εγκαίνια της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ τον Μάιο, εξέφρασε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, δηλώνοντας μάλιστα ότι θα το συζητήσει μαζί του κατά την συνάντηση τους την Δευτέρα στην Ουάσινγκτον.

Κάνοντας στροφή από την πολιτική που ακολουθούσαν εδώ και δεκαετίες οι Ηνωμένες Πολιτείες γύρω από το ζήτημα, ο πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε στις 6 Δεκεμβρίου τη μεταφορά από της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, προκαλώντας τον θυμό των Παλαιστινίων και την ικανοποίηση των Ισραηλινών. Η αμερικανική διπλωματία έκανε γνωστό ότι αυτή η μεταφορά θα γίνει τον Μάιο για να συμπέσει με την 70η επέτειο από την δημιουργία κράτους του Ισραήλ.

Μιλώντας πριν από την αναχώρησή του για τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου εξέφρασε την ελπίδα ο Ντόναλντ Τραμπ να παραβρεθεί στα εγκαίνια της πρεσβείας. «Θέλω να τον ευχαριστήσω. Χωρίς αμφιβολία θα συζητήσω μαζί του αυτή την πιθανότητα», είπε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ.