Για «θεαματική αλλαγή της εικόνας» στην ελληνική οικονομία μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας από το 3ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

«Η Ελλάδα της ύφεσης επέστρεψε από το 2017 στην ανάπτυξη και μάλιστα με δυναμικούς ρυθμούς που εκτιμάται ότι θα υπερβαίνουν σταθερά το 2% από φέτος και για τα επόμενα έτη», είπε. Πρόσθεσε ότι η ανεργία υποχώρησε 7 ολόκληρες μονάδες μέσα στα τρία αυτά χρόνια και διατηρεί μια συνεχή τάση αποκλιμάκωσης. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η χώρα που είχε καταστεί συνώνυμο του χρόνιου δημοσιονομικού εκτροχιασμού, εξήλθε το καλοκαίρι απο τη Διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος και από το ’16 και μετά κατορθώνει κάθε χρόνο υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, πολύ υψηλότερα από τους στόχους του προγράμματος».

«Τους επόμενους μήνες έχουμε αναλάβει την ευθύνη να παρουσιάσουμε έναν ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχεδιασμό για την ‘επόμενη μέρα’, στον οποίο εξειδικεύονται οι στόχοι και οι συγκεκριμένες δράσεις σε κλαδικό και περιφερειακό επίπεδο», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Παραπέμποντας στη δουλειά που έχει επιτευχθεί στα έως σήμερα δέκα αναπτυξιακά περιφερειακά συνέδρια, τόνισε πως «η ανάπτυξη δεν παραγγέλνεται με θεωρητικά σχήματα από καθέδρας, ούτε εξαγγέλλεται με διαγγέλματα, αλλά χρειάζεται δουλειά, σχέδιο, επιμονή, διαβούλευση με τους πραγματικά ενδιαφερόμενους και προσπάθεια σύνθεσης απόψεων και προτάσεων συγκεκριμένων και εφαρμόσιμων, που να αναδεικνύουν τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του κάθε τόπου ξεχωριστά».

«Σήμερα η Ελλάδα είναι μια χώρα πιο φιλική και πιο αξιόπιστη στην επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις».

Τόνισε ότι είναι μια χώρα «λιγότερο γραφειοκρατική, με σύγχρονο φορολογικό μηχανισμό, ομοιόμορφους και αδιάβλητους κανόνες ανταγωνισμού, αλλά και με πολύ πιο ενισχυμένες κοινωνικές δομές για το σύνολο των πολιτών». Κάτι που όπως είπε αναγνωρίζεται και από τους Ευρωπαίους εταίρους και διεθνώς από αναλυτές, διεθνείς οργανισμούς, οίκους αξιολόγησης και επενδυτές.

Υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα εντάσσεται σήμερα στον επενδυτικό σχεδιασμό κρατών και μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων και δεν θα ήταν υπερβολή να επαναλάβω ότι είμαστε όπως λένε στην καθομιλουμένη των αγορών και των επενδυτών: «the next big thing» στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη».

«Ορατό το νήμα τερματισμού των μνημονίων»

Ωστόσο, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις δομικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας, καθώς και στις μεγαλύτερες πληγές που δημιούργησε η κρίση, τη διαρροή εγκεφάλων και την υψηλή ανεργία στους νέους, περιγράφοντας τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις της κυβέρνησης για την επούλωσή τους.

Σημειώνοντας δε ότι το νήμα τερματισμού των μνημονίων είναι ορατό, τόνισε ότι η τραγωδία της κρίσης πρέπει να τελειώσει και με απόδοση δικαιοσύνης.

«Μόνο έτσι θα μετουσιώσουμε την πικρή εμπειρία των μνημονίων σε δίδαγμα και εθνική αυτογνωσία, ώστε να μην επαναλάβουμε τα ίδια λάθη στο μέλλον. Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε ριζικά τα συστημικά αίτια της διαφθοράς κι όχι να κάνουμε μικροπολιτική πάνω στις περιπτώσεις που ανακύπτουν. Και αυτό φυσικά είναι αποκλειστικά έργο της δικαιοσύνης, με όλες τις εγγυήσεις του κράτους δικαίου που παρέχονται από το Σύνταγμα της χώρας» είπε.

Σε ό,τι αφορά την επόμενη των μνημονίων ημέρα, ανέφερε ότι «το μεταμνημονιακό πλαίσιο που θα διέπει τις σχέσεις μας με τους δανειστές μας, είναι ένα ανοικτό και δυναμικό πεδίο υπό διαμόρφωση».

«Από την πλευρά μας έχουμε καταστήσει σαφές ότι θα σεβαστούμε απαρέγκλιτα τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει, αλλά ταυτόχρονα διεκδικούμε την αδιαμφισβήτητη ανάκτηση της αυτονομίας μας στον καθορισμό της οικονομικής πολιτικής» τόνισε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στο «τελικό στάδιο επεξεργασίας του δικού μας μακροπρόθεσμου αναπτυξιακού σχεδίου».

Ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της επιλογής για «καθαρή έξοδο» από το μνημόνιο χωρίς προληπτική πιστωτική γραμμή. Αφήνοντας δε σαφείς αιχμές για τον διοικητή της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρα, είπε ότι η επιμονή σε απόψεις που «δεν αποτελούν ούτε επίσημη θέση της χώρας αλλά ούτε και των ευρωπαϊκών οργανισμών» μόνο «ερωτηματικά μπορεί να προκαλεί ως προς τη σκοπιμότητά της».

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης στην αναγκαιότητα των μέτρων για ελάφρυνση του χρέους, ενώ απηύθυνε πρόσκληση σε ανοιχτό, ουσιαστικό και καλόπιστο διάλογο για την επόμενη μέρα. «Γιατί χρειαζόμαστε πιο σύνθετες απαντήσεις σε σύνθετα προβλήματα. Δεν αρκεί η ευκολία με την οποία όλοι μας σπεύδαμε να δίνουμε απαντήσεις χθες» τόνισε.