Η κατηγορία της παράνομης διείσδυσης στην Τουρκία σε απαγορευμένη  περιοχή είναι αυτή που ασκήθηκε στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς όπως ανέφερε το απόγευμα της Παρασκευής ανώτατη στρατιωτική πηγή του Πενταγώνου. Σημειώνεται πάντως ότι οι Τούρκοι και όλα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για δύο κατηγορίες που έχουν ασκηθεί στους δύο Έλληνες και μάλιστα η μία απ" αυτή είναι για κατασκοπεία.

Σύμφωνα πάντα με την ίδια στρατιωτική πηγή οι Έλληνες στρατιωτικοί εισήλθαν από λάθος γύρω στις 2.30 το μεσημέρι της Πέμπτης σε τουρκικό έδαφος. Υπενθυμίζεται ότι η ανακοίνωση του ΓΕΣ δεν είχε ξεκαθαρίσει για το πού ακριβώς βρέθηκαν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί καθώς ανέφερε χαρακτηριστικά πως η ελληνική περίπολος «φέρεται να εντοπίστηκε σε τουρκικό έδαφος».

Από την Πέμπτη έως την Παρασκευή  το απόγευμα έχουν υπάρξει δύο επικοινωνίες του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ναύαρχου Ευάγγελου Αποστολάκη με τον τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ. Η πρώτη έγινε την Πέμπτη και η δεύτερη την Παρασκευή το πρωί.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Πενταγώνου για τους δύο Έλληνες θα ακολουθηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου και θα παραμείνουν υπό κράτηση στην Αδριανούπολη έως ότου γίνει η κανονική δίκη και η ελληνική πλευρά ασκήσει έφεση με στόχο την απελευθέρωσή τους.