Ο επικεφαλής της Φόρτσα Ιτάλια, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, επιθυμεί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι να είναι ο υποψήφιος πρωθυπουργός της κεντροδεξιάς.

Προς το παρόν, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου δεν έχει λύσει τη σιωπή του και πολλοί σχολιαστές διερωτώνται αν η θετική ή αρνητική απάντηση θα φτάσει πριν ή αμέσως μετά τις εκλογές της 4ης Μαρτίου.

Ο πρώην Καβαλιέρε, ως γνωστόν, αγαπά τις θεαματικές εκπλήξεις και θα ήθελε να επισπεύσει τη διαδικασία για να κερδίσει επιπλέον κεντρώους ψηφοφόρους. Αλλά ο απευθείας ενδιαφερόμενος, έως τώρα, έδειξε να μην βιάζεται υπερβολικά.

Πρόκειται για πολιτικό με πολυετή εμπειρία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο οποίος ανήκει στην μετριοπαθέστερη πτέρυγα της Φόρτσα Ιτάλια.

Δεν… ενθουσιάζει τον Σαλβίνι

Πολλοί αναλυτές, βέβαια, αναφέρουν ότι τη συγκεκριμένη υποψηφιότητα δεν βλέπει ιδιαίτερα ευνοϊκά ο κύριος σύμμαχος του Μπερλουσκόνι, ο γραμματέας της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι.

Παράλληλα, η ιταλική νομοθεσία δεν προβλέπει την επιλογή υποψήφιου πρωθυπουργού από κάθε κόμμα ή συμμαχία, πριν τις εκλογές.

Η κίνηση αυτή γίνεται αναγκαία μόνο μετά την εκλογική αναμέτρηση, κατά τις διαβουλεύσεις των κομμάτων με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Και η τελική απόφαση, με την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, ανήκει στον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Προς το παρόν, ο Αντόνιο Ταγιάνι υπογραμμίζει τις άριστες σχέσεις του με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, δηλώνει στους δημοσιογράφους ότι «οι προτάσεις που δέχθηκε τον τιμούν», αλλά υπενθυμίζει πως «δεν υπάρχει κανείς που να μπορεί να αντικαταστήσει τον Μπερλουσκόνι, ούτε ως ηγέτη, αλλά ούτε και ως πολιτικό πρόσωπο το οποίο καταφέρνει να ενώνει διαφορετικές δυνάμεις».