Το ρωσικό σχέδιο για την εφαρμογή πεντάωρης εκεχειρίας στην Ανατολική Γούτα, τον θύλακα που ελέγχουν οι αντάρτες στη Συρία, θα πρέπει να αλλάξει ώστε να επιτραπεί η παράδοση ιατρικής βοήθειας και η απομάκρυνση ανθρώπων που χρειάζονται ιατρική περίθαλψη, χωρίς αυτή να συνδέεται με ανταλλαγές αιχμαλώτων, δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο ΟΗΕ δεν θα εγκαταλείψει τις προσπάθειές του για την επίτευξη μιας πλήρους εκεχειρίας διάρκειας 30 ημερών, όπως ζήτησε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με απόφασή του.

Ο συντονιστής του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις στη Συρία Γιαν Έγκελαντ σημείωσε ότι διπλωμάτες από 23 χώρες που παρευρέθηκαν σε σημερινή σύνοδο για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας έλαβαν το ωμό μήνυμα: «Δεν μας βοηθάτε να βοηθήσουμε τους αμάχους στην Συρία».

Την ίδια ώρα ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι Σύροι αντάρτες σκότωσαν τέσσερις αμάχους στην Ανατολική Γούτα κατά τη διάρκεια διαδήλωσης.

Ο υποστράτηγος Βλαντίμιρ Ζαλατούχιν πρόσθεσε σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους στην Δαμασκό ότι οι φόνοι αυτοί δείχνουν ότι είναι αλήθεια ότι οι αντάρτες απειλούν τους αμάχους που θέλουν να εγκαταλείψουν την Ανατολική Γούτα.

Ο υποστράτηγος, τις δηλώσεις του οποίου επικαλέστηκαν το TASS κι άλλα πρακτορεία ειδήσεων, πρόσθεσε ότι πολλοί άμαχοι στην Ανατολική Γούτα έχουν ζητήσει την απομάκρυνσή τους από τον θύλακα αυτόν και σημείωσε ότι οι Σύροι αντάρτες συνεχίζουν να βομβαρδίζουν τον διάδρομο απομάκρυνσής τους από την περιοχή αυτή.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες μια ανθρωπιστική εκεχειρία από τις 09:00 ως τις 14:00 στην ανατολική Γούτα για να δημιουργηθούν «ανθρωπιστικοί διάδρομοι» ώστε να μπορέσουν να φύγουν από την περιοχή οι άμαχοι.

Από τους βομβαρδισμούς του συριακού στρατού εναντίον της Ανατολικής Γούτα έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 550 άμαχοι από τις 18 Φεβρουαρίου.

Παράλληλα άλλος Ρώσος αξιωματούχος, τις δηλώσεις του οποίου επικαλέστηκε το πρακτορείο ειδήσεων RIA, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν δημιουργήσει περίπου 20 στρατιωτικές βάσεις στη Συρία σε εδάφη που ελέγχουν οι Κούρδοι.

Ο αξιωματούχος αυτός, ο Αλεξάντερ Βενεντίκτοφ, που είναι βοηθός του γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Νικολάι Πατρούσεφ, πρόσθεσε εξάλλου, σύμφωνα με το RIA, ότι η Ουάσινγκτον προμηθεύει τους Κούρδους με τα πιο εξελιγμένα όπλα.