«Το λέμε πολύ καθαρά, εκείνο που εμείς θέλουμε από αυτή την επιτροπή είναι να διερευνήσει σε βάθος αυτές τις φαιδρές και ανυπόστατες κατηγορίες» δήλωσε ο τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Αττικής, Μάκης Βορίδης, σχετικά τα καθήκοντα της ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, που πρόκειται να εξετάσει την υπόθεση Novartis.

Ο κ. Βορίδης ξεκαθάρισε σε συνέντευξη του στο «Πρακτορείο 104,9 FM»,ότι «το να μαζευτεί αυτή η επιτροπή και να αποφανθεί ότι δεν έχει καμία αρμοδιότητα και καμία δυνατότητα να κάνει οποιαδήποτε έρευνα, αυτό είναι κοροϊδία, είναι συγκάλυψη και είναι κάτι στο οποίο η ΝΔ δεν θα συμπράξει».

Διευκρίνισε, δε, ότι η «εις βάθος διερεύνηση» από την Επιτροπή σημαίνει «να φέρει τους μάρτυρες, να τους βγάλει τις κουκούλες, να κάτσουν να εξεταστούν από την επιτροπή, να δεχθούν ερωτήσεις, να πουν γιατί έχουν πει τα ψεύδη που έχουν πει, να μας εξηγήσουν ποιος τους έβαλε να τα πούνε […] να έλθουν αυτοί οι άνθρωποι, οι μάρτυρες με κουκούλες, οι οποίοι δεν έχουν δει με τα μάτια τους να χρηματίζεται οποιοσδήποτε, δεν έχουν ακούσει οι ίδιοι με τα αυτιά τους κάτι συγκεκριμένο μεταξύ των φερομένων εμπλεκομένων -δωροδοκηθέντος και δωροδοκούντα- αλλά έχουν ακούσει ότι τους έχουν πει κάποιοι κάτι, που οι κάποιοι, που τους το έχουν πει, δεν μας λένε ποιοι είναι».

«Τι έκανε την προκαταρκτική επιτροπή η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή; Για να διαπιστώσουμε ότι δεν έχουμε αρμοδιότητα; Γιατί έκανε πρόταση;» διερωτήθηκε ο κ. Βορίδης, εκτιμώντας ότι: «εδώ στην πραγματικότητα υπάρχει μια χονδροειδέστατη και προφανής μεθόδευση, η οποία λέει το εξής: Έχω πάρει δέκα πολιτικούς αντιπάλους, τους έχω κρεμάσει στα μανταλάκια και τώρα ετοιμάζομαι να το κλείσω το θέμα -τουλάχιστον στη Βουλή- και να λήξει η ιστορία».

Ο τομεάρχης της ΝΔ υπενθύμισε πως οι κοινοβουλευτικές επιτροπές, όπως η συγκεκριμένη, «απηχούν την πλειοψηφία που υπάρχει στη Βουλή και η πλειοψηφία δεν είναι της ΝΔ, οι, δε, ενεχόμενοι σε αυτή την υπόθεση είναι άνθρωποι της Νέας Δημοκρατίας».

«Σε τελευταία ανάλυση», εξήγησε, «αυτός που θα έπρεπε να φοβάται τη διερεύνηση και τη διαδικασία της επιτροπής είναι αυτός που έχει τη μειοψηφία, εμείς δηλαδή, εμείς λοιπόν λέμε ότι με πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ ζητάμε να διευρευνηθεί -όχι με πλειοψηφία ΝΔ- λέμε ότι είμαστε μειοψηφία και εμείς ζητάμε να διερευνηθεί, δεν τη φοβόμαστε τη διερεύνηση».

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία που προηγήθηκε της αποστολής του φακέλου Novartis στη Βουλή, ο κ. Βορίδης επισήμανε πως «υπάρχουν διάφορα μεμπτά», τα οποία, όπως διευκρίνισε, «θα δούμε στην πορεία».

«Τα μεμπτά δείχνουν τη σκευωρία και δείχνουν και την παρέμβαση την κυβερνητική -το πώς χαρακτηρίστηκαν οι μάρτυρες, με ποιες διατάξεις, διατάξεις στις οποίες δεν είχε ληφθεί η απόφαση του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και η έγκρισή του, η οποία ελήφθη αφού έφυγε ο φάκελος από τη Δικαιοσύνη και ήλθε στη Βουλή και επομένως χωρίς αρμοδιότητα, με καταθέσεις οι οποίες έχουν ληφθεί -κατά σύμπτωση- όλες το τελευταίο τετράμηνο…» είπε.

Σχετικά με το καθεστώς προστασίας των μαρτύρων, ο κ. Βορίδης ανέφερε ότι η ΝΔ θεωρεί σωστό το να αρθεί, προσθέτοντας: «Ας πάρει την ευθύνη η πλειοψηφία να διατηρήσει την κουκούλα, πάλι, όμως, λέμε εμείς να έρθουν οι μάρτυρες -με κουκούλα- αλλά να έλθουν».

Κληθείς να σχολιάσει τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, ο τομεάρχης Εσωτερικών της ΝΔ παρατήρησε πως «για τους πολίτες σπανίως έχει σημασία ένας ανασχηματισμός εκτός αν συνδέεται με κάποια μεγάλη τοποθέτηση που σηματοδοτεί αλλαγή πολιτικής, αυτό που έχει ενδιαφέρον για τους πολίτες είναι οι πολιτικές που εφαρμόζονται, όχι τα πρόσωπα που τις εφαρμόζουν».