«Είναι δραματικό αυτό που έγινε. Δεν μπορεί να μη σέβονται τίποτα. Τον κόπο των εργαζομένων. Δεν γίνεται τίποτα από την πλευρά της πολιτείας για να προφυλάξει τον κόσμο από αυτό το χάλι. Τίποτα, μα τίποτα». Η υπάλληλος καταστήματος στην οδό Καπνικαρέας δείχνει τα σπασμένα τζάμια από τη μεταμεσονύχτια επιδρομή των αναρχικών – κουκουλοφόρων και ξεσπά.«Είναι αυτή εικόνα καταστήματος στον πιο εμπορικό δρόμο της πρωτεύουσας απέναντι από τη Βουλή; Ιστορικό κέντρο, υποτίθεται, μέσα στη βρωμιά, στην καταστροφή, χωρίς καμία ασφάλεια, χωρίς καμία φύλαξη. Τα τζάμια του καταστήματος είναι ασφαλείας. Για να πάθουν τέτοια ζημιά πρέπει να τα κοπάνησαν με λοστούς».

Η επόμενη ημέρα της καταδρομικής επίθεσης ομάδας αναρχικών σε ένδειξη συμπαράστασης στον κρατούμενο Κωνσταντίνο Γιαγτζόγλου βρήκε τον εμπορικό δρόμο της Ερμού να μετρά τις πληγές του από τις καταστροφές.

Οι σπασμένες τζαμαρίες των καταστημάτων δίνουν το μέγεθος της νύχτας του τρόμου που βίωσε για μια ακόμα φορά το κέντρο. Ανενόχλητες οι ομάδες των κουκουλοφόρων έκαναν γυαλιά – καρφιά 11 καταστήματα. Η ΕΛ.ΑΣ. ήταν παντελώς απούσα στο σκηνικό της καταστροφής, «τσαλαβουτώντας », σύμφωνα με δικαιολογίες αρμοδίων στα νερά της καταρρακτώδους βροχής.

ΑΠΕΙΛΗΤΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ. Και ενώ χθες το πρωί η ΕΛ.ΑΣ. περιοριζόταν στην καταμέτρηση των σπασμένων, οι ανακοινώσεις αναρχικών με εφιαλτικές απειλές όχι μόνο για την Αθήνα αλλά και για τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα διαδέχονταν η μία την άλλη. Η «επιθετική αλληλεγγύη» οπως την αποκαλούν στον απεργό πείνας Ντίνο Γιαγτζόγλου έχει δημιουργήσει ένα ανεξέλεγκτο κύμα βίας που συνεχώς απλώνεται απο την μια πόλη στην άλλη.

«Θα ισοπεδώσουμε την πόλη», «Αν πάθει κάτι ο Ντίνος η πόλη θα καεί». Απειλές που εκτοξεύονται με χθεσινές εμπρηστικές ανακοινώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Και η Αστυνομία σε όλο αυτό το σκηνικό που μυρίζει μπαρούτι σηκώνει τα χέρια ψηλά. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα χθεσινά γεγονότα δεν έγινε καμία καταδίωξη. Μόνο γύρω στη 1.30 και ενώ όλα είχαν τελειώσει αστυνομικοί προχώρησαν σε δύο προσαγωγές ασχέτων γερμανών τουριστών, οι οποίοι βέβαια αφέθησαν ελεύθεροι.

Σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΒΕΕ ζητά τη στήριξη των επιχειρήσεων που υπέστησαν ζημιές: «Με λύπη μας παρατηρούμε, για μια ακόμη φορά, η Ερμού ο εμπορικότερος δρόμος στην καρδιά της Αθήνας να στοχοποιείται και να γίνεται πεδίο εκτόνωσης κουκουλοφόρων».

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες που ο πεζόδρομος της Ερμού βρίσκεται στη δίνη καταδρομικών επιθέσεων. Η προηγούμενη ήταν τον περασμένο Ιούλιο, όταν ομάδες αντιεξουσιαστών, με αφορμή την υπόθεση της Ηριάννας, προκάλεσαν ζημιές σε τουλάχιστον 67 καταστήματα.

«Θα γίνουμε ο εφιάλτης σας». Η προειδοποίηση στην διαδικτυακή ανάρτηση ανάληψης ευθύνης που υπογράφουν οι Αναρχικοί για τις καταστροφές είναι σαφής: «Θα γίνουμε ο εφιάλτης σας». Στο ίδιο κείμενο χλευάζουν την ΕΛ.ΑΣ.: «Επιτεθήκαμε χτες βράδυ στην καρδιά της μητρόπολης, στο κέντρο της Αθήνας λίγα μέτρα πιο κάτω από σταθερή σκοπιά δυναμεων της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. και διμοιρίας ΜΑΤ και σπάσαμε διάφορα καταστήματα χωρίς να γίνουμε αντιληπτοί. Η ενέργεια αυτή εντάσσεται στο γενικότερο κύμα αλληλεγγύης που έχει ξεσπάσει για τον αιχμάλωτο σύντροφό μας απεργό πείνας και δίψας Κ. Γιαγτζόγλου και που θα ισοπεδώσει την πόλη όσο καθυστερούν την απάντηση στο δίκαιο αίτημά του για μεταγωγή στη δικαστική φυλακή του Κορυδαλλού».

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι άλλες δυο ανακοινώσεις που αναφέρονται στην Πάτρα και τη Θεσσαλονίκη. «Αν πάθει κάτι ο Ντίνος η πόλη θα καεί…» απειλούν και τονίζουν ότι έστησαν πύρινα οδοφράγματα στην Εγνατία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Στην Πάτρα οι Συνωμοτικοί Πυρήνες Αλληλέγγυων δεν έμειναν στις απειλές αλλά προχώρησαν ήδη και σε ενέργειες: πυρπολώντας ένα ΑΤΜ, κάνοντας επίθεση με 10 μολότοφ σε παράρτημα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, σπάζοντας τις τζαμαρίες σουπερμάρκετ και αφήνοντας εμπρηστικό μηχανισμό στο αυτοκίνητο αστυνομικού.

Οι αντιδράσεις συνεχίσθηκαν και χθες το βράδυ στην Αθήνα όταν έγινε γνωστό οτι ο Κωνσταντίνος Γιαγτζόγλου, ο οποίος βρίσκεται στην 4η ημέρα απεργίας πείνας, μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας έπειτα από λιποθυμικό επεισόδιο. Ομάδα περίπου 40 νεαρών συγκεντρώθηκε έξω από ξενοδοχείο στην Πλατεία Καραϊσκάκη αποκλείοντας την είσοδο με σκοπό να ακυρώσει προγραμματισμένη ομιλία του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση.