Διεθνείς αντιδράσεις προκαλεί η δήλωση Τραμπ για επικείμενη επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ. Την απόφαση του αμερικανού προέδρου αποδοκίμασαν, ήδη, Ευρωπαϊκή Ενωση και Καναδάς: «Αντίμετρα» προανήγγειλε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. «Απαράδεκτος κάθε τελωνειακός δασμός από τις ΗΠΑ» τόνισε ο υπουργός Διεθνούς Εμπορίου του Καναδά, Φρανσουά Φιλίπ Σαμπάνιε

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη ότι θα επιβάλει υψηλούς δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ, διακινδυνεύοντας να προκαλέσει εμπορικό πόλεμο με τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της Ουάσιγκτον, μεταξύ αυτών της Κίνας και της ΕΕ.

Η εξαγγελία Τραμπ έριξε το αμερικανικό χρηματιστήριο καθώς εκφράστηκαν ανησυχίες για τις ενδεχόμενες συνέπειες στις εμπορικές σχέσεις των ΗΠΑ με τον υπόλοιπο κόσμο

«Θα το ανακοινώσω την επόμενη εβδομάδα» διαβεβαίωσε ο αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια συνάντησης στον Λευκό Οίκο με εκπροσώπους της αμερικανικής βιομηχανίας χάλυβα και αλουμινίου.

«Καταστρέφουν τις επιχειρήσεις μας»

«Και θα εφαρμόζονται για μεγάλο χρονικό διάστημα» υπογράμμισε ο ίδιος. Ο Τραμπ μίλησε για τελωνειακούς δασμούς ύψους 25% για τον χάλυβα και 10% για το αλουμίνιο, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει ποιες χώρες θα αφορούν.

«Πρέπει ν" ανοικοδομήσετε τις βιομηχανίες σας» επισήμανε, απευθυνόμενος στους βιομηχάνους και πρόσθεσε ότι οι εισαγωγές με χαμηλή φορολογία στις ΗΠΑ «καταστρέφουν τις επιχειρήσεις μας και τις θέσεις εργασίας μας».

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν ενώ ο Λιου Χε, οικονομικός σύμβουλος του προέδρου της Κίνας, βρίσκεται σε επίσκεψη στην Ουάσιγκτον.

Επρόκειτο να συναντηθεί με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, όχι όμως με τον Τραμπ, ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο αμερικανοί αξιωματούχοι.