Η ΔΟΕ δέχθηκε και πάλι στους κόλπους της την Ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή, η οποία τελούσε σε αποκλεισμό λόγω του σκανδάλου ντόπινγκ που είχε ξεσπάσει στη χώρα. Ο επικεφαλής της ROC δήλωσε την Τετάρτη ότι η ΔΟΕ την επανέφερε στις τάξεις της, αφού ανέστειλε τον αποκλεισμό.

«Η Ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή έχει αποκαταστήσει πλήρως τα δικαιώματά της», είπε ο πρόεδρος της Αλεξάντερ Ζούκοφ, σε δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση. «Είναι μια απόφαση ύψιστης σημασίας για εμάς», πρόσθεσε.

Οι Ρώσοι αγωνίστηκαν ως ουδέτεροι στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Πιονγκτσάνγκ, αφού η ΔΟΕ απέκλεισε τη χώρα τον Δεκέμβριο από τη διοργάνωση, αναφέροντας ότι είχε βρει στοιχεία για μια «άνευ προηγουμένου συστηματική χειραγώγηση» του συστήματος αντιντόπινγκ.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η απόφαση ελήφθη τρεις ημέρες μετά τη λήξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στη Νότια Κορέα. Στις 25 Φεβρουαρίου που έληξε η διοργάνωση, η πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, είχε δηλώσει για την άρση της ποινής: «Θα είναι μια αυτόματη απόφαση και θα ληφθεί κάτω από αντικειμενικές συνθήκες. Εάν δεν υπάρξουν νέα κρούσματα ντόπινγκ, τότε η αναστολή θα αρθεί. Αυτό θα συμβεί εάν οι Ρώσοι αθλητές εξακολουθούν να πληρούν τις προϋποθέσεις που προβλέπονται από την απόφαση της ΔΟΕ, της 5ης Δεκεμβρίου. Είναι κάτι που δεν απαιτεί καμία πρόσθετη απόφαση. Δεν γνωρίζω, όμως, πότε θα συμβεί αυτό».

Πάντως, η αντίστροφη πορεία για την επανένταξη της ROC στη ΔΟΕ είχε ληφθεί νωρίτερα και είχε προαναγγελθεί από την ίδια τη Ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή, όταν στις 22 του μήνα ανακοίνωσε ότι εκπλήρωσε όλους τους όρους που της είχαν τεθεί από τη ΔΟΕ. Ένας από αυτούς ήταν και η καταβολή 15 εκατομμυρίων δολαρίων, κάτι που ήδη έγινε, για την ανάπτυξη διεθνών συστημάτων ντόπινγκ και ο συντονισμός στον τομέα αυτό μεταξύ του WADA και των διεθνών αθλητικών ομοσπονδιών.

Λίγες ώρες αργότερα, ανακοίνωσε για την άρση της ποινής ξέδωσε και η ΔΟΕ στην οποία αναφέρεται: «Η τελική κοινοποίηση όλων των υπολοίπων αποτελεσμάτων των ελέγχων από τους Ολυμπιακούς Αθλητές της Ρωσίας (OAR) έχει ληφθεί από την αρμόδια Μονάδα Αθλητισμού κατά του Ντόπινγκ (DFSU). Η ΔΟΕ μπορεί να επιβεβαιώσει ότι όλα τα υπόλοιπα αποτελέσματα είναι αρνητικά. Επομένως, όπως αναφέρεται στην απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της 25ης Φεβρουαρίου, ο αποκλεισμός της ρωσικής Ολυμπιακής Επιτροπής αίρεται αυτόματα, με άμεση ισχύ».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από