Εντείνει την πίεση στην κυβέρνηση –σε κοινοβουλευτικό επίπεδο και όχι μόνο –η ΝΔ, προκειμένου να καταδείξει ότι η ρητορική περί «ηθικού πλεονεκτήματος της Αριστεράς» έχει ακυρωθεί στην πράξη. Η αξιωματική αντιπολίτευση επέλεξε την ημέρα που αποκαλύπτεται ότι δεν ήταν μόνο δύο οι υπουργοί που ζήτησαν και ελάμβαναν το επίδομα ενοικίου, να καταθέσει πρόταση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για το θέμα της τιμολόγησης των φαρμάκων και με το ερώτημα της απιστίας για τους Παναγιώτη Κουρουμπλή, Ανδρέα Ξανθό και Παύλο Πολάκη. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα ακόμη τμήμα της πολιτικής αντεπίθεσης που έχει ξεκινήσει η ΝΔ και η οποία θα συνεχιστεί με την κατάθεση –τις αμέσως προσεχείς ημέρες –της πρότασης για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το θέμα της απόπειρας πώλησης στρατιωτικού υλικού στη Σαουδική Αραβία και τον Πάνο Καμμένο.

Στο σχετικό κείμενο για την Προανακριτική Επιτροπή που αφορά τη διερεύνηση ευθυνών των διατελεσάντων υπουργών Υγείας επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αναφέρεται η μη τιμολόγηση φαρμάκων από τον Παναγιώτη Κουρουμπλή, «τον οποίο η εισαγγελέας «φωτογραφίζει» μεν, αλλά παραδόξως δεν κατονομάζει στη γνωστή δικογραφία». Στη Βουλή διαβιβάστηκε επίσης και το –με αριθμό πρωτοκόλλου 980/30.3.2017 –έγγραφο που συσχετίστηκε με τη διερευνώμενη δικογραφία και αφορά συγκεκριμένη καταγγελία αναφορικά με την τιμολόγηση φαρμάκων που έλαβε χώρο τον Δεκέμβριο του 2016 με υπουργό Υγείας τον Ανδρέα Ξανθό και αναπληρωτή τον Παύλο Πολάκη. Στο συγκεκριμένο έγγραφο καταγγέλλεται ότι κατά την τιμολόγηση του συγκεκριμένου δελτίου υπήρξε ζημία του ελληνικού Δημοσίου κατά 40 εκατ. ευρώ και επιβάρυνση των ασφαλισμένων κατά 100 εκατ. ευρώ, ενώ περιγράφεται και περαιτέρω ζημία του Δημοσίου κατά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, λόγω συγκεκριμένων αποφάσεων των εν λόγω υπουργών που καταστρατηγούσαν συστηματικά τους νόμους περί τιμολόγησης φαρμάκων. Οπως αναφέρουν οι υπογράφοντες βουλευτές της ΝΔ, η αξιωματική αντιπολίτευση δήλωσε από την αρχή «όλα στο φως» και καλείται η κυβέρνηση «να συμβάλει στον έλεγχο των πεπραγμένων και των υπουργών της δικής της διακυβέρνησης, πόσω μάλλον όταν και εκείνη ισχυρίζεται ότι επιθυμεί να μάθουν όλη την αλήθεια οι πολίτες».

ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ. Οπως ήταν αναμενόμενο η κυβέρνηση απάντησε αμέσως αρνητικά στην πρόταση της ΝΔ και κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για «κινήσεις πανικού». Το Πρωθυπουργικό Γραφείο, σε σχετική ανακοίνωσή του, σημείωσε επίσης ότι «περιμένουμε να δούμε τι άλλο θα σκαρφιστούν στην απέλπιδα προσπάθεια να διαφύγουν των ευθυνών τους για το σκάνδαλο Novartis και να πείσουν τους πολίτες πως «όλοι είμαστε ίδιοι»». «Ματαιοπονούν…», καταλήγουν οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού.

Παρά την άρνηση αυτή πάντως, η ΝΔ θα επιμείνει στο ζήτημα. Θα ζητήσει από τον Πρόεδρο της Βουλής να ορίσει το ταχύτερο την ημερομηνία συζήτησης της σχετικής πρότασης και θα καλέσει τον Πρωθυπουργό να τοποθετηθεί από το βήμα της Βουλής. Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας χθες στο συνέδριο της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αντί να ασχοληθεί με τα σοβαρά ζητήματα της υπερφορολόγησης και τις καθυστερήσεις στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, επιλέγει να διχάζει τον λαό.

Αντιπαράθεση για τον πρεσβευτή

Αντικείμενο σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησης και της ΝΔ αποτέλεσε η σαφής τοποθέτηση του αμερικανού πρεσβευτή στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος μιλώντας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη συνάντηση που είχαν το μεσημέρι της Δευτέρας κατέστησε σαφές ότι ως προς την υπόθεση Novartis «δεν υπάρχει καμία έρευνα του FBI που να αφορά έλληνες πολιτικούς». Η τοποθέτηση αυτή, η οποία δημοσιοποιήθηκε από τη ΝΔ προκάλεσε την αντιδραση της κυβέρνησης, η οποία υποστήριξε ότι ουδέποτε ο αμερικανός διπλωμάτης είπε κάτι σχετικό. Η αξιωματική αντιπολίτευση επανήλθε, καταγγέλλοντας για «θράσος» τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και επιμένοντας ότι η τοποθέτηση υπήρξε και πως η δήλωση αυτή «συμφωνήθηκε να κοινοποιηθεί στην αγγλική και την ελληνική γλώσσα μεταξύ της ΝΔ και των συνεργατών του πρεσβευτή των ΗΠΑ. Αργά χθες το απόγευμα, στο θέμα αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μιλώντας με δημοσιογράφους στη Βουλή, σημείωσε ότι «το Μαξίμου προσπάθησε να διαστρεβλώσει τις δηλώσεις του, αλλά τελικά αναγκάστηκαν να τα πάρουν όλα πίσω».