Στις 6.30 εκτός σοβαρού απροόπτου θα ανακοινωθούν τα ονόματα της νέας κυβέρνησης μετά τον ανασχηματισμό που κάνει ο πρωθυπουργός έπειτα από την αποπομπή της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας Ρ. Αντωνοπούλου και την παραίτηση του συζύγου της και υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου, για την ιστορία της επιδότησης ενοικίου που εισέπρατταν.

Είναι η πρώτη φορά που ο Αλέξης Τσίπρας από τη στιγμή που ανήλθε στην πρωθυπουργία που αντιμετωπίζει σε τέτοιο βάθος και έκταση μια ενδοκυβερνητική κρίση η οποία πλήττει καίριο το περίφημο ηθικό θέμα πλεονέκτημα της Αριστεράς.

Πιθανότατα, εντός της ημέρας να ανακοινωθούν τα ονόματα του νέου κυβερνητικού σχήματος και αύριο να γίνει η ορκωμοσία των νέων υπουργών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το κλειδί του ανασχηματισμού θα είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης ο οποίος ενδεχομένως να αναλάβει και το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης ώστε να φανεί μια νέα εκκίνηση στον κρίσιμο αυτό τομέα.

Στη θέση της κ. Αντωνοπούλου είτε θα τοποθετηθεί η κ. Καραμεσίνη από τον ΟΑΕΔ είτε ο Νάσος Ηλιόπουλος από το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας.

Εκπληξη ενδεχομένως να υπάρξει στο Πολιτισμού με αποχώρηση της Λ. Κονιόρδου και πιθανή τοποθέτηση του Φώτη Κουβέλη ή του Στ. Μπένου.

Αμετακίνητοι στις θέσεις τους παραμένουν: το οικονομικό επιτελείο (Τσακαλώτος- Χουλιαράκης) οι υπουργοί Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς (λόγω του Σκοπιανού, Αλβανικού, ελληνοτουρκικών και Κυπριακού), Αμυνας Πάνος Καμμένος, Υγείας Ανδρέας Ξανθός, Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης λόγω του εκλογικού νόμου για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου και πιθανότατα Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής. Αν δεν υπάρξει η λύση Δραγασάκη αναβάθμιση αναμένεται να έχει ο Αλέξης Χαρίτσης, υφυπουργός αρμόδιος για το ΕΣΠΑ, ο οποίος πιθανότατα θα καταλάβει τη θέση του κ. Παπαδημητρίου. Για την ίδια θέση ακούγεται και το όνομα του νυν υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά.

Πιθανή θεωρείται η αποχώρηση από το υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του Π. Κουρουμπλή. Ομως, για την περίπτωση του κ. Κουρουμπλή υπάρχει παρασκήνιο. Ενδεχομένως η πρόταση της ΝΔ για προανακριτική επιτροπή να «διασώζει» τον νυν υπουργό Ναυτιλίας καθώς μια απομάκρυνσή του θα έδινε την εντύπωση ότι ο πρωθυπουργός αποδέχεται ευθύνες για την υπόθεση της Novartis και τον απομακρύνει για το λόγο αυτό.

Ετσι, ο κ. Κουρουμπλής, είτε θα παραμείνει στη θέση του είτε μπορεί να μετακινηθεί στον υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στη θέση του Βαγγέλη Αποστόλου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι συζητήσεις που γίνονται για το υπουργείο Αμυνας και για το αν θα αποχωρήσει ο Δ. Βίτσας. Υπάρχει το ενδεχόμενο να αξιοποιηθεί σε άλλο υπουργείο οπότε ως «τοποτηρητής» του ΣΥΡΙΖΑ στο στρατηγείο του Πάνου Καμμένου θα τοποθετηθεί άλλο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ με το όνομα του πρώην υπουργού Ν. Ξυδάκη να ακούγεται όλο και περισσότερο.

Προς αποχώρηση ακούγεται ότι είναι η Λυδία Κονιόρδου από το υπουργείο Πολιτισμού, ο Γιάννης Μουζάλας από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής (και για λόγους υπερκόπωσης) και να τον αντικαταστήσει ο Δ. Βίτσας.

Με ενδιαφέρον αναμένεται το όνομα της νέας αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας στη θέση της κ. Αντωνοπούλου. Ο κ. Τσίπρας ψάχνει στέλεχος που έχει γνώση των θεμάτων της εργασίας με το όνομα της νυν διοικητού του

ΟΑΕΔ, κ. Καραμεσίνη να ακούγεται τις τελευταίες ώρες.

Πάντως από τα νεότερα στελέχη πιθανότητες να αξιοποιηθούν σε κυβερνητικό πόστο συγκεντρώνουν ο Λευτέρης Κρέτσος, νυν γγ του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγγου και ο διευθυντής της ΚΟ Κώστας Ζαχαριάδης.