Κομμένη στα δύο ήταν την Τετάρτη η Ελλάδα ως προς τις καιρικές συνθήκες με τη διαφορά στη θερμοκρασία να φτάνει μεταξύ περιοχών της βόρειας και νότιας Ελλάδας ακόμη και τους 21 βαθμούς Κελσίου. Το σιβηρικό ψύχος που έχει επηρεάσει ολόκληρη τη βόρεια Ευρώπη, από την Βρετανία μέχρι τη Ρωσία, με θερμοκρασίες έως και - 38 βαθμούς(στην Ελβετία), και δεκάδες θανάτους, επηρέασε τον καιρό της μισής Ελλάδας (κυρίως από τη Θεσσαλία και πάνω) προκαλώντας έντονες χιονοπτώσεις και φυσικά τσουχτερό κρύο.

Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με τα δεδομένα που συνέλεξαν οι σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ότι το μεσημέρι της Τετάρτης, στα χιονισμένα πεδινά τμήματα του Ν. Έβρου η θερμοκρασία κατάφερε να σκαρφαλώσει πάνω από το 0 ενώ την ίδια ώρα η θερμοκρασία στην Κρήτη, στο ίδιο υψόμετρο ξεπερνούσε τους 21 βαθμούς Κελσίου. Την ίδια χρονική στιγμή, η χαμηλότερη θερμοκρασία που κατέγραψε το ίδιο δίκτυο σταθμών ήταν στο χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμακτσαλάν με -10.8°C.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους του Αστεροσκοπείου, το βράδυ της Τρίτης 27 Φεβρουαρίου παρατηρήθηκε ακόμη μία εντυπωσιακή διαφορά θερμοκρασίας σε περιοχές που δεν απείχαν πολύ μεταξύ τους στο Βόρειο Αιγαίο. Συγκεκριμένα στη Θάσο επικρατούσε χιονοθύελλα και αστραπές με τη θερμοκρασία στους 2 βαθμούς Κελσίου και λίγα χιλιόμετρα νοτιοανατολικά στη Σαμοθράκη η θερμοκρασία ήταν 10.4 βαθμούς υψηλότερη.

Η χιονοκαταιγίδα

Ένα σπάνιο μετεωρολογικό φαινόμενο έπληξε χθες πολλές περιοχές της Βορείου Ελλάδας, κυρίως την Ξάνθη, την Κομοτηνή και την Καβάλα. Πρόκειται για τη «χιονοκαταιγίδα» που είχαν την ευκαιρία να δουν στην Ανατολική Μακεδονία. Πρόκειται για το φαινόμενο να χιονίζει και ταυτόχρονα να αστράφτει και να ακούγονται δυνατά μπουμπουνητά.

Αυτό το σκηνικό του καιρού δεν είναι ιδιαίτερα συνηθισμένο στην Ελλάδα. Όπως λένε κάτοικοι της Ξάνθης, το φαινόμενο ήταν έντονο στην πόλη όπου παρατηρήθηκε σφοδρή χιονοκαταιγίδα, ο συνδυασμός βροχής» κεραυνών και χιονοθύελλας που έντυσε την πόλη στα λευκά. Μάλιστα κάποιοι μιλούσαν ακόμη και για το φαινόμενο της «παγωμένης» βροχής.

Ζέστη το σαββατοκύριακο

Τώρα, σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων σιγά – σιγά μπαίνουμε σε ανοιξιάτικο καιρό και το Σαββατοκύριακο η θερμοκρασία μπορεί να φτάσει του 20 βαθμούς, ακόμη και στην Αττική.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από