Οι θεωρητικοί της Δημοσιογραφίας επικαλούνται συχνά εκείνο το τσιτάτο, που ξεκαθαρίζει πως «είδηση δεν είναι ότι σκύλος δάγκωσε άνθρωπο, αλλά πως άνθρωπος δάγκωσε σκύλο». Κοιτάζοντας πλέον από απόσταση –και κυρίως με ασφάλεια –όσα συνέβησαν το βράδυ της Κυριακής στην Τούμπα, κάθε ψύχραιμος παρατηρητής αντιλαμβάνεται πως αίσχη έγιναν, το ιατρικό δελτίο γέμισε με τραυματισμούς (του Οσκαρ Γκαρσία αλλά και τριών αστυνομικών), η βία και η αλητεία έκαναν για πολλοστή φορά επίδειξη δύναμης, είδηση όμως υπό αυτό το πρίσμα δεν προέκυψε!

Είδηση τουλάχιστον μεγαλύτερη από την επίθεση που δέχθηκε εντός αγωνιστικού χώρου από οπαδό ο Αντώνης Νικοπολίδης το ’09. Από το γυάλινο ποτήρι που δέχθηκε στο πρόσωπο ο Κέβιν Μιραλάς σε εκείνον τον προημιτελικό Κυπέλλου του ’11 (μάλιστα σε ματς κεκλεισμένων των θυρών). Από τις γροθιές που δέχθηκαν ο Σαβιόλα και ο Μανωλάς στον ημιτελικό του ’14 που ολοκληρώθηκε με τον Μίτσελ να έχει φύγει από τον πάγκο του σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Από το σίδερο που χτύπησε τον Τσόρι Ντομίνγκες τον Φεβρουάριο του ’15 στην προσπάθεια του Αργεντινού να εκτελέσει ένα κόρνερ. Από το ποτήρι που προσγειώθηκε στην πλάτη του Μάρκο Σίλβα τον Μάρτιο του ’16. Σε αυτή τη λίστα λοιπόν, με την ένδειξη 2018 προστέθηκε το όνομα του Οσκαρ Γκαρσία ο οποίος πέρασε τη νύχτα της Κυριακής στο νοσοκομείο χτυπημένος από το χέρι ενός οπαδού, που όπως αποδείχθηκε έχει το δικό του ιστορικό βίας και φάκελο στην Αστυνομία. Σεσημασμένος και ίσως και προσκεκλημένος στα VIP του γηπέδου.

Τόμος ολόκληρος μπορεί να δημιουργηθεί από περιστατικά σαν τα παραπάνω, όλα καμωμένα στην εύφορη ποδοσφαιρική κοιλάδα της Τούμπας και σε ματς όπου ο ΠΑΟΚ υποδέχεται τον Ολυμπιακό. Εκεί όπου η ανομία κάνει «πάρτι» τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο, τότε που απέναντι οι φανέλες είναι ερυθρόλευκες. Το μόνο παρήγορο είναι ότι τουλάχιστον αυτή τη φορά η κατακραυγή είναι γενική. Οτι δεν προκύπτει φίλτρο από τα «χρωματιστά» οπαδικά γυαλιά ή και τα συμφέροντα του καθενός. Οτι στο σύνολό της μια ολόκληρη κοινωνία όχι μόνο καταδικάζει τα έκτροπα αλλά και απαιτεί επιτέλους να μπει ένα τέλος, με την εφαρμογή του νόμου. «Dura lex sed lex» είπε χθες ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης, ο οποίος βαρέθηκε φέτος να ανακοινώσει «απαγορεύσεις μετακίνησης» που οπαδοί του ΠΑΟΚ τις έγραψαν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους ταξιδεύοντας ανά την επικράτεια για να υποστηρίξουν την ομάδα τους. «Σκληρός νόμος, αλλά νόμος».

Να είναι αυτή η ντροπή η τελευταία; Μακάρι, αλλά αυτά δεν λύνονται με ευχές. Είναι η ώρα του νόμου και μόνο εκείνος μπορεί να συνδράμει ώστε επιτέλους να μπει ένα τέλος. Ο αληθινός νόμος και όχι εκείνος της ζούγκλας, που βασιλεύει στην έδρα του ΠΑΟΚ κάθε φορά που ο Ολυμπιακός την επισκέπτεται. Η εικόνα μιλά από μόνη της. Τα δευτερόλεπτα που καρέ καρέ δείχνουν την αλήθεια. Το ταξίδι του αντικειμένου ώς το πρόσωπο του Γκαρσία. Τον σοκαριστικό τραυματισμό. Τα υπόλοιπα είναι μονάχα λόγια!