Η Τουρκία ζήτησε επίσημα την έκδοση του πρώην ηγέτη του Κόμματος Δημοκρατικής Ενότητας (PYD) των Κούρδων της Συρίας, Σάλεχ Μούσλιμ, από την Τσεχική Δημοκρατία, δήλωσε τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην Άγκυρα, μετά τη σύλληψη του Μούσλιμ την Κυριακή, στην Πράγα.

Ο Σάλεχ Μούσλιμ, ο οποίος χαρακτηρίσθηκε από την Άγκυρας «αρχηγός τρομοκρατικής οργάνωσης», συνελήφθη την Κυριακή σε ξενοδοχείο της Πράγας, σύμφωνα με ανακοίνωση των τσέχικων και των τουρκικών αρχών. Ο Μούσλιμ, ένας κορυφαίος Κούρδος πολιτικός, έχει «πλήρη δικαιώματα Σύρου πολίτη» και επισκεπτόταν την Ευρώπη με επίσημη ιδιότητα, ανακοίνωσε το κόμμα PYD. Στην ανακοίνωσή του το κόμμα κατηγορεί το τουρκικό κράτος ότι «ζητάει τη σύλληψη ατόμων που δεν είναι πολίτες του ... χωρίς οποιαδήποτε νομική δικαιολογία».

Ο Μούσλιμ ήταν παλαιότερα συμπρόεδρος του PYD, που αποτελεί την κύρια συνιστώσα του συνασπισμού TEV-DEM, ο οποίος κυβερνά ελεγχόμενα από τους Κούρδους αυτόνομα τμήματα της βόρειας Συρίας, περιλαμβανομένου του Αφρίν.

Η Άγκυρα θεωρεί το PYD και την πολιτοφυλακή YPG προεκτάσεις του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) που εδώ και δεκαετίες διεξάγει ένοπλο αγώνα στο τουρκικό έδαφος- αν και οι κουρδικές οργανώσεις τονίζουν ότι είναι ανεξάρτητες.

Σε συνέντευξη στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο Μπεκίρ Μποζντάγ είπε πως το υπουργείο Δικαιοσύνης της Τουρκίας υπέβαλε το αίτημα έκδοσης στις τσεχικές αρχές και πρόσθεσε πως ο Μούσλιμ θα οδηγηθεί σήμερα ενώπιον δικαστηρίου. Ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι «έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την έκδοσή του στην Τουρκία», όπου, εάν δικαστεί, κινδυνεύει να καταδικαστεί σε 30 φορές ισόβια, ενώ ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγκ τόνισε ότι τόσο η Τουρκία, όσο και Τσεχία έχουν υπογράψει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση περί έκδοσης.

Η Τουρκία έχει εκδώσει από τον Νοέμβριο 2016 ένταλμα σύλληψης του Μούσλιμ σχετικά με μια επίθεση που είχε πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα τον Φεβρουάριο 2016 (29 νεκροί), στην οποία ο Μούσλιμ αρνείται οποιαδήποτε ανάμιξη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από