Κύμα ψύχους από τη Σιβηρία πλήττει τη Δευτέρα την ευρωπαϊκή ήπειρο, όπου εδώ και τρεις ημέρες εννέα άνθρωποι έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους εξαιτίας του κρύου.

Γαλλία

Δύο άστεγοι βρέθηκαν νεκροί, ο ένας την Κυριακή στη Βαλάνς (νοτιοανατολική Γαλλία) και ο άλλος την Παρασκευή

στην περιοχή του Παρισιού.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες, οι οποίες εντείνονται από έναν βορειοανατολικό άνεμο, προβλέπεται να φθάσουν μέχρι τους 10 βαθμούς κάτω από το μηδέν (η αίσθηση του κρύου θα είναι -18 βαθμοί). Αύριο και μεθαύριο αναμένεται ότι θα είναι οι πιο κρύες ημέρες.

Οι αρχές άνοιξαν περισσότερες από 3.100 επιπλέον προσωρινές θέσεις φιλοξενίας για τους αστέγους.

Τέτοιο καθυστερημένο κύμα ψύχους είχε να σημειωθεί από το 2005.

Βέλγιο

Με τις θερμοκρασίες να προβλέπεται να φθάσουν μέχρι τους 10, ακόμη και τους 15 βαθμούς υπό το μηδέν, ο δήμαρχος του Έτερμπεκ, μιας από τις 19 κοινότητες της περιφέρειας των Βρυξελλών, έδωσε εντολή να συλλαμβάνονται και να μεταφέρονται σε καταφύγια όσοι άστεγοι δεν δέχονται να μεταφερθούν σ’ αυτά με τη θέλησή τους επειδή «ο κίνδυνος για τη ζωή είναι μεγάλος».

Ελβετία

Η πιο χαμηλή θερμοκρασία, -28,3 βαθμοί Κελσίου, καταγράφηκε στο πέρασμα του Όφεν, στα 1.970 μέτρα στο νοτιοανατολικό καντόνι Γκριζόν. Κάτω από τα 1.000 μέτρα, το ρεκόρ ήταν οι 15,6 βαθμοί υπό το μηδέν στο Μπριζιλάου, στο βορειοανατολικό καντόνι του Άπεντσελ. Η θερμοκρασία σήμερα ήταν -4 βαθμοί Κελσίου στη Γενεύη και -8,2 βαθμοί Κελσίου στη Βέρνη.

Ιταλία

Στη Ρώμη, το χιόνι επέστρεψε για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο 2012, φθάνοντας τα 3-4 εκατοστά και προκαλώντας προβλήματα στις μεταφορές. Τα σχολεία παρέμειναν κλειστά. Οι δημοτικές αρχές άνοιξαν την Κυριακή το βράδυ τρεις σταθμούς του μετρό και έναν σιδηροδρομικό για να καταφύγουν άστεγοι.

Στη Βόρεια Ιταλία, ένα ματς αναβλήθηκε χθες το βράδυ στο Τορίνο ανάμεσα στη Γιουβέντους και την Αταλάντα.

Γερμανία

Οι θερμοκρασίες προβλέπεται να πέσουν στους 20 βαθμούς υπό το μηδέν. Στην κορυφή του Τσουγκσπίτσε (2.962 μέτρα), του υψηλότερου γερμανικού όρους, στη διάρκεια της περασμένης νύκτας η θεμοκρασία έπεσε στους -27 βαθμούς Κελσίου και είναι η χαμηλότερη που έχει καταγραφεί από την αρχή του χειμώνα, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές υπηρεσίες.

Στο Βερολίνο, όπου ο αριθμός των αστέγων υπολογίζεται σε πάνω από 3.000, τα καταφύγια υπάρχει κίνδυνος να μην μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες, σύμφωνα με τον δημόσιο τοπικό ραδιοσταθμό RBB.

Αυστρία

Οι θερμοκρασίες είχαν πέσει στους -23 βαθμούς Κελσίου στο Τάμσβεγκ, κοντά στο Ζάλτσμπουργκ (δυτικά).

Ο Δούναβης έχει παγώσει κατά τόπους, όμως οι αρχές προειδοποίησαν τους πολίτες να μην δοκιμάσουν να περπατήσουν πάνω του.

Βουλγαρία

Στη Σόφια η θερμοκρασία ήταν -7 βαθμοί Κελσίου και η μετεωρολογική υπηρεσία κήρυξε πορτοκαλί, ακόμη και κόκκινο συναγερμό (το μέγιστο επίπεδο) σε δύο περιφέρειες του νότου που συνορεύουν με την Ελλάδα, αυτές του Σμόλιαν και του Κάρτζαλι.

Περάσματα στα βουνά έχουν κλείσει για τα φορτηγά και προβλήματα στις πτήσεις έχουν προκληθεί στο αεροδρόμιο της Σόφιας.

Επίσης η Βουλγαρική Ποδοσφαιρική Ένωση ανέβαλε όλους τους αγώνες που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν μέσα στην εβδομάδα, αφού το χιόνι που γέμισε τα γήπεδα κατέστησε αδύνατη τη διεξαγωγή τους.

Οι νέες ημερομηνίες για τους αγώνες, που επρόκειτο να διεξαχθούν από τις 27 Φεβρουαρίου μέχρι την 1η Μαρτίου, θα ανακοινωθούν αργότερα.

Κροατία

Η Κροατία έχει πληγεί περισσότερο καθώς χιόνι έπεσε χθες Κυριακή στις κροατικές ακτές και σε μερικά νησιά στην Αδριατική, κάτι σπάνιο, ενώ οι θερμοκρασίες είχαν πέσει τη Δευτέρα στους 20 βαθμούς υπό το μηδέν στο όρος Βέλεμπιτ. Στο Ζάγκρεμπ η θερμοκρασία ήταν -10 βαθμοί.

Πολλά σχολεία παρέμειναν κλειστά και η κυκλοφορία στο κέντρο της πρωτεύουσας γίνεται με προβλήματα.

Ολλανδία

Το κύμα ψύχους που έχει επονομαστεί «η Αρκούδα της Σιβηρίας», με θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν στη διάρκεια της ημέρας, αναμένεται να κορυφωθεί την Πέμπτη, οπότε η αίσθηση της θερμοκρασίας θα είναι -17 βαθμοί Κελσίου, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μετεωρολογίας.

Ηνωμένο Βασίλειο

Το χιόνι επηρεάζει ήδη την ανατολική Αγγλία και η μετεωρολογική υπηρεσία εξέδωσε προειδοποιήσεις για το διάστημα μέχρι και την Τετάρτη.

Η εβδομάδα αυτή μπορεί να είναι «η πιο κρύα» εδώ και πολλά χρόνια.

Σουηδία

Οι θερμοκρασίες κυμαίνονταν από -5 βαθμούς Κελσίου στη Στοκχόλμη μέχρι -20 βαθμούς Κελσίου γύρω από το Έστερσουντ, όπου πολλοί Σουηδοί πηγαίνουν για σκι.

Το χιόνι προκαλεί σήμερα προβλήματα στο αεροδρόμιο Αρλάντα της Στοκχόλμης και αμαξοστοιχίες έχουν αποκλειστεί στα δυτικά.

Πολωνία

Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το βράδυ της Παρασκευής, ανεβάζοντας σε 48 τον αριθμό των νεκρών από τη βαρυχειμωνιά από τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τις αρχές.

Οι θερμοκρασίες έπεσαν στη διάρκεια της περασμένης νύκτας μέχρι τους -26,2 βαθμούς στο Γκόλνταπ (βορειοανατολικά).

Λιθουανία

Τρεις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε διάστημα τριών ημερών, σύμφωνα με το πρακτορείο Baltic News Service. Οι θερμοκρασίες έπεσαν το σαββατοκύριακο στους -24 βαθμούς Κελσίου.

Ρωσία

«Αφύσικα χαμηλές» θερμοκρασίες επικρατούν από το σαββατοκύριακο στο κέντρο της Ρωσίας και στη Μόσχα, όπου η θερμοκρασία κυμαίνεται από τους -14 βαθμούς Κελσίου την ημέρα μέχρι τους -24 βαθμούς Κελσίου τη νύκτα. Σύμφωνα με τις προγνώσεις, το κρύο δεν έχει ακόμη κορυφωθεί.