Αναταραχή προκαλούν οι δηλώσεις που φέρεται σύμφωνα με τη Νέα Δημοκρατία ότι έκανε ο αμερικανός πρεσβευτής Τζέφρι Πάιατ τη Δευτέρα, για την υπόθεση Novartis, στη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Βουλή.

Ο Τζέφρι Πάιατ, κατά τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφέρθηκε στο θέμα της υπόθεσης Novartis και σύμφωνα με ανακοίνωση της ΝΔ, ο κ. Πάιατ σημείωσε πως «η έρευνα του FBI επικεντρώνεται σε εγκλήματα που παραβιάζουν τον αμερικανικό νόμο. Δεν υπάρχει καμία έρευνα του FBI που να αφορά Έλληνες πολιτικούς».

Εφόσον ο πρεσβευτής γνωρίζει ότι πράγματι δεν υπάρχουν στοιχεία από έρευνα για πολιτικούς τότε ακυρώνεται ένα επιχείρημα της κυβέρνησης ότι θα υπάρξουν κι άλλες αποκαλύψεις που θα «δέσουν» τις καταθέσεις των προστατευμένων μαρτύρων, τόνιζαν χαρακτηριστικά πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το βράδυ της Δευτέρας ωστόσο, έγινε γνωστό από το Μαξίμου ότι σε επικοινωνία διπλωματικού συμβούλου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον αμερικανό πρεσβευτή, ο Τζέφρι Πάιατ διευκρίνισε ότι κατά τη συνάντησή του με τον Κ. Μητσοτάκη ουδέποτε αναφέρθηκε στο εάν υπάρχουν ή όχι Έλληνες πολιτικοί στις έρευνες του FBI για το σκάνδαλο Novartis.

Εξάλλου, ανέφεραν οι ίδιες πηγές από το Μαξίμου «δεν θα μπορούσε να τοποθετηθεί ως προς την ουσία της υπόθεσης, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διερεύνησή της τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ελλάδα».

Η αναταραχή από τις δηλώσεις Πάιατ είχε μεταφερθεί νωρίτερα το μεσημέρι στη Βουλή, και αποτέλεσε ένα από τα επίκεντρα της αντιπαράθεσης ανάμεσα στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο, που ζήτησε αποπομπή του Αδωνη Γεωργιάδη από τη ΝΔ, έως ότου ξεκαθαρίσει αν υπάρχει εμπλοκή του στην υπόθεση Novartis, αλλά και του ίδιου του αντιπροέδρου της ΝΔ που έλαβε τον λόγο και είπε:

«Ακούστε γιατί δεν θα παραιτηθώ! Δεν πρόκειται να παραιτηθώ διότι ο κ. Τσίπρας με την κυρία Παπασπύρου, την δεύτερη μητέρα σας, την κ. Θάνου και τον Παπαγγελόπουλο έστησαν αυτή την ιστορία! Και προσέξετε που το ξέρω. Μας είπατε ‘κάντε μήνυση και στο FBI’. Προ μιας ώρας ο κ. πρέσβης των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι καμία έρευνα δεν κάνει το FBI για κανέναν Έλληνα πολιτικό. Να γιατί δεν κάνουμε μήνυση στο FBI και κάνουμε σε εσάς. Γιατί εσείς το στήσατε!», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

«Κρατείστε μικρό καλάθι», απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος προς την πτέρυγα της ΝΔ, μετά τα όσα είπε ο Αδ. Γεωργιάδης περί δήλωσης του αμερικανού πρεσβευτή, ότι το FBI δεν κάνει καμία έρευνα για Έλληνα πολιτικό σε σχέση με το σκάνδαλο NOVARTIS. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε επίσης, πως από τη στιγμή που η δικογραφία διαβιβάστηκε στη Βουλή, η επιλογή που είχε το Κοινοβούλιο ήταν, είτε να μην κάνει τίποτα, είτε να προχωρήσει στην συγκρότηση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης.

Για τα Σκόπια

Στη συνάντηση Πάιατ – Μητσοτάκη συζητήθηκαν, ακόμη, οι εξελίξεις στο θέμα των Σκοπίων, όπως και η αυξημένη τουρκική προκλητικότητα και επισημάνθηκε ο αποσταθεροποιητικός ρόλος της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή.

Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με την πρέσβη του Ηνωμένου Βασιλείου, Κέιτ Σμιθ, με την οποία, μεταξύ άλλων, συζήτησε τις εξελίξεις σχετικά με το Brexit και οι προοπτικές διμερούς συνεργασίας στη μετά Brexit εποχή.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ενημέρωσε τη βρετανίδα πρέσβη για τις επαφές που είχε ο ίδιος στο Μόναχο, επισημαίνοντας, παράλληλα την ανησυχία του για την αυξημένη τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και την Κύπρο.

Συζητήθηκαν, επίσης, οι εξελίξεις στο θέμα των Σκοπίων, ενώ ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ενημέρωσε τη Βρετανίδα πρέσβη και για τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα.