Τα θεμέλια της νέας ποδοσφαιρικής του αυτοκρατορίας έβαλε ο Πεπ Γκουαρντιόλα κατακτώντας τον πρώτο του τίτλο στην Αγγλία με τη Μάντσεστερ Σίτι, το Λιγκ Καπ. Με το χαρακτηριστικό «γκουαρντιολικό» τους ποδόσφαιρο οι Πολίτες ανέδειξαν όλες τις αδυναμίες της Αρσεναλ την οποία νίκησαν με το ευρύ 3-0 κάνοντας πολλούς από τους οπαδούς της να ξεσπάσουν σε κλάματα και χιλιάδες άλλους να εγκαταλείψουν πρόωρα το Γουέμπλεϊ.

«Αυτό το τρόπαιο είναι για τη Μάντσεστερ Σίτι, όχι για μένα. Στο πρώτο ημίχρονο δεν ήμασταν καλοί, κάναμε πολλά λάθη. Στην επανάληψη παίξαμε με περισσότερο θάρρος και προσωπικότητα –ήμασταν εντυπωσιακοί» υπογράμμισε ο Γκουαρντιόλα.

Η καταιγίδα της Σίτι συρρίκνωσε τα Κανόνια του Αρσέν Βενγκέρ που ηττήθηκαν για έκτη φορά στους οκτώ τελικούς της διοργάνωσης, επίδοση που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ. Στους τρεις από τους χαμένους τελικούς προπονητής τους ήταν ο Αλσατός (2007, 2011, 2018).

Ο παλαίμαχος άσος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και νυν τηλεσχολιαστής Γκάρι Νέβιλ ξεσπάθωσε εναντίον των ακριβοπληρωμένων άσων της Αρσεναλ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ράμσι, Τσάκα, Οζίλ. Περπατάτε στον αγωνιστικό χώρο του Γουέμπλεϊ. Γιατί περπατάτε; Είστε ντροπή. Μία απόλυτη ντροπή. Δεν θέλω ούτε να μιλάω για σας. Κοιτάξτε τι κάνατε».

Καυστικοί στα σχόλια για την απόδοση της Αρσεναλ ήταν επίσης ο Κρις Γουόντλ που είπε πως οι Κανονιέρηδες δεν εμφανίστηκαν στο γήπεδο και Τεντ Σέριγχαμ που τόνισε πως κανείς από τους παίκτες του Βενγκέρ δεν πήρε πάνω από τη βάση.

Επιστροφή στους τίτλους

Ο τελικός του Λιγκ Καπ αποτελεί προσωπικό θρίαμβο του Πεπ Γκουαρντιόλα που μετά από έναν χρόνο διακοπής στη συλλογή τίτλων στην καριέρα του, επέστρεψε στη γνώριμη συνήθειά του.

Ο Καταλανός εμφανίστηκε στο Γουέμπλεϊ φορώντας τη χαρακτηριστική κίτρινη κορδέλα στο στήθος, συνεχίζοντας να διαμαρτύρεται για τους πολιτικούς κρατούμενους της γενέτειράς του. Ως αντίδραση στην κλήση του Γκουαρντιόλα σε απολογία από την αγγλική ομοσπονδία την Παρασκευή για τα πολιτικά μηνύματα που περνά, χιλιάδες οπαδοί της Σίτι φόρεσαν επίσης την κίτρινη κορδέλα.

Το Γουέμπλεϊ αποτελεί δεύτερο σπίτι για τον σπουδαίο καταλανό προπονητή. Το 1992, σε ηλικία 21 ετών, ηγήθηκε της Μπαρτσελόνα στην κατάκτηση του πρώτου Κυπέλλου Πρωταθλητριών/Τσάμπιονς Λιγκ στην ιστορία της στο μυθικό στάδιο. Το 2011 επανέλαβε τον άθλο του, αυτή τη φορά ως προπονητής των Μπλαουγκράνα. Και τώρα, επέστρεψε για να βάλει τον θεμέλιο λίθο της επόμενης αυτοκρατορίας του αγγλικού ποδοσφαίρου.

Από τα αξιοσημείωτα, από το 2006 μέχρι σήμερα, σε κάθε μουντιαλική χρονιά, το Λιγκ Καπ το κατακτά ομάδα από το Μάντσεστερ. Το 2006 και το 2010 νικήτρια αναδείχτηκε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και το 2014 και 2018 η Μάντσεστερ Σίτι.

Τα γκολ της σπουδαίας νίκης των Σίτιζενς πέτυχαν οι Αγουέρο, Κομπανί και Σίλβα.