Για αθλιότητα η οποία έχει και όρια, έκανε λόγο ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, αναφερόμενος στη υπόθεση των φαρμάκων, συμπληρώνοντας πως «οι αθλιογράφοι εξακολουθούν να επιτίθενται σε έναν άνθρωπο που τολμώ να πω ότι διαθέτει κρυστάλλινο πρόσωπο σε όλη τη διαχείριση αυτή».

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο της τελετής υποδοχής του πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων «Cosco Shipping Taurus» τόνισε πως «η αθλιότητα έχει και όρια. Εγώ εκείνο που έχω να πω είναι ότι οι αποφάσεις που υπέγραψα στην περίοδο των έξι μηνών που ήμουνα στο υπουργείο είναι αυτές που παγώνουν την αύξηση της συμμετοχής των πολιτών στα φάρμακα, πράγμα που δεν είχε γίνει τα τελευταία τρία χρόνια. Eπί 20 χρόνια οι πολυεθνικές παρακρατούσαν χονδροεμπορικό κέρδος όταν πουλούσαν απευθείας στα φαρμακεία, και εγώ το κατέστησε πόρο του ΕΟΠΥΥ».

«Aπό εκεί και πέρα ασχολούνται, αφού δεν βρίσκουν τίποτα άλλο, με μια ανώνυμη καταγγελία και επί της ουσίας για όποιον αναφέρεται και σε όποια περίοδο αναφέρεται, είναι γελοία – και να τι συζητά κάποιος που ξέρει γιατί συζητά, αν ξέρει να συζητά για το συγκεκριμένο θέμα» συνέχισε, καταλήγοντας πως «παρά ταύτα εξακολουθούν οι αθλιογράφοι, η στρατευμένη δημοσιογραφία, να επιτίθεται σε έναν άνθρωπο που τολμώ να πω ότι διαθέτει κρυστάλλινο πρόσωπο σε όλη τη διαχείριση αυτή».

Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Ανακοίνωση με την οποία σχολιάζει τις νέες αποκαλύψεις για την υπόθεση Novartis εξέδωσε η Νέα Δημοκρατία, διατυπώνοντας τέσσερα νέα ερωτήματα για την «απουσία» της περιόδου Κουρουμπλή στη υπουργείο Υγείας από τις έρευνες για την υπόθεση της Novartis.

«Η σημερινή αποκάλυψη της εφημερίδας “Φιλελεύθερος” για την ύπαρξη έγγραφης καταγγελίας την οποία είχε συμπεριλάβει στη δικογραφία της Novartis η πρώην εισαγγελέας διαφθοράς, κυρία Ελένη Ράϊκου και στην οποία κατηγορούνταν ο πρώην Υπουργός Υγείας κ. Π. Κουρουμπλής, όπως και ο διάδοχός του κ. Ανδρέας Ξανθός, εγείρει τέσσερα κρίσιμα ερωτήματα» αναφέρει η Πειραιώς.

Στη συνέχεια, η αξιωματική αντιπολίτευση ερωτά:

1. Γιατί δεν ελέγχθηκε από την -διάδοχο της κ. Ράικου-, κ. Ελένη Τουλουπάκη η συγκεκριμένη καταγγελία;

2. Γιατί έμεινε εκτός της έρευνάς της η περίοδος μετά το 2015, όταν ακόμη και το πληροφοριακό δελτίο του FBI ρητά αναφέρει ότι οι παράνομες πρακτικές της Novartis συνεχίστηκαν μέχρι τον Ιούλιο του 2017;

3. Γιατί οι μάρτυρες -προστατευόμενοι και μη- δεν κλήθηκαν να απαντήσουν και για την περίοδο διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ;

4. Για ποιον λόγο η κυβερνητική πλειοψηφία δεν συμπεριέλαβε και τον κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή στην πρότασή της για σύσταση προανακριτικής, ενώ αποκαλύπτεται πλέον ότι υπήρχαν σοβαρότατες καταγγελίες εναντίον του;

Καταλήγοντας, η Νέα Δημοκρατία αναφέρει πως αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον «αν η κυβέρνηση υιοθετήσει την υπερασπιστική γραμμή Κουρουμπλή, ο οποίος χαρακτήρισε ανυπόστατη την εν λόγω καταγγελία, με το επιχείρημα ότι αυτή έγινε ανώνυμα».

«Στην αρχή η κυβέρνηση προσπάθησε να κρύψει τον κ. Κουρουμπλή πίσω από τα αρχικά Π.Κ. Τώρα μαθαίνουμε ότι υπήρχε εναντίον του έγγραφη καταγγελία, η οποία χάθηκε κάπου στον δρόμο. Όσο όμως κι αν προσπαθούν να συσκοτίσουν την αλήθεια και να κρύψουν τον υπουργό τους, η αλήθεια δεν κρύβεται» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι.