Να καταψηφίσουν τις τέσσερις κυρώσεις με τις οποίες η χώρα εκχωρεί τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων της περιοχής του Ιονίου πελάγους, απειλούν δυο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για τους Γ. Δημαρά και Γ. Τσιρώνη, ο οποίος είναι αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και προέρχονται και οι δυο από τους Οικολόγους Πράσινους. Ο κ. Δημαράς μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής δήλωσε ότι με την τοποθέτησή του εκφράζει και τον συνάδελφό του κ. Τσιρώνη και διαφώνησε με την εκχώρηση των φυσικών πόρων της χώρας. Βέβαια διευκρίνισε ότι αν και θα καταψηφίσει τα σχετικά νομοσχέδια, δεν αίρει την εμπιστοσύνη του προς την κυβέρνηση.

«Δεν έχουμε το δικαίωμα να αφαιρούμε πόρους από τις επόμενες γενιές», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι «και από μακροοικονομική άποψη τους πόρους υδρογονανθράκων θα έπρεπε να τους κρατήσουμε απόθεμα για την περίοδο που θα λιγοστέψουν τα διαθέσιμα των άλλων περιοχών». «Είναι λάθος αυτό που γίνεται. Εμείς θα το καταψηφίσουμε και στην Ολομέλεια αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αμφισβητούμε την συνεργασία με την κυβέρνησή ούτε ότι αποσύρουμε την εμπιστοσύνη μας», διευκρίνισε.

Τα τέσσερα επίμαχα νομοσχέδια είναι τα εξής:

– «Κύρωση της Σύμβασης Μίσθωσης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των εταιρειών «Total E&P Greece B.V», «Edison International S.p.A.» και “Ελληνικά Πετρέλαια Ανώνυμη Εταιρεία» για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια Περιοχή 2, Ιόνιο Πέλαγος».

– «Κύρωση της Σύμβασης Μίσθωσης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη χερσαία περιοχή «Άρτα-Πρέβεζα”».

– «Κύρωση της Σύμβασης Μίσθωσης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της εταιρείας ENERGEAN OIL & GAS – ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη χερσαία περιοχή «Αιτωλοακαρνανία»».

– «Κύρωση της Σύμβασης Μίσθωσης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη χερσαία περιοχή «Βορειοδυτική Πελοπόννησος»».