Διεφθαρμένοι διπλωμάτες, συνεργός αστυνομικός, ναρκωτικά που αντικαταστάθηκαν από αλεύρι: έρευνα με όλα τα χαρακτηριστικά ταινίας κατασκοπείας οδήγησε στην κατάσχεση 389 κιλών κοκαΐνης σε ένα από τα κτίρια της ρωσικής πρεσβείας στο Μπουένος Αιρες.

«Αυτή είναι συμμορία εμπόρων ναρκωτικών που προσπαθούσε να χρησιμοποιήσει την υπηρεσία διπλωματικού ταχυδρομείου της ρωσικής πρεσβείας» για τη μεταφορά ναρκωτικών στην Ευρώπη, δήλωσε την Πέμπτη η υπουργός Εσωτερικών της Αργεντινής Πατρίτσια Μπούλριτς για την έρευνα που κράτησε πάνω από ένα χρόνο.

Το ναρκωτικό, κρυμμένο σε 16 βαλίτσες, ανακαλύφθηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2016 σε κτίριο-παράρτημα της πρεσβείας, έπειτα από καταγγελία του ρώσου πρεσβευτή Βίκτορ Κορονέλι. Ξεκινά από τότε η έρευνα.

Ελέγχοντας διακριτικά ότι επρόκειτο για ναρκωτική ουσία, οι ερευνητές πηγαίνουν εκείνο το βράδυ στο Μπουένος Αιρες να αγοράσουν από το χοντρικό εμπόριο 400 κιλά αλεύρι.

«Αντικαταστάθηκε με αλεύρι»

«Η κοκαΐνη αντικαταστάθηκε από το αλεύρι και τοποθετήθηκαν συσκευές παρακολούθησης στο εσωτερικό των 16 βαλιτσών ώστε να μπορέσουμε να παρακολουθήσουμε τη συναλλαγή και να εξαρθρώσουμε την οργάνωση», δήλωσε η Μπούλριτς.

Τους επόμενους μήνες, μέλη του δικτύου, ορισμένα από τα οποία εργάζονται στην πρεσβεία, επιχείρησαν μάταια αρκετές φορές να αποστείλουν την ποσότητα αλεύρου με διπλωματική τσάντα.

Ηταν η ρωσική κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια επίσημου ταξιδιού στην Αργεντινή, η οποία παρείχε αεροπλάνο για την παρακολούθηση της παράδοσης αποσκευών στη Μόσχα στις 12 Δεκεμβρίου 2017.

Πέντε άτομα συνελήφθησαν γι’ αυτήν την υπόθεση. Μεταξύ αυτών που συνελήφθησαν στο Μπουένος Αιρες βρισκόταν και πολιτογραφημένος ρώσος πολίτης, ο οποίος εντάχθηκε στην αστυνομία της αργεντίνικης πρωτεύουσας το 2013, σύμφωνα με την υπουργό.

«Στα 50 εκατ. ευρώ η αξία της»

Η κοκαΐνη «πολύ υψηλής καθαρότητας» προοριζόταν για τη Ρωσία και πιθανώς για τη Γερμανία, όπου ο φερόμενος εγκέφαλος της οργάνωσης έχει διαφύγει, σύμφωνα με τις αρχές.

Ρώσοι αξιωματούχοι επιβολής του νόμου «ήρθαν στην Αργεντινή τρεις φορές για να λάβουν μέρος στις έρευνες, η οποία κράτησε πάνω από ένα χρόνο», ανέφερε η υπουργός.

«Η αξία αυτού του φορτίου ανέρχεται περίπου στα 50 εκατομμύρια ευρώ στη ρωσική αγορά», πρόσθεσε.

Οι ερευνητές δεν έχουν ακόμη προσδιορίσει την προέλευση της κοκαΐνης. «Μπορεί να προέρχεται από την Κολομβία ή το Περού», σύμφωνα με την Μπούλριτς.