Σειρά συναντήσεων στη Νέα Υόρκη, με θέμα την παγκόσμια συνεργασία σε θέματα μετανάστευσης και ασφάλειας είχε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος,  με την ηγεσία του ΟΗΕ.
  
Ο κ. Αβραμόπουλος συναντήθηκε με τον γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με τον οποίο συζήτησαν σχετικά με τις διεθνείς εξελίξεις στους τομείς μετανάστευσης και της ασφάλειας, καθώς και με τον πρόεδρο της 72ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, Μίροσλαβ Λάζτσακ, με τον οποίο συζήτησαν για την παγκόσμια συνεργασία τόσο στα ζητήματα της ασφάλειας όσο και για τα Σύμφωνα για την Μετανάστευση και το Προσφυγικό. Επίσης, ο κ. Αβραμόπουλος είχε συνάντηση με την ειδική εκπρόσωπο του ΟΗΕ για τη Διεθνή Μετανάστευση, Λουίζ Αρμπούρ, με την οποία συζήτησαν για τη διαχείριση των παγκόσμιων μεταναστευτικών ροών και το Παγκόσμιο Σύμφωνο για την Μετανάστευση. Τέλος, ο Ευρωπαίος Επίτροπος συναντήθηκε και με τον γενικό γραμματέα της Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας του ΟΗΕ, Βλαντιμίρ Βορόνκοφ, με τον οποίο συζήτησαν για την παγκόσμια καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Μετά το πέρας των συναντήσεων, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Σήμερα, στην Νέα Υόρκη, στην έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, συναντήθηκα με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ κ. Αντόνιο Γκουτέρες, τον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης κ. Μίροσλαβ Λάζτσακ και τον συντονιστή για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας κ.Βλαντιμίρ Βορόνκοφ.  Με τον γενικό γραμματέα συζητήσαμε για τα διεθνή σύμφωνα για τη μετανάστευση και τους πρόσφυγες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις αρχές του ΟΗΕ σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση. Ωστόσο, -επεσήμανε ο Επίτροπος- πρέπει να συμμετάσχουν περισσότερες χώρες στην κοινή προσπάθειά μας καθώς η μετανάστευση έχει λάβει παγκόσμιες διαστάσεις, και δεν αποτελεί ευρωπαϊκό ζήτημα, αλλά είναι διεθνές. Η εποχή μας θα χαρακτηριστεί ως η εποχή της ανθρώπινης κινητικότητας. Για τον λόγο αυτό πρέπει να συνεργαστούμε με τη διεθνή κοινότητα. Συζητήσαμε επίσης για την ασφάλεια, καθώς αποτελεί ένα ζήτημα που δεν περιορίζεται στα σύνορα. Είναι ανάγκη να συμμετάσχουν ακόμα περισσότερες χώρες στις προσπάθειές μας να αντιμετωπίσουμε πιο αποτελεσματικά αυτό το φαινόμενο που απειλεί τις ζωές των πολιτών μας και την πολιτική και κοινωνική σταθερότητα. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα σε αυτόν τον τομέα.

Ανταλλάξαμε, επίσης, απόψεις με την ηγεσία του ΟΗΕ, καθώς, όπως γνωρίζετε, -επεσήμανε ο κ. Αβραμόπουλος- η ΕΕ έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων και υπάρχουν ήδη αποτελέσματα στην Ευρώπη. Δεν βρισκόμαστε εκεί που ήμασταν πριν από τρία χρόνια χάρη στο γεγονός ότι έχουμε υιοθετήσει μια συνεκτική και ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η κατάσταση σε κάποια μέρη του κόσμου είναι απαράδεκτη, όπως για παράδειγμα στη Λιβύη και τη Συρία. Πρέπει να παράσχουμε στους ανθρώπους αυτούς ανθρωπιστική βοήθεια. Συνεργαζόμαστε εντατικά με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ηγείται αυτής της προσπάθειας και της πολιτικής για την παροχή υποστήριξης σε όσους χρήζουν διεθνούς προστασίας, και εργάζεται για τις επανεγκαταστάσεις, τις μετεγκαταστάσεις και τις επιστροφές. Τα ζητήματα αυτά βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων που είχα σήμερα με τον καλό μου φίλο Γενικό Γραμματέα κ. Γκουτέρες, τον πρώην συνάδελφό μου κ. Λάτζτσακ και τον συντονιστή για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας κ. Βορόνκοφ», κατέληξε στις δηλώσεις του ο Επίτροπος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από