«Ολοι οι δρόμοι οδηγούν στη Δικαιοσύνη». Με τη φράση αυτή δικαστικοί λειτουργοί δίνουν το στίγμα της επόμενης ημέρας μετά την απόφαση της Βουλής για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για δύο πρώην πρωθυπουργούς και οκτώ πρώην υπουργούς, τα ονόματα των οποίων περιλαμβάνονται στη δικογραφία για την υπόθεση της Novartis.

Το κλειδί της υπόθεσης, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα πολιτικά πρόσωπα, κρατούν στα χέρια τους τα μέλη της Επιτροπής της Βουλής. Θα κληθούν να αποφασίσουν αν το αδίκημα της δωροδοκίας είναι ακόμα ζωντανό για τα πολιτικά πρόσωπα ή αν η Βουλή και για τη συγκεκριμένη πράξη –όπως γι’ αυτήν της απιστίας –έχει απολέσει το δικαίωμά της ως άλλος «εισαγγελέας» να κινήσει ποινική δίωξη, λόγω των δύο εκλογικών αναμετρήσεων που έχουν μεσολαβήσει.

Δύο ενδεχόμενα. Με βάση το Σύνταγμα και τη σχετική νομοθεσία, από δω και πέρα δύο είναι τα ενδεχόμενα:

n Τα μέλη της Επιτροπής να αποφασίσουν ότι οι ερευνώμενες πράξεις της απιστίας και της δωροδοκίας έχουν τελεστεί στο πλαίσιο της άσκησης των υπουργικών καθηκόντων, οπότε σε αυτή την περίπτωση και τα δύο αδικήματα θεωρούνται παραγεγραμμένα.

n Να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι το αδίκημα της δωροδοκίας (σ.σ. για την απιστία είναι ξεκάθαρο το νομικό τοπίο της παραγραφής) δεν έχει τελεστεί στο πλαίσιο της άσκησης των υπουργικών καθηκόντων, αλλά επ’ αφορμή αυτών. Σε αυτή την περίπτωση ο φάκελος διαβιβάζεται πίσω στην τακτική Δικαιοσύνη, προκειμένου δικαστικοί λειτουργοί και όχι βουλευτές να ερευνήσουν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων, όπως έχει συμβεί μέχρι σήμερα με πρώην υπουργούς που διώχθηκαν και καταδικάστηκαν για άλλες υποθέσεις με ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Μία τέτοια εξέλιξη, που εκτιμάται ότι συγκεντρώνει και τις μεγαλύτερες πιθανότητες, σημαίνει πρακτικά ότι μέσα στο επόμενο διάστημα η δικογραφία θα βρίσκεται και πάλι στα χέρια της επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη και των επίκουρων συναδέλφων της Χρήστου Ντζούρα και Στέλιου Μανώλη.

Η ομάδα των εισαγγελικών λειτουργών πλέον θα πρέπει με βάση το αποδεικτικό υλικό να κρίνει αν και για ποια από τα πολιτικά πρόσωπα στοιχειοθετείται η αξιόποινη πράξη της δωροδοκίας, ώστε να κινηθεί ποινική δίωξη ή αν θα αναμένουν και τις απαντήσεις επί των αιτημάτων δικαστικής συνδρομής πριν προχωρήσουν στο επόμενο και πλέον καθοριστικό βήμα που θα είναι η άσκηση ποινικής δίωξης.

Σε όλο αυτό το σκηνικό εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο η υπόθεση, λόγω μείζονος σπουδαιότητας, να ανατεθεί σε εφέτη – ειδικό ανακριτή, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν με δεκάδες σοβαρές δικογραφίες, προκειμένου να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό η διερεύνησή της και να μην πλανώνται σκιές για διάπραξη ποινικών αδικημάτων.

Οι γιατροί. Μέχρι τότε, πάντως, η Εισαγγελία Διαφθοράς συνεχίζει την έρευνα με εντατικούς ρυθμούς. Από το γραφείο της Ελένης Τουλουπάκη πέρασε ήδη ξανά ένας από τους προστατευόμενους μάρτυρες, καταθέτοντας νέα στοιχεία για την υπόθεση, ενώ στη λίστα των περίπου 4.000 γιατρών προστέθηκαν άλλα 300 ονόματα, που με βάση τα στοιχεία από την έφοδο στα γραφεία της Novartis φέρονται ότι έχουν δωροδοκηθεί με ποσά από 1.000 έως 5.000 ευρώ την περίοδο Ιανουάριος 2016 – Ιανουάριος 2017.