Στις Βρυξέλλες μεταφέρονται πλέον οι διπλωματικές προσπάθειες της Λευκωσίας (αλλά και της Αθήνας) για τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης θα επιχειρήσει να πείσει τους ευρωπαίους συνομιλητές του ότι το πρόβλημα της κυπριακής ΑΟΖ είναι και ευρωπαϊκό πρόβλημα. Μάλιστα, στην πρώτη συνάντηση που είχε χθες με τον Ντόναλντ Τουσκ καταγράφηκε θετικό κλίμα, καθώς ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο οποίος θα τοποθετηθεί επίσημα σήμερα, φέρεται να «συμμερίζεται πως πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένη αντίδραση από την ΕΕ». Ιδιαίτερα σημαντική χαρακτηρίζεται και η σημερινή συνάντηση Αναστασιάδη με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι, καθώς η τελική απόφαση για τα επόμενα βήματα βρίσκεται σε Ρώμη και Εni.

Πάντως, διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες τοποθετούν χαμηλά τον πήχη της άτυπης Συνόδου Κορυφής αναφορικά με το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ. Κοινοτικοί κύκλοι επεσήμαναν στην κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος» ότι «θέμα ευρωπαϊκών κυρώσεων (σ.σ.: εις βάρος της Τουρκίας) είναι εκτός πραγματικότητας», καθώς «για κάτι τέτοιο απαιτείται ομόφωνη απόφαση των 28, κάτι που, δεδομένων των θέσεων των κρατών-μελών, δεν θα μπορούσε να εξασφαλιστεί».

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΚΟΡΟΝΕΣ. Την ίδια ώρα, ο γαμπρός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπουργός Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ (από τους ισχυρότερους, λόγω πεθερού, υπουργούς της Τουρκίας), δήλωσε πως η Τουρκία δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία τετελεσμένων στην Ανατολική Μεσόγειο, προσθέτοντας ότι όσο δεν υπάρχει μια σοφή λύση στη διαδικασία η Τουρκία θα έχει συνεχή επιρροή. Μιλώντας στο Φόρουμ Ενέργειας και Μεταλλωρυχείων Τουρκίας, ο τούρκος υπουργός είπε ότι «η Τουρκία ακολούθησε μια εποικοδομητική στάση ειδικά στο θέμα της «Βόρειας Κύπρου», αλλά η «Νότια Κύπρος» με την ένταξή της στην ΕΕ δημιούργησε τετελεσμένα». Υποστήριξε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά «δεν ασκεί μονομερή πολιτική μόνο στο νησί, αλλά και στα χωρικά ύδατα και την ΑΟΖ». Κατέληξε δε αναφέροντας: «Μέχρι χθες η εποικοδομητική και υπομονετική στάση της Τουρκίας γινόταν αντιληπτή ως μια παθητική στάση, αλλά εμείς τα τελευταία δύο χρόνια κάναμε μια σημαντική διαφοροποίηση σε αυτήν τη διαδικασία και είπαμε ότι ο πλούτος και όλα γύρω από την Κύπρο ανήκουν στους Κυπρίους».