Με σκηνικό έντασης που έστησαν χθες το πρωί τουρκικά πολεμικά σκάφη και έπειτα από την απειλή ότι θα βυθίσουν το πλωτό γεωτρύπανο «SAIPEM 12000», το πλοίο της ΕΝΙ αποχώρησε τελικώς από το Οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ με κατεύθυνση το Μαρόκο.

Το ιταλικό γεωτρύπανο, που επί ημέρες βρισκόταν αποκλεισμένο από τουρκικά πολεμικά και δεν μπορούσε να προσεγγίσει τον στόχο «Σουπιά», έκανε χθες το πρωί μία τελευταία προσπάθεια να φτάσει στο σημείο του Οικοπέδου 3 για να πραγματοποιήσει τις εργασίες γεώτρησης φυσικού αερίου. Στην πορεία του όμως βρέθηκε αντιμέτωπο με πέντε τουρκικά πολεμικά πλοία, ουσιαστικά σε μία επανάληψη του σκηνικού που είχε συμβεί και στις 9 του μηνός. Τα τουρκικά πλοία, αυτή τη φορά ξεπερνώντας κάθε όριο προκλητικότητας, όχι μόνο εμπόδισαν το πλωτό γεωτρύπανο αλλά απείλησαν να το βυθίσουν σε περίπτωση που αποφάσιζε να συνεχίσει την πορεία του.

Το θερμό επεισόδιο στο Οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ απεφεύχθη στο παραπέντε αφού ο καπετάνιος του «SAIPEM 12000» αναγκάστηκε να κάνει μανούβρες για να αποφύγει τον φραγμό από τα τουρκικά σκάφη.

Το περιστατικό επιβεβαίωσε και ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Βίκτωρας Παπαδόπουλος δηλώνοντας πως το γεωτρύπανο «παρεμποδίστηκε από πέντε τουρκικά πολεμικά πλοία και μετά από την απειλή χρήσης βίας που χρησιμοποιήθηκε αλλά και την απειλή για σύγκρουση με το γεωτρύπανο, παρά τις θαρραλέες και αξιέπαινες προσπάθειες του καπετάνιου, δυστυχώς αναγκάστηκε να επιστρέψει πίσω».

Μάλιστα, τα όσα δραματικά συνέβησαν το πρωί στην περιοχή του οικοπέδου 3 στην κυπριακή ΑΟΖ έχουν βιντεοσκοπηθεί όπως ανέφερε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου. Πρόσθεσε δε πως έχουν ηχογραφηθεί και οι διάλογοι που είχε ο πλοίαρχος του ιταλικού γεωτρύπανου με τους καπετάνιους των τουρκικών πολεμικών και αναμένεται να χρησιμοποιηθούν σε όλα τα διεθνή βήματα στα οποία η Κυπριακή Δημοκρατία θα καταγγείλει τη νέα τουρκική παρανομία και προκλητικότητα.

ΤΙ ΕΙΧΕ ΣΥΜΒΕΙ ΣΤΙΣ 9/2. Ενα παρόμοιο περιστατικό είχε συμβεί και στις 9 Φεβρουαρίου με τα τουρκικά πλοία να παρεμποδίζουν το ιταλικό γεωτρύπανο. Και τότε, όπως και τώρα, η Τουρκία είχε δεσμεύσει με παράνομη NAVTEX την περιοχή του Οικοπέδου 3 για να κάνει ναυτική άσκηση με απώτερο στόχο να μην επιτρέψει στο γεωτρύπανο της ΕΝΙ να φτάσει στον στόχο «Σουπιά» για να προχωρήσει σε γεώτρηση. Τα τουρκικά πλοία είχαν ζητήσει από το πλωτό γεωτρύπανο να απομακρυνθεί από την περιοχή και από εκείνη την ημέρα ήταν καθηλωμένο αρκετά μίλια μακριά από τη «Σουπιά». Τελικά χθες και η δεύτερη απόπειρά του να φτάσει στο σημείο της γεώτρησης απέβη άκαρπη. Ολο αυτό το διάστημα, πάντως, που οι Τούρκοι έκαναν τους παλικαρισμούς τους έναντι ενός γεωτρύπανου μια γαλλική φρεγάτα έσπασε το τουρκικό «μπλοκό» στην περιοχή.

Ειδικότερα, η φρεγάτα του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού «Jean De Vienne» πέρασε ανεμπόδιστα την προηγούμενη εβδομάδα από τη θαλάσσια περιοχή στην οποία βρίσκεται στο Τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ. Η συγκεκριμένη φρεγάτα είχε λάβει μέρος νωρίτερα σε αεροναυτική γαλλοκυπριακή άσκηση έρευνας και διάσωσης στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κύπρου με την ονομασία «CYFRA-01/18».