H νέα εμπλοκή που σημειώθηκε στην κυπριακή ΑΟΖ ήταν μεταξύ των θεμάτων που απασχόλησαν χθες στις Βρυξέλλες τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, αφού ο πρόεδρος της Κύπρου είχε από προχθές απαιτήσει να βρίσκεται το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στην ημερήσια διάταξη των εργασιών του άτυπου Συμβουλίου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, αφού επιβεβαίωσε χθες στις Βρυξέλλες ότι αναβάλλεται η γεώτρηση της Εni, αλλά «δεν ακυρώνονται οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας», ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης είχε συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, τον πρόεδρο της Γαλλίας, την καγκελάριο της Γερμανίας και άλλους ευρωπαίους ηγέτες, στους οποίους έθεσε το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ. Παράλληλα επεσήμανε πως θα πρέπει να υπάρξει αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ότι αυτό αναμένει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Ταυτοχρόνως, τη στήριξη της Ελλάδας στις ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και την υποχρέωση να διαφυλαχθούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου σημείωσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στη Σύνοδο Κορυφής των 27.Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Αναστασιάδης συναντήθηκαν προχθές, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, στις Βρυξέλλες, ενώ ο Πρωθυπουργός αναμένεται να συναντηθεί σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου με αντιπροσωπεία του αμερικανικού Κογκρέσου, με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, και του Λίντσεϊ Γκρέιαμ, ο οποίος θεωρείται ισχυρός άνδρας των Ρεπουμπλικανών για ζητήματα άμυνας και εξοπλισμών.

Από την άλλη, ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας Μπεράτ Αλμπαϊράκ, σύμφωνα με όσα μεταδίδει η τουρκοκυπριακή ιστοσελίδα Haberkibris, ανέφερε ότι «όσο δεν παράγεται μια συγκεκριμένη και ορθολογική λύση, πρέπει να είμαστε ενεργοί. Σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί μονομερώς γεώτρηση, ως Τουρκία δεν θα το επιτρέψουμε».