Οι έξι πτήσεις που πραγματοποίησαν τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη (F-4 και F-16) την περασμένη Τετάρτη πάνω από τα νησιά Ανθρωποφάγοι και Μακρονήσι των Φούρνων Ικαρίας αλλά και πάνω από το Αγαθονήσι δεν ήταν απλώς ένα ακόμη περιστατικό που προστέθηκε στην εντεινόμενη προκλητικότητα των τελευταίων ημερών.

Επιτελικές στρατιωτικές πηγές επισημαίνουν πως η ενέργεια επιβεβαιώνει εμπράκτως την αμφισβήτηση των ελληνικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο από την Τουρκία και ταυτόχρονα τη συντήρηση του ισχυρισμού της περί γκρίζων ζωνών, τακτική που ακολουθεί συστηματικά, ειδικά από το 1996 και μετά. Και μπορεί οι συγκεκριμένες υπερπτήσεις να μην έγιναν σε χαμηλό ύψος (ήταν από 19.000 έως 23.000 πόδια), όμως η ουσία δεν αλλάζει.

Αν μελετήσει κανείς προσεκτικά πού γίνονται οι υπερπτήσεις των τουρκικών αεροσκαφών, θα διαπιστώσει ότι είναι εστιασμένες σχεδόν πάντα στο Αγαθονήσι, το Φαρμακονήσι, τους Φούρνους, τις Οινούσσες, τα Ιμια. Δηλαδή σε νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων τα οποία οι Τούρκοι έχουν εντάξει στις λεγόμενες γκρίζες ζώνες.

Θεωρούν δηλαδή ότι είναι ακαθορίστου κυριαρχίας και με τις υπερπτήσεις φροντίζουν να συντηρούν την αμφισβήτηση της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών, με απώτερο σκοπό την αλλαγή του σημερινού νομικού καθεστώτος στο Αιγαίο.

Αλλωστε, και τον περασμένο Ιανουάριο η μοναδική υπέρπτηση που πραγματοποιήθηκε από τουρκικό αεροσκάφος, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας, ήταν της νησίδας Ζουράφα που βρίσκεται κοντά στη Σαμοθράκη. Πρόκειται δηλαδή για ακόμη ένα ελληνικό νησί το οποίο βάζουν συχνά στο στόχαστρό τους οι Τούρκοι επιχειρώντας να το «γκριζάρουν».

Οι πτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικά νησιά σχεδόν πάντα γίνονται σε συνδυασμό με άλλες προκλητικές ενέργειες από την πλευρά της γείτονος.

«Ποτέ δεν είναι ξεκομμένες» αναφέρουν στρατιωτικοί που είναι σε θέση να γνωρίζουν. Το τελευταίο διάστημα, για παράδειγμα, όλο και συχνότερα τούρκοι πολιτικοί κάνουν λόγο για «νησιά του Αιγαίου που βρίσκονται υπό κατοχή του Ελληνικού Στρατού», ενώ αποκορύφωμα της ίδιας ρητορικής αποτέλεσαν οι δηλώσεις Ερντογάν επί ελληνικού εδάφους, ο οποίος αμφισβήτησε τη Συνθήκη της Λωζάννης. Και βέβαια πρόσφατα σημειώθηκε και το περιστατικό του εμβολισμού του λιμενικού σκάφους από την τουρκική ακταιωρό στα Ιμια.

Η τάση των πτήσων τουρκικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά είναι αυξητική την τελευταία πενταετία. Το 2012 σημειώθηκαν τρεις, το 2016 έγιναν 57 και πέρυσι 39.