Το 2017, 25,4% των κινητών (mobile) συσκευών που μολύνθηκαν με κακόβουλο λογισμικό –υπολογίζονται σε πάνω από 1,2 εκατ. –δέχτηκαν επίθεση από προγράμματα, τα οποία χρησιμοποίησαν περιεχόμενο αυστηρά για ενηλίκους. Οι επιθέσεις είχαν κύριο στόχο την εγκατάσταση κακόβουλου λογισμικού στις συσκευές των χρηστών και την κλοπή προσωπικών δεδομένων τους.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Kaspersky Lab, στην Ελλάδα οι μισοί (51%) ενήλικοι σερφάρουν σε ιστοσελίδες πορνογραφικού περιεχομένου τουλάχιστον μία φορά την ημέρα! Σε κάθε επίσκεψή τους ξοδεύουν 21 λεπτά, που ισοδυναμούν με παρακολούθηση αυστηρώς ακατάλληλου περιεχομένου συνολικά άνω των 4 ημερών τον χρόνο!

Επιπλέον, όπως διαπιστώνει η έρευνα, 66% των ενηλίκων στην Ελλάδα έχουν «κολλήσει» κάποιο «ψηφιακό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα» ενώ περιηγούνταν σε ιστοσελίδες με αυστηρώς ακατάλληλο περιεχόμενο.

Μάλιστα το 5% των χρηστών δήλωσε ότι δεν πραγματοποιεί ασφαλή πλοήγηση, καθώς δεν έχει εγκατεστημένη στον υπολογιστή του κάποια διαδικτυακή ασφάλεια, ενώ το 7% σκέφτηκε ότι ήταν ασφαλές να κοιτάξει πορνογραφικό περιεχόμενο σε smartphones και tablets, καθώς θεωρεί ότι οι συσκευές αυτές δεν είναι δυνατό να μολυνθούν.

ΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΤΗΣ ΜΟΛΥΝΣΗΣ. Οπως επισημαίνεται στην έρευνα της Kaspersky με τίτλο «Οι ψηφιακοί κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν χρήστες ιστοσελίδων και εφαρμογών με περιεχόμενο για ενηλίκους», το σεξ στον κυβερνοχώρο δεν χρησιμοποιείται μόνο ως μέθοδος εξασφάλισης αυξημένων πωλήσεων, αλλά και ως εργαλείο για κακόβουλη δραστηριότητα.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τους πιθανούς τρόπους μόλυνσης, η έρευνα έδειξε ότι κατά το κατέβασμα μιας άγνωστης πορνογραφικής εφαρμογής, οι χρήστες διατρέχουν τον τεράστιο κίνδυνο να μολυνθούν με τα λεγόμενα clickers. Μετά τη μόλυνση, το κακόβουλο λογισμικό αρχίζει να κλικάρει μέσω ad-links ή προσπαθεί να εγγράψει τον χρήστη σε μία WAP συνδρομή, για να του αφαιρέσει το σύνολο της προπληρωμένης mobile πίστωσής του.

Επίσης, τα banking trojans «μεταμφιεσμένα» σε πορνό video players είναι ο δεύτερος πιο διαδεδομένος τύπος κακόβουλου λογισμικού που ενεργοποιείται από πορνογραφικό περιεχόμενο. Αυτά ακολουθούνται από rooting κακόβουλου λογισμικού και ransomware. Το τελευταίο έρχεται, συχνά, με τη μορφή νόμιμων εφαρμογών γνωστών πορνογραφικών ιστοσελίδων.

SCAREWARE. Σε πολλές περιπτώσεις, το πορνογραφικό ransomware χρησιμοποιεί τις τακτικές του scareware. Δηλαδή κλειδώνει την οθόνη της συσκευής και εμφανίζει ένα μήνυμα που δηλώνει ότι παράνομο περιεχόμενο (συνήθως παιδική πορνογραφία) έχει ανιχνευθεί στη συσκευή και συνεπώς, η συσκευή έχει κλειδωθεί. Για να ξεκλειδώσει τη συσκευή, το θύμα πρέπει να πληρώσει λύτρα. Αυτό το μήνυμα, συνήθως, συνοδεύεται από στιγμιότυπα από πραγματικά βίντεο παιδικής πορνογραφίας.

Συνολικά, κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι ειδικοί της Kaspersky εντόπισαν 23 «οικογένειες» κακόβουλου λογισμικού, που χρησιμοποιούν πορνογραφικό περιεχόμενο για να αποκρύψουν την πραγματική τους λειτουργία.