«Μείναμε και μένουμε στο ευρωπαϊκό σκάφος με τεράστιες θυσίες για τους λαούς μας, ορισμένες μάλιστα από τις οποίες δεν έχουν τη γενεσιουργό αιτία τους σε δικά μας λάθη» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την προσφώνησή του στο επίσημο δείπνο προς τιμήν του ιρλανδού ομολόγου του κ. Χίγκινς στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στη συνεπή και αταλάντευτη πορεία Ελλάδος και Ιρλανδίας εντός της ΕΕ, επισημαίνοντας ότι «την ίδια στιγμή άλλοι εταίροι μας είτε δυστροπούν κατά την εκτέλεση στοιχειωδών ευρωπαϊκών υποχρεώσεών τους, όπως π.χ. εκείνων που αφορούν το προσφυγικό ζήτημα – "υπαρξιακό" για τον ανθρωπισμό και τον πολιτισμό της ευρωπαϊκής μας οικογένειας - είτε, ακόμη χειρότερα, εγκαταλείπουν το ευρωπαϊκό σκάφος λόγω αμιγώς οικονομικών υπολογισμών, αμφίβολης άλλωστε ορθότητας».

Απευθυνόμενος στους πρώτους, διαμήνυσε ότι «η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι για τους λαούς της χώρος δικαιωμάτων αλλά και χώρος υποχρεώσεων που απορρέουν από την ιστορία της και τον πολιτισμό της, η εκπλήρωση των οποίων συνιστά στοιχειώδες χρέος που κρίνει το αν αξίζει κάποιος να θεωρείται Ευρωπαίος».

«Ελληνες και Ιρλανδοί είναι συνειδητοί Ευρωπαίοι»

Ενώ στους δεύτερους υπενθύμισε ότι «η Ευρωπαϊκή Ενωση υπήρξε πριν απ’ αυτούς και θα υπάρξει και χωρίς αυτούς, καλώντας τους, ταυτοχρόνως, να ξανασκεφθούν την ευρωπαϊκή προοπτική τους, ιδίως για την δική τους ιστορία και προοπτική».

Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι τόσο οι Ελληνες όσο και οι Ιρλανδοί έχουν αποδείξει πως είναι συνειδητοί Ευρωπαίοι, ιστορικώς, πολιτισμικώς και ιδεολογικώς και σημείωσε τις κοινές αρχές και αξίες που διέπουν τους Ελληνες και τους Ιρλανδούς διαχρονικά, όπως η Ελευθερία και η Δημοκρατία.

Μάλιστα, ανέφερε ότι Ελλάδα και Ιρλανδία είναι δύο μικρές γεωγραφικώς χώρες, οι οποίες όμως διαθέτουν Διασπορά που ξεπερνά κατά πολύ το μέγεθός τους, ενώ οι πολίτες τους δεν μπορούν να ζήσουν παρά μόνον ελεύθεροι και υπό καθεστώς Δημοκρατίας.

Απευθυνόμενος στον ιρλανδό ομόλογό του, τόνισε ότι πρόκειται για κορυφαία πνευματική προσωπικότητα, που έχει αφιερώσει τη ζωή της στην υπηρεσία των αρχών και των αξιών της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από