«Η σύζυγός μου και η εταιρεία της έχουν συκοφαντηθεί χυδαία», δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας, από το βήμα της Βουλής, ο οποίος ξεκινώντας την ομιλία του είπε ότι «δίστασα προς στιγμήν αν θα ζητούσα να μιλήσω ή θα σας έστελνα υπόμνημα. Αλλά η απουσία μου από το κοινοβούλιο θα μπορούσε να εκληφθεί εσφαλμένως. Είμαι εδώ για να επιβεβαιώσω την ανεξαρτησία του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος».

Ο Γιάννης Στουρνάρας αναφέρθηκε στην εταιρεία της συζύγου του MindWork, δηλώνοντας ότι ουδέποτε έλαβε αμοιβές υψηλότερες από αυτές της αγοράς. «Όλες οι πληρωμές γίνονταν μέσω τράπεζας. Στα 10 χρόνια λειτουργίας της εταιρείας, η Novartis είχε ελάχιστο οικονομικό αποτέλεσμα σε αυτήν».

«Ζητώ συγγνώμη από τη σύζυγό μου για τις επιθέσεις που υφίσταται επειδή είναι παντρεμένη μαζί μου», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε δεν είμαι νομικός, ωστόσο η πρόταση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για άσκηση δίωξης μου πρέπει να προσδιορίζει με σαφήνεια τις διατάξεις που παραβιάστηκαν.

Σε σχέση με την πρόταση για την άσκηση δίωξης τους, πρότεινε να συσταθεί ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή για το ενδεχόμενο αδίκημα της δωροδοκίας, που θα το εξετάσει και θα το στείλει στην Ολομέλεια.

Στο δεύτερο μέρος της τοποθέτησής του, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος αναφέρθηκε στη φαρμακευτική δαπάνη, λέγοντας ότι επί υπουργίας τού ιδίου, του κ. Άδωνι Γεωργιάδη ως υπουργού Υγείας και του κ. Αντώνη Σαμαρά ως πρωθυπουργού, μειώθηκε κατά πολύ η φαρμακευτική δαπάνη, ενώ εφαρμόστηκε η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και άλλα που συνέβαλαν κατά πολύ στη μείωση, σε σημείο που, όπως είπε, «η Ελλάδα ήταν από τις χώρες της ΕΕ με μικρή φαρμακευτική δαπάνη».

Γι’ αυτήν καθ’ αυτήν την κατηγορία για το πρόσωπό του ισχυρίστηκε ότι «η πρόταση για άσκηση δίωξης πρέπει να περιγράφει με σαφήνεια τις διατάξεις που παραβιάστηκαν», κάτι το οποίο δεν έχει γίνει.

«Είμαι υποχρεωμένος να πω ότι αγνώστων στοιχείων μάρτυρες έχουν καταθέσει για το πρόσωπό μου όταν ήμουν υπουργός, μαρτυρίες οι οποίες είναι εντελώς ψευδείς. Ουδέποτε υπέγραψα αποφάσεις. Μάταια ζητώ να μου δείξουν τις αποφάσεις αυτές και δεν μου τις δείχνουν γιατί απλά δεν υπάρχουν» σημείωσε.

Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε εκτενώς στη λάσπη που είχε εισπράξει από δημοσιεύματα, τα οποία, όπως είπε, έχουν στόχο να πλήξουν την τιμή και την προσωπικότητά του, καθώς διαχύθηκαν και στον ελληνικό λαό και στο εξωτερικό, πλήττοντας βάναυσα στο κύρος της χώρας.

«Ακόμη και αν οι ψευδολόγοι μάρτυρες δεν βγάλουν την κουκούλα, είναι ανάγκη η Βουλή να πει όχι στην πρόταση για μη δίωξη λόγω παραγραφής συγκρότησης της επιτροπής που ορίζει το Σύνταγμα προκειμένου να εξετάσει τις κατηγορίες» πρόσθεσε. «Σας ζητώ να αναλάβετε την ηθική και συνταγματική υποχρέωση, ώστε να μη μείνουν αναπάντητες οι συκοφαντίες στον δημόσιο βίο της χώρας» κατέληξε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος