«Ο ελληνικός λαός κατάλαβε ότι για πρώτη φορά υπάρχει μια κυβέρνηση που δεν δίνει πολιτική κάλυψη σε αυτή την υπόθεση. Εμείς θα το φτάσουμε μέχρι τέλους, γιατί δεν χρωστάμε σε κανέναν και δεν υπάρχει πεδίο συναλλαγής. Αυτό συμβαίνει πρώτη φορά στη χώρα και για αυτό τρομοκρατήθηκαν κάποιοι και προσπαθούν να με τρομάξουν», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της πρότασης της κυβερνητικής πλειοψηφίας για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση «Novartis» .

Ο κ. Πολάκης χαρακτήρισε την υπόθεση ως «την κορυφή ενός παγόβουνου που προσέκρουσε και βούλιαξε τη χώρα» ενώ απέρριψε τους ισχυρισμούς του πρώην υπουργού Υγείας ‘Αδωνι Γεωργιάδη, ότι επί κυβέρνησης ΝΔ μειώθηκαν οι δημόσιες φαρμακευτικές δαπάνες, αντιτείνοντας ότι αυτό που έκανε στην πραγματικότητα ήταν να χρεώσει τη διαφορά της ασφαλιστικής τιμής στους ασθενείς.

Ο κ. Πολάκης μίλησε για μαύρο χρήμα που κυκλοφορούσε, για υπερτιμολογήσεις φαρμάκων αλλά και για φωτογραφικές και πονηρές διατάξεις που ψήφισαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι αυτές οι πολιτικές τους ήταν που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία.

Παράλληλα, επικαλέστηκε επερώτηση που είχαν καταθέσει βουλευτές της ΝΔ επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, που έκαναν λόγο για πιράνχας στον χώρο της υγείας, για κακοδιαχείρηση και παράθυρο σπατάλης.

«Η Novartis ήταν πρωτομάστορας στην υπερτιμολόγηση των φαρμάκων… Τρώγαμε ψέμα για μια 10ετία ότι παίρναμε χαμηλή τιμολόγηση. Το μεγαλύτερο έγκλημα είναι ότι ήμασταν η μοναδική χώρα που τα ασφαλιστικά ταμεία δεν διαπραγματεύτηκαν την τιμή σε σχέση με τις φαρμακευτικές εταιρίες. Για πολλά χρόνια και μέχρι το 2010 πληρώναμε το σύνολο της αναφερόμενης τιμής. Οι φαρμακευτικές εταιρίες μπορούσαν να διαφθείρουν ευρύτερα στρώματα του υγειονομικού μηχανισμού» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.

Μίλησε επίσης για «ένα παραμύθι που στήθηκε σε ότι αφορά τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης αλλά και για μια πολιτική οργάνωση που υπήρξε από πάνω για να διαχυθεί ο εκμαυλισμός στην κοινωνία» σημειώνοντας ότι «δεν τα παίρνουν οι γιατροί από μόνοι τους αν δεν υπάρχει μια πολιτική απόφαση που θα σου επιτρέπει να παίρνεις μίζα».

«Δεν έχετε κάνει τίποτα. Δεν μειώσατε τη φαρμακευτική δαπάνη αλλά μεταφέρατε την αύξησή της στη συμμετοχή των ασθενών. Δεν πειράξατε ούτε μισή τρίχα του μηχανισμού που παρήγαγε την υπερτιμολόγηση στα φάρμακα και στο υγειονομικό υλικό. Ποτέ δεν κάνατε επιτροπή διαπραγμάτευσης. Τη συγκροτήσατε αλλά ούτε μια φορά δεν συνεδρίασε. Τυχαίο;» σημείωσε ο κ. Πολάκης.

Έντονη ήταν η αντίδραση του κ. Πολάκη στις αιχμές που άφησε εναντίον του ο αντιπρόεδρος της ΝΔ ‘Αδωνις Γεωργιάδης, ισχυριζόμενος ότι υπάρχουν ερωτηματικά γιατί το επιβαρυντικό πόρισμα κατά της εξαδέλφης του αν. υπουργού Υγείας για το θάνατο της 4χρονης Μελίνας εδώ και τρία χρόνια βρίσκεται κλεισμένο στο συρτάρι.

«Είναι ντροπή, αίσχος, ελεεινότητα να χρησιμοποιείς το θάνατο ενός κοριτσιού για να με πλήξεις για αυτά που λέω. Αν βρεθεί ένας να πει ότι σήκωσα το τηλέφωνο, θα παραιτηθώ από βουλευτής και υπουργός» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πολάκης και έκανε λόγο για λάσπη που την γυρνάει πίσω στον κ. Γεωργιάδη.