Το κλίμα ακραίας πόλωσης που αναμένεται να κυριαρχήσει στη σημερινή συνεδρίαση για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση της Novartis αποτυπώθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, όπου οριστικοποιήθηκαν οι τελευταίες λεπτομέρειες της συνεδρίασης.

Η ΝΔ επέμεινε στην πρότασή της να στηθεί μία κάλπη κι όχι δέκα, θέτοντας ζήτημα εγκυρότητας της ψηφοφορίας, με το επιχείρημα ότι στην πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας δεν προσωποποιούνται οι κατηγορίες. Με την άποψη αυτή συντάχθηκαν επίσης η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι και η Ενωση Κεντρώων.

Ωστόσο το αίτημα για μια κάλπη απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία υποστηρίζοντας ότι ο Κανονισμός της Βουλής είναι ξεκάθαρος κι αναφέρει ρητά πως οι κάλπες πρέπει να είναι όσες και τα πρόσωπα. Με την άποψη αυτή συντάχθηκε και το ΚΚΕ, υποστηρίζοντας ότι οι κάλπες πρέπει να είναι προσωποποιημένες και πως η έρευνα της Προανακριτικής πρέπει να φτάσει μέχρι τέλους. Από τη ΝΔ επιφυλάχθηκαν να επαναφέρουν το αίτημα για μία κάλπη κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι το γεγονός πως αν και τυπικά δεν ζητήθηκε από κανένα κόμμα η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, ο Νίκος Βούτσης επικοινώνησε με τον επικεφαλής του Κώστα Μαυριά, προκειμένου να επιβεβαιώσει ότι η πρόταση για δέκα κάλπες είναι ορθή. Θέλοντας πάντως να ρίξει τους τόνους, ο Πρόεδρος της Βουλής έσπευσε να δηλώσει πως «κανείς δεν είναι κατηγορούμενος, ούτε ένοχος» από τα δέκα εμπλεκόμενα πρόσωπα.