«Ντροπή, καταισχύνη, αίσχος, σκευωρία και συγκάλυψη» χαρακτήρισε την πρόταση της πλειοψηφίας για την συγκρότηση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, ο εισηγητής της ΝΔ, Μάκης Βορίδης.

Αναπτύσσοντας την επιχειρηματολογία του, ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε σε «προαναγγελία» σκανδάλου, από τον ίδιο πρωθυπουργό, έναν χρόνο πριν καταθέσουν οι μάρτυρες, σε δηλώσεις Παπαγγελόπουλου ως μη όφειλε ως υπουργός, σε πλήρη έλλειψη κατηγοριών στην πρόταση της πλειοψηφίας, σε έωλους χειρισμούς, ώστε να χαρακτηριστούν «προστατευόμενοι» οι μάρτυρες, σε παντελή έλλειψη στοιχείων, ενώ κάνει λόγο για συγκάλυψη του υπουργού Παναγιώτη Κουρουμπλή. Αναπτύσσοντας το σκεπτικό του περί συγκάλυψης εκ μέρους της κυβερνητικής πλειοψηφίας για τον υπουργό Παναγιώτη Κουρουμπλή και μεθόδευσης για τα υπόλοιπα πολιτικά πρόσωπα, ο εισηγητής της ΝΔ απηύθυνε προς τις πτέρυγες ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ: «Ζητάτε εσείς να εξετασθεί σε βάθος η υπόθεση και όλως τυχαίως το αδίκημα της απιστίας που εμπλέκεται ο Παναγιώτης Κουρουμπλής εμπίπτει, κατά τη δική σας πρόταση, σε παραγραφή. Έχετε καμία καλή εξήγηση γιατί επιλέξατε τη μεθόδευση και οδηγούνται τα αδικήματα περί απιστίας χωρίς να πάνε στην Επιτροπή, χωρίς να κριθεί ποιος είναι χρόνος τέλεσης, χωρίς να γίνει έρευνα; Για δείτε μια σύμπτωση, που απιστία έχει ο Κουρουμπλής. Αυτό είναι η συγκάλυψη».

Επισήμανε ακόμη ότι στο διαβιβαστικό της εισαγγελέως αναφέρονται όλα τα ονόματα, αλλά αποφεύγεται το όνομα του Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος αναφέρεται ως «ο διατελέσας τότε υπουργός Υγείας».

Λαμβάνοντας τον λόγο αμέσως μετά τους δύο εισηγητές της πρότασης, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, ο κ. Βορίδης, τους καταλόγισε ότι από τις ομιλίες τους απουσίαζε παντελώς η ανάπτυξη οποιασδήποτε κατηγορίας, ενώ σήμερα στην Ολομέλεια συζητείται η σύσταση προανακριτικής «κάτι που σημαίνει κίνηση της ποινικής διώξεως για αδικήματα σαφή και ορισμένα». «Επ' αυτού καμία λέξη, κι αυτό το θέτω κάτω από τον τίτλο "σκευωρία"» είπε ο κ. Βορίδης και πρόσθεσε: «Πλην του διαβιβαστικού της αξιοτίμου εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, πού αλλού αναφέρονται τα ονόματα, Βενιζέλου, Πικραμμένου, Σαλμά, Λυκουρέντζου, Κουτρουμάνη; Δεν λέω να είναι στηριγμένα, γιατί αβάσιμα είναι όλα, αλλά κάπου να αναφέρονται στην πρόταση της πλειοψηφίας. Αλλά κατά τα άλλα ζητάτε να γίνει δίωξη».

Σχετικά με την πρόταση των βουλευτών των συγκυβερνώντων κομμάτων, ο κ. Βορίδης μίλησε για «μνημείο» καθώς -όπως είπε- σε αυτή αναφέρεται ότι θα συσταθεί Επιτροπή για να διευρευνηθεί η αρμοδιότητα της Βουλής, να ασκήσει η μη διώξεις. «Τι υπονοείτε εσείς οι ποιητές του πονήματος; Ή θα πούμε ότι έχουμε αρμοδιότητα για τη δωροδοκία, άρα είναι εντός των καθηκόντων, άρα εξαλείφθηκε το αξιόποινο, άρα τι να συζητάμε, αφού τελείωσε, ή θα πούμε ότι δεν έχουμε αρμοδιότητα για τη δωροδοκία, οπότε θα τη στείλουμε στο δικαστήριο. Άρα, επίσης, η Βουλή δεν έχει να κάνει τίποτα. Αυτό όμως είναι στα πλαίσια της σκευωρίας» ανέφερε προς την κυβερνητική πτέρυγα.

Αναφερόμενος στη δικογραφία, ο εισηγητής του κόμμματος της μείζονος αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε πως δεν υπάρχει κανένα έγγραφο, καμία κατάθεση μαρτύρων με ονοματεπώνυμο (πλην των «μαγικών» Σαράφης και Κελέση), δεν έχουν βρεθεί χρήματα, ούτε λογαριασμοί, ενώ δεν υπάρχουν καταθέσεις για πολιτικά πρόσωπα από μάρτυρες με ονοματεπώνυμο, παρά η «εμπλοκή πολιτικών προκύπτει μόνο από τους λεγόμενους προστατευόμενους μάρτυρες».

Σχετικα με την κατηγορία του περί «σκευωρίας», ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε στον τρόπο που χαρακτηρίστηκαν «προστατευόμενοι» οι μάρτυρες, αμφισβητώντας τους χειρισμούς επί του θέματος.

Είπε συγκεκριμένα: «Πως χαρακτηρίστηκαν προστατευόμενοι (διαβάζω από κατάθεση) με τον νόμο 2928 του 2001, σύμφωνα με το άρθρο 9 παρ. 2, το οποίο λέει ότι ο χαρακτηρισμός γίνεται με απόφαση του εισαγγελέα αιτιολογημένη για εγκληματική οργάνωση. Υπάρχει εδώ κατηγορία για εγκληματική οργάνωση; Όχι. Με ποια διάταξη, όμως, έπρεπε να γίνει; Του άρθρου 9, αλλά η παράγραφος 7, που προσετέθη με τον νόμο του 2014, η οποία λέει ότι μπορείς να κάνεις μάρτυρα δημοσίας τάξεως μετά το αίτημα του εισαγγελέα που χειρίζεται την υπόθεση και έγκριση του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Γιατί έχουμε πολιτικά πρόσωπα, που απαιτείται η γνώμη ανώτατου δικαστικού λειτουργού. Έγινε αυτό; Όχι. Η μάλλον έγινε στις 9 Φεβρουαρίου, αφού είχε φύγει η δικογραφία από την κ. Τουλουπάκη και είχε έρθει στη Βουλή. Κι αν σκεφτεί κανείς ότι αυτό είναι μεθόδευση, να πέσει φωτιά να τον κάψει».

Ο κ. Βορίδης, συνέχισε λέγοντας ότι αυτό «αθροίζεται στην προαναγγελία του κ. Τσίπρα, από τον Φεβρουάριο του 2017, που λεπτομερώς περιγράφει τι ακριβώς είναι το σκάνδαλο (οποία σύμπτωσις, όπως είπε, έτσι καταθέτουν και οι μάρτυρες από τον Νοέμβριο του 2017 μέχρι τον Ιανουάριο του 2018) αλλά και εν συνεχεία στην επίσκεψη του κ. Τζανακόπουλου στον Άρειο Πάγο, ώστε να ενημερωθεί για την πορεία της δικογραφίας, κι αυτό μία μέρα μετά το συγκλονιστικό συλλαλητήριο και μία μέρα προτού διαβιβαστεί ο φάκελος και η δικογραφία στη Βουλή, μετά τις δηλώσεις του κ. Παπαγγελόπουλου, ο οποίος ανακάλυψε το μεγαλύτερο σκάνδαλο και κυρίως μετά τις συγκλονιστικές ένορκες καταθέσεις των προστατευομένων μαρτύρων».

«Αυτοί οι μάρτυρες, οι κουκουλοφόροι, καταθέτουν "άκουσα, εκτιμώ και τα σχετικά". Το άρθρο 225 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, λέει ότι μάρτυς που δεν είναι αυτήκοος, αλλά όσα ξέρει τα ξέρει από πηγή πρέπει να ερωτηθεί από τον κ. εισαγγελέα και να καταθέσει την πηγή, άλλως το ίδιο άρθρο αναφέρει ότι δεν λαμβάνεται υπόψη η κατάθεσή του» είπε ο κ. Βορίδης και συνέχισε: «Προσέξτε και κάτι άλλο. Οι μάρτυρες κατέθεταν εννιά το πρωί και τέλειωσαν στη μία το μεσημέρι και έβγαλαν μια δακτυλογραφημένη σελίδα. Τι έλεγαν οι μάρτυρες με την εισαγγελέα τέσσερις ώρες για να βγει μια σελίδα κατάθεση;». Επίσης, ο κ. Βορίδης, σε σκωπτικό τόνο, είπε: «Για δείτε και κάτι άλλο πολύ ωραίο... Ξέρει ο άλλος ότι δωροδοκήθηκε ο Σαμαράς, ότι πήγαν δύο εκατομμύρια με το τροχήλατο. Πάει στην εισαγγελέα. Πρώτη μέρα κατάθεσης, κουβέντα. Δεύτερη μέρα κατάθεσης, κουβέντα, τρίτη μέρα, κουβέντα, τέταρτη μέρα, κουβέντα, πέμπτη "α και να σας πω, δωροδοκήθηκε και ένας πρωθυπουργός"».

«Αυτοί είναι οι μάρτυρες, αυτά είναι τα στοιχεία, σε αυτά στήνετε την υπόθεση, γι αυτό δεν τολμάτε να μιλήσετε» κατέληξε στην τοποθέτησή του ο εισηγητής της ΝΔ.

Τέλος, ο κ. Βορίδης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι όταν η ΝΔ νομοθέτησε για την συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης (ηλεκτρονική συνταγογράφηση, τον μηχανισμό αυτόματης επανάκτησης των δαπανών, τον μηχανισμό των εκ του νόμου εκπτώσεων με την υπουργική απόφαση Γεωργιάδη - Βορίδη που έβαζε όριο στη συνταγογράφηση που μπορεί να κάνει κάθε γιατρός, στον νόμο που επέβαλλε δύο δελτία τιμών τον χρόνο, προκειμένου να μειώνεται η δαπάνη) δεν ψήφισε τίποτα και ήταν πάντα απέναντι.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από