Νέο σκάνδαλο με βιβλίο ναζιστικού περιεχομένου παγγερμανιστικού εθνικιστικού συνδέσμου-αδελφότητας στη Βιέννη, της οποίας πρόεδρος είναι συνεργάτης και ένας εκ των εκπροσώπων Τύπου του υπουργού Υποδομών, Νόρμπερτ Χόφερ, του συγκυβερνώντος στην Αυστρία ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, αποκαλύπτει η αυστριακή εβδομαδιαία εφημερίδα Falter.

Οι αποκαλύψεις της εφημερίδας για παρόμοιο σκάνδαλο σε άλλη παγγερμανιστική εθνικιστική αδελφότητα στην πόλη Βίνερ Νόιστατ είχαν οδηγήσει πριν από σχεδόν τρεις εβδομάδες σε παραίτηση από όλα τα πολιτικά αξιώματα, τον Ούντο Λαντμπάουερ, κορυφαίο στέλεχος των Ελευθέρων και επικεφαλής των υποψηφίων τους στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές στο ομόσπονδο κρατίδιο της Κάτω Αυστρίας.

Ο Λαντμπάουερ, ο οποίος κατηγορούνταν για ανάμιξη σε σκάνδαλο βιβλίου ναζιστικού περιεχομένου, και του οποίου την παραίτηση είχε ζητήσει νωρίτερα ο ίδιος ο αυστριακός ομοσπονδιακός πρόεδρος, Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, είχε εκλεγεί στην τοπική Βουλή στις εκλογές της 28ης Ιανουαρίου και επρόκειτο να συμμετάσχει ως μέλος στην τοπική κυβέρνηση.

«Οι κόκκινες γραμμές»

Ο αυστριακός πρόεδρος είχε διερωτηθεί για το «πού επιτέλους βρισκόμαστε, όταν γελοιοποιούνται οι μαζικές δολοφονίες στο Ολοκαύτωμα, όταν γελοιοποιείται η εξόντωση εκατομμυρίων Εβραίων στους θαλάμους αερίων στο Αουσβιτς», ενώ είχε ξεκαθαρίσει πως για τον ίδιο «οι κόκκινες γραμμές δεν αρχίζουν στο ποινικό δίκαιο».

Ο Ούντο Λαντμπάουερ είναι στέλεχος και υπήρξε στο παρελθόν αντιπρόεδρος του παγγερμανιστικού εθνικιστικού συνδέσμου Germania στην πόλη Βίνερ Νόιστα. Ο σύνδεσμος είχε εκδώσει βιβλίο με ύμνους που έχουν περιεχόμενο καθαρά αντισημιτικό, ρατσιστικό και εγκωμιαστικό για τους ναζιστές και το Τρίτο Ράιχ.

Ιδιου περιεχομένου φέρεται, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις της εφημερίδας Falter, να είναι και το βιβλίο έκδοση της βιεννέζικης παγγερμανιστικής αδελφότητας Bruna Sudetia, της οποίας πρόεδρος είναι ο Χέρβιγκ Γκετσόμπερ, εκπρόσωπος Τύπου του υπουργού Υποδομών, Νόρμπερτ Χόφερ, του υποψήφιου του Κόμματος των Ελευθέρων στις αυστριακές προεδρικές εκλογές του 2016.

Από το γραφείο του Χόφερ αναφερόταν σήμερα Τρίτη το βράδυ πως ο συνεργάτης του δεν γνωρίζει το επίμαχο βιβλίο και πως ο Γκετσόμπερ εμπλέκεται σε άλλο σύγγραμμα που δεν έχει καμία σχέση, τόσο ως προς το κείμενο όσο και ως προς τα σκίτσα, με αυτό που παρουσιάζει η εφημερίδα Falter.

«Δεν έχει σχέση... »

Την παραίτηση του Ούντο Λαντμπάουερ είχε χαιρετίσει τότε ο καγκελάριος Κουρτς, τονίζοντας πως αναγνωρίζει την απόφαση του αντικαγκελάριου και αρχηγού του Κόμματος των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, του οποίου χαιρέτισε επίσης την πρόθεση να αναθέσει σε Επιτροπή Ιστορικών τη διαχείριση της ιστορίας του Κόμματος των Ελευθέρων, η οποία βρίσκεται ήδη υπό σύσταση.

Επιπλέον, ο Σεμπάστιαν Κουρτς, εξαιτίας προφανώς του σάλου που είχε προκληθεί, όχι μόνον στην Αυστρία αλλά και στο εξωτερικό, από το ναζιστικό σκάνδαλο και την κριτική για το κορυφαίο στέλεχος του Κόμματος των Ελευθέρων, είχε ανακοινώσει την πρόθεση της αυστριακής κυβέρνησης να ξεκινήσει τη διαδικασία διάλυσης της αμφιλεγόμενης οργάνωσης Germania.

Ο Στράχε είχε στηρίξει νωρίτερα το κορυφαίο στέλεχος και επικεφαλής υποψήφιο του κόμματός του στις εκλογές της Κάτω Αυστρίας, απορρίπτοντας τις κατηγορίες εναντίον του και ισχυριζόμενος ότι ο Λαντμπάουερ ήταν ηλικίας μόλις ένδεκα ετών την εποχή επανέκδοσης του επίμαχου βιβλίου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από