Η επιμονή της κυβερνητικής πλειοψηφίας να –για να το πω κομψά –χωρέσει σε μία συνεδρίαση ένα θέμα όπως τη σύσταση Προανακριτικής για την υπόθεση της Novartis, μαθαίνω ότι προκαλεί προβλήματα και στους ίδιους τους βουλευτές. Με βασικότερο τον χρόνο που θα χρειαστεί να περάσουν εντός Βουλής. Ως γνωστόν δεν είναι και πολλοί εκείνοι που θέλουν να περνούν μια ολόκληρη μέρα –και πιθανώς και μέρος της νύχτας τους –στην αίθουσα της Ολομέλειας. Απ’ ό,τι όμως ψυχανεμίζομαι μάλλον αυτό θα συμβεί σήμερα.

Από την 9η πρωινή

Ας τα πάρουμε από την αρχή. Πρώτον, ώρα έναρξης της συνεδρίασης έχει ορισθεί η ενάτη πρωινή. Η εμπειρία δείχνει ότι ποτέ μια κοινοβουλευτική συνεδρίαση δεν αρχίζει την ώρα που έχει προαποφασιστεί. Και σαν να μην έφθανε αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, αύριο θα ξεκινήσει με τα διαδικαστικά ζητήματα που αφορούν τη δικογραφία και τις κάλπες που θα στηθούν στο τέλος. Πληροφορούμαι ότι τέτοια θέματα θα τεθούν τόσο από την πλευρά της ΝΔ όσο και από αυτή της ΔΗΣΥ. Αφού τελειώσει αυτή η κουβέντα –που οι πηγές μου προβλέπουν ότι θα είναι έντονη –ακολουθεί ψηφοφορία.

Αρά η συζήτηση για την ουσία της υπόθεσης θα αρχίσει αργότερα. Τότε θα ανέβουν στο βήμα οι αρχηγοί των κομμάτων, οι εισηγητές, καθώς και οι εννέα εμπλεκόμενοι στην υπόθεση (λέω εννέα γιατί ο Δημήτρης Αβραμόπουλος θα τοποθετηθεί με υπόμνημα). Οπως μου είπαν, ο χρόνος ομιλίας που έχει δοθεί στους εμπλεκομένους είναι είκοσι λεπτά στον καθένα. Εγώ, βέβαια, διερωτώμαι ποιος θα εμποδίσει τον Αντώνη Σαμαρά ή τον Βαγγέλη Βενιζέλο να υπερβούν τον χρόνο; Η Τασία Χριστοδουλοπούλου; Δύσκολο το βλέπω. Με τούτα και με εκείνα η συνεδρίαση θα φτάσει μέχρι τη νύχτα. Και κάπου εκεί θα αρχίσουν τα άλλα προβλήματα. Αυτά της τηλεθέασης, τους δείκτες της οποίας –σας διαβεβαιώ –παρακολουθούν ανελλιπώς και οι πολιτικοί. Κοινώς, από ένα σημείο κι έπειτα θα πρέπει να βρεθούν τηλεοπτικά απέναντι στο Champions League και το «Survivor». Και μεταξύ μας δεν χρειάζεται να είσαι μάντης για να υποθέσεις το αποτέλεσμα αυτής της «μάχης». Παρεμπιπτόντως, να σας ενημερώσω ότι την πολύωρη σημερινή συνεδρίαση θα γλιτώσει για λίγο ο Πάνος Καμμένος. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας βρίσκεται στην Πολωνία για συνάντηση με τον ομόλογό του εκεί και γυρνάει σήμερα το μεσημέρι. Φαντάζομαι δεν θα απουσιάζει από τα κυβερνητικά έδρανα.

Με 3.000 ψηφοδέλτια

Μένω στο κτίριο του Κοινοβουλίου για να σας πληροφορήσω ότι χθες γινόταν χαμός στο υπόγειο. Αιτία;

Εκεί βρίσκονται τα φωτοτυπικά μηχανήματα και από νωρίς το μεσημέρι εκτύπωναν τα ψηφοδέλτια που θα διανεμηθούν σήμερα στους βουλευτές για την ψηφοφορία.

Οι υπάλληλοι, λοιπόν, έπρεπε να τυπώσουν 3.000 ψηφοδέλτια, αφού σε καθέναν βουλευτή θα διανεμηθούν 10 ψηφοδέλτια, ήτοι ένα ψηφοδέλτιο για καθένα εμπλεκόμενο πολιτικό πρόσωπο.Τελικά, αυτή η ψηφοφορία δεν θα είναι μόνο θεσμικό έγκλημα, που λένε οι της αντιπολίτευσης, είναι και οικολογικό με τόσο χαρτί που χρησιμοποιούν.

Ραντεβού με τη Μέρκελ

Οπως ενημερώθηκα αρμοδίως, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει την Παρασκευή τετ α τετ με τη γερμανίδα καγκελάριο. Στην ατζέντα του ραντεβού τους βρίσκονται τα ελληνοτουρκικά και το Σκοπιανό, αφού η Μέρκελ θα έχει ήδη συναντήσει τον Ζόραν Ζάεφ. Ακούγεται πως ίσως ο έλληνας Πρωθυπουργός συναντήσει και τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Περιμένω με ενδιαφέρον τις διαρροές Μαξίμου για το πρώτο ραντεβού. Την οικονομία, άραγε, δεν τη θεωρεί άξιο προς συζήτηση θέμα ο Πρωθυπουργός;

Δεν πήγαν παρέα στη Σκύρο

Πληροφοριοδότης μου από τη Σκύρο θέλησε να μου διευκρινίσει κάποια πράγματα για την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα και του συγκυβερνήτη του, Πάνου Καμμένου, εκεί το τριήμερο της Αποκριάς. Οπως μου επισήμανε, λοιπόν, οι δυο τους δεν πήγαν παρέα στο νησί που φημίζεται για τους αστακούς του. Παρ’ ότι είδαμε διάφορα φωτογραφικά στιγμιότυπα από την κοινή τους επίσκεψη στην αεροπορική βάση της Σκύρου, ο Πρωθυπουργός πήγε διακοπές με την οικογένειά του και ένα φιλικό τους ζευγάρι. Ειρήσθω εν παρόδω, ο μεν Τσίπρας έφτασε στο λιμάνι με το πλοίο της γραμμής, ο δε υπουργός Εθνικής Αμυνας με το μάλλον αγαπημένο του μέσο μεταφοράς, δηλαδή, με ελικόπτερο. Δεν ξέρω τι μπορεί να σημαίνουν όλα αυτά για τη σχέση των δύο ανδρών, εγώ απλά τα παραθέτω κι εσείς βγάλτε τα συμπεράσματά σας.

Θα γιορτάζουν δύο φορές

Ενα θα πω: τελικά επί ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αξίζει να παραμένεις αιώνιος φοιτητής. Μόνο στο Καποδιστριακό όμως. Τι εννοώ; Εμαθα ότι μία ακόμη αργία προστέθηκε στο πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, το οποίο θα γιορτάζει από φέτος δύο φορές τον χρόνο την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Γι’ αυτό και σήμερα το ίδρυμα παραμένει κλειστό (όλα τα τμήματα και οι υπηρεσίες του) επειδή η Σύγκλητος επεκτείνει μια επέτειο που έως πέρυσι αφορούσε μόνο τη Νομική. Συγκεκριμένα, με απόφασή της, αργία για όλο το ίδρυμα θα είναι η 21η Φεβρουαρίου, «ημέρα κατάληψης το 1973 του κτιρίου της Νομικής (Μέγαρο Θεωρητικών Επιστημών) από εξεγερμένους φοιτητές του Πανεπιστημίου Αθηνών κατά της δικτατορίας». Δεν χρειάζεται να επισημάνω, βέβαια, ότι παράλληλα θα γιορτάζεται κανονικά ως αργία και η επέτειος της 17ης Νοεμβρίου.

Στην Ελλάδα ζούμε.