Ελεύθερη αφέθηκε την Τρίτη η πρώην συμπρόεδρος του κύριου φιλοκουρδικού κόμματος της Τουρκίας, του HDP, η Σερπίλ Κεμάλμπεϊ, μετά την κράτησή της για μια εβδομάδα επειδή επέκρινε την επιχείρηση που διεξάγει η Άγκυρα στη βόρεια Συρία, ανακοίνωσε το κόμμα της.

"Η προηγούμενη συμπρόεδρός μας, η Σερπίλ Κεμάλμπεϊ, αφέθηκε ελεύθερη", αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter το Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP).

"Η υπεράσπιση της ειρήνης δεν είναι έγκλημα, είναι υποχρέωση, είναι τιμή!", προσθέτει.

Αυτή αφέθηκε ελεύθερη με περιοριστικούς όρους και της απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα, διευκρίνισε στο AFP μια αξιωματούχος του κόμματος.

Η Κεμάλμπεϊ συνελήφθη την περασμένη Τρίτη επειδή επέκρινε την επιχείρηση που διεξάγει η Άγκυρα από τις 20 Ιανουαρίου στη βόρεια Συρία κατά των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), της κουρδικής πολιτοφυλακής, την οποία η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατική, αλλά είναι σύμμαχος των ΗΠΑ στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Η Κεμάλμπεϊ μοιραζόταν την ηγεσία του κόμματος με τον Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή από τον Νοέμβριο του 2016, αλλά και οι δύο αντικαταστάθηκαν κατά το συνέδριο του κόμματος που έγινε στις 11 Φεβρουαρίου από τους Σεζάι Τεμελί και Περβίν Μπουλντάν.

Η Κεμάλμπεϊ είχε διορισθεί τον Μάιο στη συμπροεδρία του HDP για να αντικαταστήσει την Φιγκέν Γιουκσεντάγ, η οποία βρίσκεται επίσης στη φυλακή και της έχει αφαιρεθεί το βουλευτικό της αξίωμα.

Το HDP επικρίνει την στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στον συριακό θύλακα της Αφρίν, κατηγορώντας την Άγκυρα ότι έχει στόχο "τους Κούρδους ως λαό".

Ωστόσο η τουρκική κυβέρνηση εξηγεί ότι η επιχείρησή της έχει στόχο μόνον "τρομοκράτες", καθώς θεωρεί τις Μονάδες Προστασίας του Λαού παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο θεωρείται "τρομοκρατική οργάνωση" από την Τουρκία και τους δυτικούς της συμμάχους.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε προειδοποιήσει εξάλλου όλους όσοι θα ήθελαν να αντιταχθούν στην επιχείρηση αυτή, που ονομάστηκε "Κλάδος Ελαίας", και 786 άνθρωποι έχουν ήδη συλληφθεί από τότε που άρχισε, τον περασμένο μήνα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από