Μπαράζ συσκέψεων πραγματοποιεί ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, για το χειρισμό του θέματος που προέκυψε με την ανανέωση του τουρκικής Navtex στην κυπριακή ΑΟΖ, την ώρα που η ENI εξετάζει την αποχώρηση του γεωτρύπανου.

Ειδικότερα, σε εξέλιξη βρίσκεται από το απόγευμα της Τρίτης κυβερνητική σύσκεψη υπό τον Νίκο Αναστασιάδη, ενώ την Τετάρτη αναμένεται να έχει συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Στον απόηχο της ανανέωσης, της τουρκικής Navtex στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, το «υπουργικό συμβούλιο» της ούτω καλούμενης τουρκικής Δημοκρατίας βορείου Κύπρου («ΤΔΒΚ») ανανέωσε για άλλα έξι χρόνια τη «συμφωνία» με την τουρκική κρατική ανώνυμη εταιρεία πετρελαίου (ΤΡΑΟ) για έρευνες για τον εντοπισμό πετρελαίου στα ανοικτά της Κύπρου.

Η ανακοίνωση της σχετικής απόφασης έγινε μετά την τετράωρη σημερινή συνεδρίαση του «υπουργικού συμβουλίου». Η «συμφωνία» είχε υπογραφεί το 2011 και αφορούσε τις έρευνες για πετρέλαιο στην «αποκλειστική οικονομική ζώνη» της «ΤΔΒΚ».

Βρετανία: Αξιολογούμε τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Η βρετανική κυβέρνηση βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησης των όσων εκτυλίσσονται στην κυπριακή ΑΟΖ σε σχέση με τις έρευνες για φυσικό αέριο, ανέφερε στη Βουλή των Κοινοτήτων, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, ο υφυπουργός Ευρώπης, Άλαν Ντάνκαν, απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτού των Συντηρητικών, Τερέζα Βίλιερς, η οποία ζητήσει από την Άγκυρα όπως το τουρκικό ναυτικό τερματίσει το μπλοκάρισμα της επιχείρησης για γεώτρηση στο τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ.