Ανοδικά κινήθηκαν χθες τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων χωρών της ευρωζώνης καθώς στις αγορές έχουν αρχίσει οι συζητήσεις για τον διάδοχο του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, η θητεία του οποίου λήγει το 2019. Μετά την επιλογή του ισπανού υπουργού Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος για τη θέση του αντιπροέδρου της ΕΚΤ, οι αγορές φαίνεται να πιστεύουν ότι ανοίγει ο δρόμος να αναλάβει τα ηνία της Κεντρικής Τράπεζας Βορειοευρωπαίος και πιθανώς Γερμανός. Σε μια τέτοια περίπτωση η ΕΚΤ αναμένεται να προχωρήσει με πιο γοργά βήματα στην υιοθέτηση πιο αυστηρής νομισματικής πολιτικής. Στην αύξηση των επιτοκίων των κρατικών ομολόγων έχει συμβάλει επίσης και η αύξηση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους των ΗΠΑ.

Ως ένας από τους βασικούς υποψηφίους για την προεδρία της ΕΚΤ θεωρείται ο επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ Γενς Βάιντμαν. Ο Βάιντμαν έχει καταφερθεί πολλές φορές εναντίον του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει σήμερα η ΕΚΤ. Στην περίπτωση που ο κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας αναλάβει τα ηνία της ΕΚΤ, τότε οι αγορές εκτιμούν ότι η Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει πιο γρήγορα σε αυξήσεις των επιτοκίων δανεισμού σε ευρώ, τα οποία σήμερα διαμορφώνονται σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα.

ΤΟ QE. Η ΕΚΤ αναμένεται να αρχίσει να τερματίζει το ισχύον πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης προς τα τέλη του 2018, όπως τουλάχιστον έχει αφήσει μέχρι σήμερα να εννοηθεί. Πλέον τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων της Γερμανίας με 10ετή διάρκεια που αποτελούν σημείο αναφοράς έχουν φτάσει το 0,74%. Την προηγούμενη εβδομάδα διαμορφώνονταν κάτω από το 0,7%. Η αύξηση μπορεί να φαίνεται μικρή, αλλά είναι σταθερή και συνεχής το τελευταίο διάστημα.

Στις ΗΠΑ οι προσδοκίες για ισχυρό πληθωρισμό αυξάνουν τις προβλέψεις ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της χώρας (Fed) θα προχωρήσει με πιο γρήγορους ρυθμούς σε αυξήσεις των επιτοκίων του δολαρίου. Τα επιτόκια των 10ετών κρατικών ομολόγων έφτασαν χθες το 2,90% που είναι το υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας τετραετίας.