Η βρετανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να πιέσει για το σχέδιο ρύθμισης του Brexit υπέρ του οποίου έχει ταχθεί το Σίτι του Λονδίνου, αλλά στο οποίο αντιτίθενται οι Βρυξέλλες, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ θα μπορούσε να εκφωνήσει μια ομιλία, ακόμα και την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να στηρίξει ένα σύστημα αμοιβαίας αναγνώρισης για τη ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών μετά το Brexit σε μια προσπάθεια να διατηρήσει το Σίτι του Λονδίνου την πρόσβασή του στην Ένωση, σύμφωνα με τους FT.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αναγνωρίσουν η μία το ρυθμιστικό και εποπτικό καθεστώς της άλλης, μιας επιλογής υπέρ της οποίας τάσσεται ο τομέας χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο για το δημοσίευμα, μιλώντας απλά για εικασίες.

Δεν έχει ληφθεί ακόμα η τελική απόφαση για το βέλτιστο μοντέλο που θα προκριθεί, δήλωσαν σύμμαχοι του Χάμοντ σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ έχει δηλώσει ότι η Βρετανία και η ΕΕ θα πρέπει να υιοθετήσουν ένα σύστημα αμοιβαίας αναγνώρισης διαφορετικά αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να ζημιωθούν οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες σε όλη την Ευρώπη.

Το σχέδιο θα περιλαμβάνει και ένα μηχανισμό επίλυσης διαφωνιών, σύμφωνα με τους FT.

Μια τέτοια πρόταση είναι πιθανόν να συναντήσει αντιδράσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία έχει δηλώσει ότι η Βρετανία δεν μπορεί να διαλέγει τα τμήματα της ενιαίας αγοράς της ΕΕ που μπορεί να διατηρήσει.