Η ΑΕΚ της ανατροπής και της Ευρώπης είναι εδώ. Το γκολ του Αϊντάρεβιτς δέκα λεπτά πριν το φινάλε (από τη σέντρα του εξαιρετικού Λάζαρου Χριστοδουλόπουλου) ισοφάρισε τη Ντινάμο Κιέβου (1-1) και κράτησε ζωντανό το όνειρο της πρόκρισης στους «16» η οποία θα παιχτεί σε μια εβδομάδα στο Κίεβο.

Με την Αούστρια Βιέννης στο ΟΑΚΑ, η Ένωση έχανε 2-1 μέχρι το 90’ όταν και ισοφάρισε (2-2) με τον Λιβάγια μην επιτρέποντας στους Αυστριακούς να ξεφύγουν στη βαθμολογία.

Στο ακόμα πιο κρίσιμο ματς με τη Ριέκα και πάλι στο ΟΑΚΑ έχανε 2-0 στο 26’ με τους Κροάτες να έχουν και δύο δοκάρια στο πρώτο μέρος (!) αλλά ισοφάρισε με γκολ των Αραούχο στις καθυστερήσεις του ημιχρόνου Χριστοδουλόπουλου (55’) και έμεινε ζωντανή στο κυνήγι της πρόκρισης την οποία πήρε με μία ακόμα ισοπαλία στη Βιέννη.

Ακόμα και στο κρίσιμο ντέρμπι του πρώτου γύρου του πρωταθλήματος με τον Ολυμπιακό επίσης στο Ολυμπιακό Στάδιο οι Κιτρινόμαυροι έχαναν με 2-0 στο 64’ και πήραν τη νίκη (3-2) στην εκπνοή με τον Μάνταλο αφού νωρίτερα είχε ισοφαρίσει με δύο προσωπικά γκολ ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος.

Ο τελευταίος ήταν όλα τα λεφτά για την ομάδα του και έκανε άνω κάτω την ουκρανική άμυνα στο δεύτερο ημίχρονο όταν και μπήκε ως αλλαγή !

«θα μπορούσαμε να είχαμε φύγει από το ματς νικητές. Δεν αξίζαμε να μείνουμε στην ισοπαλία και ίσως έχουμε μία αίσθηση ήττας διότι από μία λάθος στιγμή δική μας δεχθήκαμε το γκολ. Σε τέτοια ματς και το ένα λάθος μπορεί να στοιχίσει. Θα προσπαθήσουμε όμως και εκεί για να κερδίσουμε αν και δεν θα είναι εύκολο αλλά θεωρώ πως ήμασταν ανώτεροι τόνισε ο τεχνικός της ΑΕΚ Μανόλο Χιμένεθ, που ίσως έχοντας στο μυαλό του και το κρίσιμο παιχνίδι πρωταθλήματος της Κυριακής με την Ξάνθη (κακά τα ψέματα αυτός είναι ο μεγάλος στόχος της Ένωσης να πάρει τον τίτλο του πρωταθλητή) ξεκίνησε μετά από καιρό τον Κλωναρίδη στη βασική ενδεκάδα και άφησε εκτός τον πιο φορμαρισμένο του επιθετικό.

Με αποτέλεσμα η ΑΕΚ να είναι άχρωμη και κυρίως ακίνδυνη στο πρώτο ημίχρονο με τους παίκτες της Ντινάμο όχι μόνο να βγάζουν εύκολα το πρώτο 45λεπτο, αλλά να πηγαίνουν στα αποδυτήρια προηγούμενοι (1-0) !

Από μια λανθασμένη εκτίμηση του Μπακάκη, οι Ουκρανοί βρήκαν την ευκαιρία να σκοράρουν (19’) με πλασέ εξ’ επαφής του Τσιχανκόβ ο οποίος δέχτηκε την εξαιρετική μπαλιά από τον Ντέρλις Γκονσάλες από αριστερά.

Αφού πρώτα αυτός έκλεψε την μπάλα από τον Έλληνα αμυντικό σε μια φάση που γενικά υστέρησε η άμυνα των γηπεδούχων ίσως επειδή όλοι αιφνιδιάστηκαν από το λάθος του Μπακάκη.

Οι φιλοξενούμενοι δεν ξαναμπήκαν στην περιοχή της ΑΕΚ, ενώ δεν μπόρεσαν καν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους και να απειλήσουν εκ νέου. Προτίμησαν με παιχνίδι κέντρου και καθυστερήσεις να κρατήσουν το υπέρ τους αποτέλεσμα.

Το έκαναν άνετα μέχρι το 52’ όπου ο Μανόλο Χιμένεθ έριξε τον Λάζαρο Χριστοδουλόπουλο στο ματς. Απείλησε άμεσα την εστία του ασταθούς Μπόικο, όταν στο 57’ το σουτ του πέρασε μόλις άουτ ενώ στη συνέχεια πλαγιοκοπούσε συνέχεια την άμυνα της Ντινάμο και δημιουργούσε ρήγματα κερδίζοντας φάουλ σε εξαιρετική θέση.

Στο πρώτο ο Γκάλο (72’) λίγο έλειψε να σκοράρει αλλά ο Μπόικο έδιωξε στην πιο δύσκολη απόκρουσή του. Τη δεύτερη φορά όμως το εκτέλεσε ο ίδιος ο Λάζαρος (80’) πάνω στο τείχος πήρε το «ριμπάουντ» και έβγαλε την ιδανική σέντρα πάνω από τον Μπόικο που έκανε αποτυχημένη έξοδο, πάρε-βάλε στο κεφάλι του Αϊντάρεβιτς που ο Χιμένεθ είχε βάλει στο παιχνίδι πριν από ένα λεπτό !

Ο Χριστοδουλόπουλος λίγο έλειψε να βάλει και το κερασάκι στην τούρτα στο 87’ όταν αστόχησε με κεφαλιά από κοντά για λίγο αλλά το γεγονός είναι ότι η Ντινάμο έδειξε ότι δεν είναι ομάδα φόβητρο και η ΑΕΚ μπορεί να βρει το γκολ εκτός έδρας.

Σημαντικότατη απώλεια αυτή των Λιβάγια και Βράνιες που δέχτηκαν κάρτες και δεν θα παίξουν στη ρεβάνς. Ιδιαίτερα η πρώτη για θέατρο μέσα στην περιοχή ήταν εντελώς αχρείαστη.

Οι φίλοι της ΑΕΚ (πάνω από 40.000) που δημιούργησαν εξαιρετική ατμόσφαιρα όπως και οι άνθρωποι της ομάδας διαμαρτυρήθηκαν για δύο πέναλτι, αλλά ο Ισπανός ρέφερι Κάρλος Ντελ Θέρο ήταν απόλυτος και είχε δίκιο. Τόσο στην περίπτωση του ΛΙβάγια (του έδειξε και κάρτα) όσο και στου Λαμπρόπουλου ενώ ήταν πολύ κοντά σε όλες τις φάσεις.

Ελέγχεται μόνο για τη δεύτερη κίτρινη που «χάρισε» στον Χάρμας κυρίως στο μαρκάρισμα στον Μπακάκη στο πρώτο μέρος και περισσότερο στο τράβηγμα της φανέλας του Χριστοδουλόπουλου στο δεύτερο.

ΑΕΚ (Μανόλο Χιμένεθ): Μπάρκας, Γκάλο, Βράνιες, Λαμπρόπουλος, Μπακάκης, Σιμόες, Γαλανόπουλος (79′ Αϊντάρεβιτς), Μπακασέτας, Λιβάγια, Κλωναρίδης (52′ Χριστοδουλόπουλος), Γιακουμάκης (58′ Αραούχο).

Ντινάμο Κιέβου (Αλεκσάντρ Χάτσκεβιτς): Μπόικο, Κετζιόρα, Χατσερίντι, Κάνταρ, Μοροζιούκ, Σέπελιεβ, Μπουγιάλσκι, Χάρμας (78′ Μπεσέντιν), Τσιχανκόβ, Ντέρλις Γκονσάλες, Ζούνιορ Μοράες (90’+ Σαπαρένκο).