Εναν ακριβώς χρόνο στις τουρκικές φυλακές συμπλήρωσε χθες ο Ντενίζ Γιουτσέλ, γερμανός δημοσιογράφος που έχει και την τουρκική υπηκοότητα. Ως ανταποκριτής της εφημερίδας «Ντι Βελτ» είχε γράψει για τις επιχειρήσεις τού τουρκικού στρατού κατά των κούρδων ανταρτών στην Ανατολία και πήρε συνέντευξη από ηγετικό στέλεχος του ΡΚΚ. Αυτό θεωρήθηκε έγκλημα από το καθεστώς Ερντογάν που συνέλαβε τον Γιουτσέλ με την κατηγορία της κατασκοπείας, αλλά μέχρι σήμερα δεν του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Η σύλληψη και φυλάκιση του Ντενίζ Γιουτσέλ αποτέλεσε ένα ακόμη αγκάθι στις –ούτως ή άλλως –διαταραγμένες γερμανοτουρκικές σχέσεις.

Τώρα, ακριβώς έναν χρόνο μετά, η τουρκική κυβέρνηση αφήνει για πρώτη φορά να διαφανεί ότι υπάρχει κινητικότητα στην περίπτωση Γιουτσέλ. «Ελπίζω ότι σύντομα θα αφεθεί ελεύθερος. Εκτιμώ ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουμε μια εξέλιξη» ανήγγειλε ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ σε χθεσινοβραδινή συνέντευξή του στο πρώτο γερμανικό κανάλι ARD. Την απόφαση, πάντως, δεν θα λάβει η τουρκική κυβέρνηση, αλλά η τουρκική Δικαιοσύνη, συμπλήρωσε ο τούρκος πρωθυπουργός.

Αισιοδοξία για την περίπτωση Γιουτσέλ υπάρχει και στη γερμανική κυβέρνηση. «Είμαι σχετικά αισιόδοξος ότι σύντομα θα έχουμε μια δικαστική απόφαση» εκτίμησε χθες ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ κατά την επίσκεψή του στο Βελιγράδι. «Ελπίζω φυσικά ότι θα είναι απόφαση θετική για τον Γιουτσέλ» συμπλήρωσε ο Γκάμπριελ, ο οποίος είχε μόλις δύο μήνες στο υπουργείο Εξωτερικών όταν συνελήφθη ο Γιουτσέλ και έκτοτε ασχολείται συνεχώς με την περίπτωση του ανταποκριτή της εφημερίδας «Ντι Βελτ». Οσο ο Ντενίζ Γιουτσέλ θα παραμένει στην απομόνωση χωρίς δίκη, δεν υπάρχει περίπτωση βελτίωσης των γερμανοτουρκικών σχέσεων.

Οι νέοι τόνοι από την Αγκυρα συμπίπτουν με την επίσκεψη του τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ σήμερα στο Βερολίνο και τη συνάντησή του με την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ. Η επίσκεψη αυτή αποτελεί μια προσπάθεια της Αγκυρας για νέα γερμανοτουρκική προσέγγιση. «Ας ανοίξουμε νέα σελίδα, ας ξεχάσουμε το παρελθόν, ας στραφούμε στο μέλλον και στην περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεών μας» είπε ο Γιλντιρίμ στη συνέντευξή του. Με την καγκελάριο Μέρκελ σήμερα «θα συζητήσει για όλα τα θέματα χωρίς φραγμούς», είπε ο τούρκος πρωθυπουργός.

Για τη νέα προσέγγιση Αγκυρας – Βερολίνου που θέλει ο τούρκος πρωθυπουργός Γιλντιρίμ θα πρέπει να καλυφθεί απόσταση που παραμένει μεγάλη. Οι γερμανοτουρκικές σχέσεις μπήκαν στον πάγο εξαιτίας της πρωτοφανούς επιθετικής ρητορείας του Ερντογάν. Η Γερμανία εξόπλισε και εκπαίδευσε τους κούρδους αντάρτες πεσμεργκά στη Συρία, αλλά αναγκάστηκε να μεταφέρει από το τουρκικό Ιντζιρλίκ στην Ιορδανία τους γερμανούς στρατιώτες που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις κατά του Iσλαμικού Κράτους. Αθικτη έμεινε, ευτυχώς, η συμφωνία για το Προσφυγικό που επεδίωξε η Μέρκελ και παραμένει σε ισχύ.

Καταδικάζουν την τουρκική επιθετικότητα σε Αιγαίο και Κύπρο

Η γερμανική κυβέρνηση συντάσσεται με την ΕΕ και καταδικάζει την τουρκική επιθετικότητα στην Κύπρο και στο Αιγαίο. «Για το θέμα έχουν εκφραστεί αυτή την εβδομάδα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή – αυτήν τη δήλωση υποστηρίζουμε» είπε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Αντεμπάρ, απαντώντας κατά το χθεσινό κυβερνητικό μπρίφινγκ σε σχετική ερώτηση για την τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο και στην Κύπρο. Ο Τουσκ έπειτα από τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη τη Δευτέρα κάλεσε την Τουρκία να άρει τον αποκλεισμό, να σεβαστεί την εδαφική κυριαρχία της Κύπρου και να αποφύγει τις απειλές εναντίον χώρας-μέλους της ΕΕ. Εκπρόσωπος της Κομισιόν προειδοποίησε επίσης την Τουρκία να αποφύγει κινήσεις που θα μπορούσαν να βλάψουν τις σχέσεις καλής γειτονίας. Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών χαιρέτισε την αποκλιμάκωση μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας μετά το επεισόδιο στα Ιμια. «Σε ό,τι αφορά τη σύγκρουση των δύο πλοίων, μπορώ να σας πω ότι χαιρετίζουμε το γεγονός ότι υπήρξε – σύμφωνα με αναφορές των ΜΜΕ – τηλεφώνημα μεταξύ των δύο πρωθυπουργών. Κατά τα άλλα, είδατε πώς εκφράστηκε η ΕΕ για το θέμα» είπε η Μαρία Αντεμπάρ. Ενόψει της σημερινής συνάντησης της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ με τον τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ στο Βερολίνο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ επεσήμανε ότι «η συνάντηση αυτή θα αποτελέσει ευκαιρία να συζητηθούν τα διμερή θέματα, αλλά και περιφερειακά ζητήματα, όπως η Συρία».