Στο κόκκινο πλέον βρίσκονται οι τουρκο- αμερικανικές σχέσεις ιδιαίτερα μετά και την επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» του τουρκικού στρατού στο κουρδικό καντόνι του Αφρίν στη βόρεια Συρία. Όπως επισημαίνει ο τουρκικός Τύπος η Άγκυρα δεν θεωρεί πλέον την Ουάσιγκτον ως αξιόπιστο σύμμαχο την ώρα που και οι Ηνωμένες Πολιτείες βλέπουν την Τουρκία να έρχεται σε αντίθεση με τα αμερικανικά περιφερειακά συμφέροντα.

Καθοριστικής σημασίας για το μέλλον των σχέσεων των δυο χωρών κρίνεται η σημερινή επίσκεψη του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον στην Τουρκία. Η συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν και τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα έχει πρώτο θέμα στην ατζέντα το συριακό, με αναλυτές να εκτιμούν ότι ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα επιχειρήσει να αποτρέψει περαιτέρω κλιμάκωση της διμερούς έντασης.

Η Άγκυρα είναι από καιρό ιδιαίτερα ενοχλημένη από την παροχή όπλων, πυρομαχικών αλλά και της στρατιωτικής εκπαίδευσης που παρέχουν οι ΗΠΑ στην πολιτιοφυλακή των Κούρδων Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) στη Συρία για την καταπολέμιση του Ισλαμικού Κράτους καθώς θεωρούν πολύ πιθανό οι Κούρδοι να τα χρησιμοποιήσουν τελικά εναντίον της.

Στην πραγματικότητα η Τουρκία θεωρεί ότι η πολιτοφυλακή των Κούρδων είναι το παρακλάδι του ΡΚΚ και θέλει να σταματήσει την εδραίωσή της στα συριακά εδάφη. Καταλυτικός παράγοντας ήταν τα πρόσφατα σχέδια των Ηνωμένων Πολιτειών να δημιουργήσουν μια συνοριακή δύναμη ασφαλείας αποτελούμενη από 30.000 στρατιώτες, με την Τουρκία να θεωρεί ότι ενισχύει τις αποσχισιτκές φιλοδοξίες των Κούρδων, σημαίνοντας το πρελούδιο της αυτονόμησής τους.

Νέο μπαράζ συλλήψεων στην Τουρκία

Την ίδια ώρα συνεχίζεται συλλήψεων από τις αρχές της Τουρκίας. Χθες σε ολόκληρη τη χώρα συνελήφθησαν συνολικά 73 άτομα, με την κατηγορία της τρομοκρατικής προπαγάνδας σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης ή της προσβολής του Τούρκου προέδρου αναφορικά με την επιχείρηση του στρατού «Κλάδος Ελαίας».

Όταν ξεκίνησε η επιχείρηση στις 20 Ιανουαρίου, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν είχε καλέσει σε ενότητα λέγοντας ότι όσοι εναντιώνονται σε

αυτήν, θα πληρώσουν «βαρύ τίμημα». Έκτοτε πάνω από 600 άνθρωποι έχουν συλληφθεί σε ολόκληρη τη χώρα λόγω της αντίθεσής τους στην επιχείρηση, την οποία έχουν εκφράσει είτε με διαμαρτυρίες, είτε με αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.