Πολλά… νεύρα είχε ο Τούρκος πρωθυπουργός και ξέσπασε σε δημοσιογράφο κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου με την Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ.

Η ερώτηση που έκανε ο δημοσιογράφος αφορούσε τις τουρκικές επιχειρήσεις των Τούρκων στο Αφρίν της Συρίας.

Παίρνοντας το λόγο για να απευθύνει ερώτηση προς τον Γιλντιρίμ, έδειξε φωτογραφία παιδιών με αίματα και χώματα από την επιχείρηση στο Αφρίν. Ο Τούρκος πρωθυπουργός φανερά εκνευρισμένος του είπε να μην συνεχίζει την προπαγάνδα του κουρδικού κόμματος. «Αν θες να πας να δεις τι γίνεται στο Αφρίν να πας εκεί να δεις τι γίνεται» είπε σε έντονο ύφος.

Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την επιθυμία τους να αποκαταστήσουν τις σχέσεις των δυο χωρών, οι οποίες είναι τεταμμένες.

Η Ανγκελα Μέρκελ μίλησε για τα κοινά συμφέροντα που μοιράζονται η Τουρκία και η Γερμανία σε αυτή την δύσκολη περίοδο, προσθέτοντας πρόσθεσε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν εμπόδια στην ομαλοποίηση των σχέσεων, συμπεριλαμβανομένης της κράτησης γερμανοτουρκικού δημοσιογράφου Deniz Yücel.

Παράλληλα, εξέφρασε τις ευχαριστίες της προς την Τουρκία που φιλοξενεί περισσότερους από 3 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες και είπε ότι «η χρηματοδότηση της ΕΕ για τους Σύρους πρόσφυγες θα πρέπει να καταβληθεί στην Τουρκία το συντομότερο δυνατό».

Από την πλευρά του Μπιναλί Γιλντιρίμ, επισήμανε: «Η Τουρκία και η Γερμανία θα συνεχίσουν να διατηρούν φιλικές σχέσεις μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη γερμανική κυβέρνηση συνασπισμού».

«Αναμένω ότι σύντομα θα υπάρξει εξέλιξη στην περίπτωση του Deniz Yücel. Δεν θέλουμε τέτοια προβλήματα να επισκιάσουν τους δεσμούς μας», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, απατώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, υπογράμμισε ότι εάν οι ισχυρισμοί εναντίον όσων συνελήφθησαν κατά την απόπειρα πραξικοπήματος είναι αβάσιμοι, η Τουρκία θα φροντίσει για την αποφυλάκισή τους, καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά «η χώρα είναι ένα συνταγματικό κράτος δικαίου, όπως η Γερμανία».

Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας κάλεσε την Γερμανία να παράσχει κάθε βοήθεια στον «αγώνα κατά της τρομοκρατίας», όπως χαρακτήρισε την εισβολή του τουρκικού στρατού σε κουρδικούς θυλάκους στην Συρία. «Θέλουμε οι σύμμαχοί μας να δείξουν την ίδια αποφασιστικότητα στην μάχη κατά της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG με αυτήν που έδειξαν στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους», δήλωσε ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, τονίζοντας ότι στη Συρία, η Τουρκία δεν προστατεύει απλώς τα σύνορά της, αλλά τα σύνορα του ΝΑΤΟ.