«Είμαι κατηγορηματικά κατά της στάσης της Τουρκίας»: με αυτόν τον ξεκάθαρο τρόπο καταδίκασε χθες ο Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ τις εντάσεις που έχει προκαλέσει τελευταία η Αγκυρα στις σχέσεις της με την Ελλάδα και την Κύπρο. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κλήθηκε να σχολιάσει σχετικά κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες με θέμα το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και τις επόμενες ευρωεκλογές.
Η Κομισιόν είχε ήδη απευθύνει, την Τρίτη, νέα προειδοποίηση στην Αγκυρα να απέχει «από αρνητικές δηλώσεις που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας» και «από κάθε προστριβή, απειλή ή ενέργεια έναντι ενός ευρωπαϊκού κράτους-μέλους που θα διαταράξουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση των διαφορών». Σε ξεχωριστή ανακοίνωσή της, η Επιτροπή είχε επισημάνει επίσης «την ανάγκη να σεβαστεί η Τουρκία τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών στη χερσαία επικράτεια, τα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο τους».
Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο εξέφρασε τη στήριξή του στη θέση που έλαβε η Ευρωπαϊκή Ενωση. Για το θέμα «έχουν εκφραστεί αυτή την εβδομάδα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτήν τη δήλωση υποστηρίζουμε. Και σε ό,τι αφορά τη σύγκρουση των δύο πλοίων, μπορώ να σας πω ότι χαιρετίζουμε το γεγονός ότι υπήρξε (...) τηλεφώνημα μεταξύ των δύο πρωθυπουργών. Κατά τα άλλα, είδατε πώς εκφράστηκε η ΕΕ για το θέμα» δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Μαρία Αντεμπάρ.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από