«Είμαι κατηγορηματικά κατά της στάσης της Τουρκίας»: με αυτόν τον ξεκάθαρο τρόπο καταδίκασε χθες ο Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ τις εντάσεις που έχει προκαλέσει τελευταία η Αγκυρα στις σχέσεις της με την Ελλάδα και την Κύπρο. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κλήθηκε να σχολιάσει σχετικά κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες με θέμα το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και τις επόμενες ευρωεκλογές.

Η Κομισιόν είχε ήδη απευθύνει, την Τρίτη, νέα προειδοποίηση στην Αγκυρα να απέχει «από αρνητικές δηλώσεις που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας» και «από κάθε προστριβή, απειλή ή ενέργεια έναντι ενός ευρωπαϊκού κράτους-μέλους που θα διαταράξουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση των διαφορών». Σε ξεχωριστή ανακοίνωσή της, η Επιτροπή είχε επισημάνει επίσης «την ανάγκη να σεβαστεί η Τουρκία τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών στη χερσαία επικράτεια, τα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο τους».

Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο εξέφρασε τη στήριξή του στη θέση που έλαβε η Ευρωπαϊκή Ενωση. Για το θέμα «έχουν εκφραστεί αυτή την εβδομάδα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτήν τη δήλωση υποστηρίζουμε. Και σε ό,τι αφορά τη σύγκρουση των δύο πλοίων, μπορώ να σας πω ότι χαιρετίζουμε το γεγονός ότι υπήρξε […] τηλεφώνημα μεταξύ των δύο πρωθυπουργών. Κατά τα άλλα, είδατε πώς εκφράστηκε η ΕΕ για το θέμα» δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Μαρία Αντεμπάρ.